14 Ιουλ 2016

Μας γονάτισαν οι Κούροι (Μέρος δεύτερο)- Γράφει η Τζένη Σουκαρά


Τατούλης είναι αυτός και εγώ στο έχω ξαναπεί...
Δεν θα αφήσει τίποτα ασχολίαστο ή δεν έχει κανένα πρόβλημα να βάλει την κασσέτα την γνωστή και να σου πει τι έκανε εκείνος όταν εσύ ήσουν ακόμα πρόσκοπος.!

Τις περισσότερες φορές για λόγους ευγενείας ο συνομιλητής κοιτά αλλού (βλέπε Σπρίτζης ίσως και Δέδες που είχε κάνει εντατική γιόγκα τα προηγούμενα χρόνια). Εαν όμως είσαι Αλέκος, το μόνο που δεν κάνεις, είναι να "γίνεις Αλέκος" μεταφορικώς και πραγματικώς. Όταν είσαι Αλέκος, κάνεις επίθεση μέχρι να ικετεύσουν οι Κούροι οι ίδιοι, να κοπεί η κορδέλα, γιατί έχει καύσωνα και να πάνε στην ευχή τα παλιά και οι παρευρισκόμενοι ! 

Όταν είσαι Αλέκος και προηγείται ο Πέτρος, ξεχνάς τα περσινά και προπέρσινα κεφαλοκλειδώματα λατρείας του Πέτρου και θέλεις να αποδείξεις σε όλους, πως όλοι οι αυτοδιοικητικοί, ο τότε τοπικός  αντιπεριφερειάρχης, κάποιοι πολιτικοί που ουδείς τους ονόμασε αλλά και ειδικοί επιστήμονες κέρδισαν τον αγώνα τον καλό και εσύ "πρώην κεφαλοκλείδωμα" έκανες μια τρύπα στο νερό, διότι τώρα επαίρεσαι ότι τα έχεις δώσει όλα στην πολιτιστική κληρονομιά, αλλά ο Ακροκόρινθος παραμένει σκοτεινός και το νέο Μουσείο ένα αίτημα δεκαετιών που και για πολλά χρόνια ακόμα θα παραμείνει αίτημα.
Βέβαια για να είμαι ειλικρινής, εγω η θεατής της παράστασης ταύτης, θυμήθηκα και εκείνον τον αντιπεριφερειάρχη Λάκη, που είχε ξεροσταλιάσει έξω απο το ΚΑΣ αναμένοντας τις εξελίξεις. Εντάξει δεν έβαλε πανό αλλά την παρουσία και τις γνώσεις τις είχε. Και κυρίως είχε την εντολή του Πέτρου, για  ...την πατρότητα της επιστροφής των πανέμορφων αγαλμάτων!

Κι αφού οι αρμόδιοι δεν υπογράμμισαν την σημασία της πατρότητας εχθές  (εξάλλου οι Κούροι μας έχουν γονατίσει πριν τους δούμε με τα τεστ DNA - το έγραψα πριν απο 3 χρόνια) ο Πέτρος, που λέγαμε και στην αρχή, θυμήθηκε τα υπουργικά του χρόνια, όταν εκείνος, εαν κατάλαβα καλά, με τον αστυνόμο Γρηγόρη μπόρεσαν να καταστρώσουν σχέδιο αποτροπής των αρχαιοκαπηλειών! Και αυτό το σχέδιο έγινε μπούσουλας...(Άναυδο το ακροατήριο). Και αυτό το σχέδιο έφερε εν τελει τους Κούρους στην γενεθλια γη!
Και βεβαίως μετά ήλθε η κορδέλα με τον υπουργό να μην δεσμεύεται  σε τίποτα (αλλά και σε τι να δεσμευθεί; Αυτός αποφασίζει;) και να θαυμάζει τους Κούρους μας.

Και την επόμενη ήλθε πάλι ο Σπρίτζης στην Μεγαλόπολη, για να εγκαινιάσει δρόμο. Μαζί με τον Δέδε και τον Περιφερειάρχη μετά Ντίνας Νικολάκου θεματοφύλακα των γεγονότων ...Τι να πει και ο Σπρίτζης ; Αλλον ένα δρόμο ολοκλήρωσε προς όφελος του λαού. Τι να πει και ο Πέτρος, που είχε τον Δέδε κάδρο; Μόνο την ιστορία που του είχε αφηγηθεί και τις προάλλες. Πως όταν ήταν υπουργός μαζί με τον Σουφλιά, έταραξαν τα ύδατα με τις τότε εξαγγελίες και αυτό το όραμα, που έχουν οι λίγοι και ξεχωριστοί, το εφαρμόζουν οι υπόλοιποι, που δεν το έχουν!

Κι έτσι με αυτά και με εκείνα πατριώτη μου ανέβηκε ο πολιτικός υδράργυρος και επήλθε ο καύσων! Και η πατρότητα εχάθη στα νοητικά κύτταρα λόγω ζέστης!
Και ζήσανε αυτοί καλά και οι Κούροι μας καλύτερα!