24 Αυγ 2016

Σεισμός 6,2 Ρίχτερ στην Ιταλία -73 νεκροί, 150 αγνοούμενοι


Τουλάχιστον 73 είναι, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι νεκροί στην Ιταλία από τον σεισμό 6,2 ρίχτερ που έπληξε το κεντρικό τμήμα της χώρας τα ξημερώματα. Δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται, οι περισσότεροι εκτιμάται πως βρίσκονται κάτω από τα ερείπια.

 Σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί οι κοινότητες Ακούμολι, Αρκουάτα ντελ Τρόντο και Αματρίτσε, σε απόσταση λίγων χλμ. από το επίκεντρο. Με την πάροδο του χρόνου, πολίτες, συνεργεία και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, ανέσυραν κι άλλες σορούς, ενώ άγνωστος είναι ακόμη ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται παγιδευμένοι στα χαλάσματα.

Τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, για να διασώσουν εγκλωβισμένους κάτω από ερείπια ύψους τουλάχιστον 10 μ., σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA και τα άλλα μέσα ενημέρωσης.

Σε ερείπια μετατράπηκε και μεγάλο μέρος της πόλης Αματρίτσε, ενώ κτίρια κατέρρευσαν και στο  Ακούμολι. Εν τω μεταξύ, τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν ακόμη να φθάσουν στο απομονωμένο χωριό Περάκια ντι Άκουα Σάντα Τέρμε. Στο χωριό Αρκουάτα, πολίτες σκάβουν με γυμνά χέρια, στην προσπάθεια να βοηθήσουν τα μέλη των σωστικών συνεργείων να απεγκλωβίσουν έναν κάτοικο από τα συντρίμμια.

«Δεκάδες άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα ερείπια και ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί» δήλωσε ο δήμαρχος του Αματρίτσε, Σέρτζιο Πιρότσι. Ο σεισμός έχει ισοπεδώσει πολλά κτίρια σε χωριά της επαρχίας Ριέτι, στα κεντρικά της χώρας. Ο Πιτρότσι χρησιμοποίησε την λέξη «δράμα» για να περιγράψει την κατάσταση, προσθέτοντας ότι «μεγάλος μέρος του χωριού δεν υπάρχει πιά». Οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. «Είναι ένα δράμα. Το μισό χωριό εξαφανίσθηκε, οι δίοδοι πρόσβασης σ' αυτό είναι αποκλεισμένες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο τοπικό νοσοκομείο επικρατεί το αδιαχώρητο, οι τραυματίες στοιβάζονται σε φορεία στους διαδρόμους, ακόμη κι έξω από το κτήριο. Άλλοι τραυματίες μεταφέρονται στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Ριέτι, ενώ οι ήδη νοσηλευόμενοι ασθενείς διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία. Η πρόσβαση στην πόλη είναι δύσκολη, η γέφυρα πάνω από τον χείμαρρο Καστελάνο έχει καταστεί επικίνδυνη, ενώ και στα άλλα χωριά της περιοχής, όπου οι ζημιές είναι μικρότερες, οι κάτοικοι παραμένουν έξω από τα σπίτια τους

Ο σεισμός σημειώθηκε στην κεντρική Ιταλία, 100 περίπου χλμ βορειοανατολικά της Ρώμης, στη διασταύρωση των 4 κύριων περιφερειών της κεντρικής Ιταλίας. Λάτσιο, Ούμπρια και Μάρκε Αμπρούτσο, στο τρίγωνο μεταξύ της Περούτζια, του Άσκολι Πιτσένο και του Ριέτι. Το εστιακό του βάθος ήταν μεταξύ 4 χλμ και 10 χλμ. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή από την Μπολόνια στον βορρά μέχρι την Νάπολι στον νότο.

Άλλες δύο ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν περίπου μία ώρα μετά τον κύριο σεισμό  (03.36’ τοπική ώρα), σε διάστημα μόλις ενός λεπτού μεταξύ τους, ενώ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες είχαν καταγραφεί άλλοι 50 μετασεισμοί, μικρότερης έντασης.

Στην Ιταλία ξύπνησαν μνήμες του Απριλίου 2009, του σεισμού στη Λ’Άκουϊλα που είχε αφήσει πίσω του συνολικά 309 νεκρούς.

 Ισοπεδώθηκε το Αματρίτσε -Το χωριό των ζυμαρικών με την περίφημη pasta αλά Αματριτσάνα
 

 
Είναι μία από τις κοινότητες της ορεινής επαρχίας Ριέτι, στην κεντρική Ιταλία, οι οποίες επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σήμερα τα ξημερώματα, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 21 ανθρώπους. Φωτογραφίες δείχνουν το ρολόϊ, στον διάσημο πύργο της στο ιστορικό κέντρο, να έχει σταματήσει στις 03.36, τη στιγμή που η γη συγκλονίσθηκε.

Όμως ο ιστορικός χρόνος για το Αματρίτσε δεν έχει σταματήσει και το έχει καταστήσει ως έναν από τους εμβληματικούς τόπους για την παράδοση, ιδίως τη γαστρονομική, της Ιταλίας.

Γιατί το Αματρίτσε, πέρα από τα φυσικά του κάλλη και την αναγεννησιακή του αρχιτεκτονική και πολεοδομία, είναι η πατρίδα μίας από τις δημοφιλέστερες συνταγές ζυμαρικών στην Ιταλία, των buccatini alla 'Matriciana, που έχουν γίνει τόσο αγαπητά, ακόμη και στη Θεία Έδρα του Βατικανού, ώστε η Ρώμη να έχει σφετερισθεί τη συνταγή και να την παρουσιάζει, στους 'γαστρονομικά ανιστόρητους' τουρίστες, ως τυπικό πιάτο της.

Η ειρωνεία είναι ότι σε λίγες ημέρες, στις 27 και 28 Αυγούστου, η πόλη των 2.600 κατοίκων ετοιμαζόταν για την 50η επέτειο από την έναρξη των ετήσιων εορτασμών της 'Ημέρας της Ματριτσάνα', ενα φεστιβάλ για την προώθηση και προβολή του διάσημου πιάτου.
 

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)