8 Αυγ 2016

Μαγικός Ντελ Πότρο!

Ένας εκπληκτικός Χουάν Μάρτιν Ντελ Πότρο, βγαλμένος απ'τις ένδοξες μέρες του παρελθόντος, έκανε το μεγάλο "μπαμ" και απέκλεισε στα 2 σετ το μεγάλο φαβορί για το χρυσό στο Ρίο, Νόβακ Τζόκοβιτς, τα δάκρυα του οποίου συγκλόνισαν το κεντρικό court!


 Το όνειρο κατάκτησης ενός χρυσού μεταλλίου, τουλάχιστον στο απλό ανδρών, έγινε πολύ δύσκολη υπόθεση για τον Νόβακ Τζόκοβιτς.

Ο 29χρονος Σέρβος αποδείχθηκε ακόμα πιο άτυχος, αφού δεν ήταν μόνο η κλήρωση που τον έφερε αντιμέτωπο στην πρεμιέρα με τον "ανεπιθύμητο" Χουάν Μάρτιν Ντελ Πότρο, αλλά και το γεγονός ότι ο Αργεντίνος έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της καριέρας του, όντας ακόμη καλύτερος σε σχέση με τα χρόνια που δεν αντιμετώπιζε προβλήματα στους καρπούς.

Το πρώην Νο4 και νυν Νο141 της παγκόσμιας κατάταξης, μετά από μια συναρπαστική μάχη δυόμιση ωρών, επιβλήθηκε 7-6(4), 7-6(2) του κορυφαίου τενίστα στον κόσμο και επανέλαβε τον προ-τετραετίας θρίαμβο στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012, πετυχαίνοντας την πρώτη νίκη επί του Νόλε εδώ και 3.5 χρόνια (απ'το Indian Wells 2013).

Ο Ντελ Πότρο, που πέρυσι τέτοιον καιρό δεν ήξερε αν θα επιστρέψει ποτέ υγιής στα courts εξαιτίας των πολλαπλών χειρουργείων στον αριστερό καρπό, έβγαζε φωτιές απ'το μοναδικό του forehand, ενώ έπαιξε υπομονετικά και με άνετο στυλ απ'την πλευρά του backhand, διατηρώντας το δικό του πιο αργό ρυθμό με τα αργά αλλά βαθά slice, που δεν επέτρεψαν στον Τζόκοβιτς να επιβάλλει το δικό του ρυθμό.

Ο Πύργος του Ταντίλ τελείωσε το ματς με 42 winners (!) έναντι 26 του Τζόκοβιτς, ενώ ο Αργεντίνος έκανε και λιγότερα αβίαστα λάθη (24 με 32) σε 2 ώρες και 27 λεπτά αγώνα.

Συνολικά στο ματς δεν σημειώθηκε κανένα break, με τον Ντελ Πότρο να είναι πιο απειλητικός στο σερβίς του αντιπάλου του, χωρίς όμως να μπορέσει να εκμεταλλευτεί τις 7 ευκαιρίες που είχε για break. Αντίθετα, ο Νόλε δεν δημιούργησε την παραμική ευκαιρία στο σερβίς του 27χρονου Λατινοαμερικάνου, σε μια φτωχή, από πλευράς επιστροφών, ημέρα για τον Σέρβο.

Το τέλος του αγώνα βρήκε τους δύο σπουδαίους τενίστες να ανταλλάσουν μια θερμή αγκαλιά στο φιλέ, τον Ντελ Πότρο να γνωρίζει την αποθέωση από το κοινό και τους αρκετούς συμπατριώτες του που βρέθηκαν στο κεντρικό court και τον Τζόκοβιτς να αποχαιρετά με δάκρυα στα μάτια καταχειροκροτούμενος από τους θεατές.

"H ατμόσφαιρα ήταν εξαιρετική. Έκανα ένα σπουδαίο ματς. Χτύπησα το forehand μου όσο πιο δυνατά γινόταν, έβγαλα πολλούς winners. Σέρβιρα καλά και το backhand μου ήταν εντάξει. Προσπάθησα να βάλω τις μπάλες μέσα στο court και να βγάλω καλά slice. Δεν περίμενα να κερδίσω τον Τζόκοβιτς σήμερα. Είναι μια απίστευτη νύχτα για μένα" είπε ο Ντελ Πότρο λίγο αργότερα.

Στο 2ο γύρο του Ολυμπιακού τουρνουά στο Ρίο, ο "χάλκινος" Αργεντίνος θα αντιμετωπίσει τον Πορτογάλο, Ζοάο Σόουζα, ο οποίος κέρδισε με τη σειρά του 6-1, 7-5 τον Ολλανδό, Ρόμπιν Χάασε.

Νωρίτερα την Κυριακή, εντυπωσιακή πρεμιέρα στη Βραζιλία πραγματοποίησε ο Ράφαελ Ναδάλ, ο οποίος, μετά τον αποκλεισμό του Τζόκοβιτς, βλέπει ανοιχτό το δρόμο για ένα ακόμη Ολυμπιακό μετάλλιο, μετά το χρυσό που κατέκτησε στο Πεκίνο πριν οχτώ χρόνια.

Κυριακή 07/08: 1ος γύρος Rio 2016

Martin Del Potro (Argentina) beat 1-Djokovic (Serbia) 7-6(4) 7-6(2)                
11-Cuevas (Uruguay) beat Basilashvili (Georgia) 6-3 6-7(8) 6-3                  
Albot (Moldova) beat Gabashvili (Russia) 4-6 6-4 6-4                            
16-Paire (France) beat Rosol (Czech Republic) 3-6 6-3 6-4                        
Lorenzi (Italy) beat Lu Yen-Hsun (Taiwan) 3-6 6-3 6-4                                   
8-Goffin (Belgium) beat Groth (Australia) 6-4 6-2                                
3-Nadal (Spain) beat Delbonis (Argentina) 6-2 6-1                               
Fognini (Italy) beat Estrella (Dominican Republic) 2-6 7-6(4) 6-0                
Sousa (Portugal) beat Haase (Netherlands) 6-1 7-5                                  
2-Murray (Britain) beat Troicki (Serbia) 6-3 6-2                                  
Muller (Luxembourg) beat Janowicz (Poland) 5-7 6-1 7-6(10)                       
10-Bautista (Spain) beat Kuznetsov (Russia) 6-7(4) 6-2 0-0 (Kuznetsov retired) 
Dutra Silva (Brazil) beat Fabbiano (Italy) 7-6(4) 6-1                          
7-Ferrer (Spain) beat Istomin (Uzbekistan) 6-2 6-1                                
Bellucci (Brazil) beat Brown (Germany) 4-6 5-4 (Brown retired)