28 Αυγ 2016

ΤΟ ΤΑΞΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΣΙΠΡΑ


ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΤΑ ΠΕΡΙ "ΔΙΚΑΙΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ"

Το αφήγημα που θα απαγγείλει από το βήμα της ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας σκιαγραφεί, σε αδρές γραμμές, η Όλγα Γεροβασίλη, με δηλώσεις της που δημοσιεύονται σήμερα στην "Αγορά" και θα μπορούσαν να συνοψιστούν σε τρία σημεία:

 
 Πρώτον, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έχει περάσει την "κρίσιμη καμπή", χωρίς πρόσθετα (αντιλαϊκά) μέτρα στον ορίζοντα. Δεύτερον, ότι η (μνημονιακή) πολιτική της στέφεται με επιτυχία, όπως υποτίθεται ότι υποδηλώνει το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα. Και τρίτον, ότι ο χειμαζόμενος ελληνικός λαός μπορεί να προσβλέπει στο εξής σε μια "δίκαιη ανάπτυξη", η οποία θα τον αποζημιώσει για τα δεινά που έχει υποστεί μέχρι τώρα.

Δυστυχώς για τους κυβερνώντες, το αφήγημα, που επιχειρούν να “πουλήσουν” στην κοινή γνώμη, δεν αντέχει στην παραμικρή σύγκριση με τη σκληρή πραγματικότητα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων, το πρωτογενές πλεόνασμα των 3,55 δισ. ευρώ κατά το πρώτο επτάμηνο του 2016 (έναντι 3,7 δισ. πέρυσι) δεν προέρχεται από αύξηση των δημοσίων εσόδων με χτύπημα της φοροδιαφυγής του κεφαλαίου, αλλά σχεδόν αποκλειστικά από τη "στάση πληρωμών" του δημοσίου απέναντι στον... ελληνικό λαό, τις αιματηρές περικοπές δημοσίων δαπανών και τη φορολογική επιδρομή εναντίον των φτωχότερων και των μεσαίων στρωμάτων, δηλαδή των συνήθων υποζυγίων του κράτους και της τρόικα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι από το σύνολο των φορολογικών εσόδων, το 61% προέρχεται από τους (εξ ορισμού κοινωνικά άδικους) έμμεσους φόρους και μόνο το 39% από τους άμεσους, ενώ πέρυσι τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 56% και 44%. Το γεγονός αυτό μιλάει από μόνο του για το "ταξικό πρόσημο" της κυβερνητικής πολιτικής, το οποίο, όσο περνάει ο καιρός, γίνεται ολοένα και βαρύτερο. Το αμέσως προσεχές μέλλον, τα λαϊκά στρώματα όχι μόνο δεν θα απολαύσουν τους καρπούς μιας “δίκαιης ανάπτυξης”, αλλά θα υποστούν και νέα φορολογική αφαίμαξη μεγάλων διαστάσεων. Τη Δευτέρα έρχονται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, τα οποία, σε αντίθεση με τις κυβερνητικές υποσχέσεις, θα είναι φουσκωμένα για 2,2 εκατομμύρια φορολογούμενους, ή για το 35% του συνόλου των ιδιοκτητών ακινήτων. Τον Οκτώβριο μας περιμένει σημαντική αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης, ενώ θα ακολουθήσει το φυσικό αέριο, την Πρωτοχρονιά.

Παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις της κ. Γεροβασίλη και του κ. Τσίπρα, η κυβέρνηση συνειδητοποιεί, ότι η μνημονιακή της πολιτική πολύ σύντομα θα προσκρούσει σε αδιέξοδο. Αυτό υποδηλώνουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που μαρτυρούν, ότι ένας στους τέσσερις πολίτες δεν κατέβαλε την πρώτη δόση της φορολογίας εισοδήματος, προφανώς γιατί αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του λόγω των αλλεπάλληλων ακρωτηριασμών των αποδοχών του και της χωρίς τέλος φορολογικής καταιγίδας. Η εξέλιξη αυτή άνοιξε μια "τρύπα" 375 εκ. ευρώ στα τρέχοντα φορολογικά έσοδα, η οποία είναι βέβαιο, ότι στο εξής θα μεγεθύνεται.

Τα αδιέξοδα της μνημονιακής πολιτικής θα επιβάλουν και νέα αντιλαϊκά μέτρα, πέραν των όσων ήδη προβλέπονται από τη δεύτερη αξιολόγηση για τα εργασιακά. Μόνο ένα θαύμα θα μπορούσε να αποτρέψει την ενεργοποίηση του αυτόματου δημοσιονομικού "κόφτη" την ερχόμενη άνοιξη, και στις μέρες μας τα θαύματα σπανίζουν. Το πλήρωμα το χρόνου για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν θα αργήσει, αλλά ο λαός δεν μπορεί να περιμένει καμία θετική εξέλιξη, αν δεν πάρει ο ίδιος στα χέρια του την τύχη του.


ΠΗΓΗ: iskra.gr