Όπως αναμενόταν, η τελική εκδοχή του Ασφαλιστικού, είναι χειρότερη από το προσχέδιο Κατρούγκαλου.
Με στοχευόμενη διαρροή στην «ΑΥΓΗ της Κυριακής», ήρθε στο φώς της δημοσιότητας ένα μέρος από το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, που η κυβέρνηση επιδιώκει να καταθέσει στη βουλή την ερχόμενη...
Πέμπτη, δείχνοντας νεοφιλελεύθερη «μεταρρυθμιστική αποφασιστικότητα» προς τους εκπροσώπους των δανειστών και ευελπιστώντας ότι, την επόμενη μέρα, στο Eurogroup της Παρασκευής 22/4, θα πάρει την έγκριση των επιτελείων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Παρά τα ωραία λόγια της αιτιολογικής έκθεσης για «ισονομία και κοινωνική δικαιοσύνη», το περιεχόμενο των αλλαγών επιβεβαιώνουν τις δημοσιογραφικές πληροφορίες των τελευταίων ημερών, που μιλούσαν για δραματικές περικοπές στις συντάξεις, τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές, στο εφάπαξ, στο ΕΚΑΣ καθώς και στις συντάξεις αναπηρίας.
Και δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, όταν η περίφημη «διαπραγμάτευση» ξεκινούσε από την πιστή εφαρμογή των όσων προβλέπονται στο μνημόνιο Τσίπρα. Ειδικότερα:
- Από 1.1.2017 οι εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη στον ΕΦΚΑ (Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης) ορίζονται στο 20% επί των συντάξιμων μηνιαίων αποδοχών, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά, με εξαίρεση τις κοινωνικού χαρακτήρα έκτακτες παροχές λόγω γάμου, γεννήσεως τέκνων, θανάτου και βαριάς αναπηρίας. Οι εισφορές διαμορφώνονται στο 6,67% για τον ασφαλισμένο και 13,33% για τον εργοδότη (δηλαδή του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου), ενώ αντίστοιχες θα είναι για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, όπως και για τους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες.
Οι τωρινοί δημόσιοι υπάλληλοι, από την 1η Ιανουαρίου 2017, όταν θα λειτουργεί ο ΕΦΚΑ, θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέο πλήγμα, καθώς οι εισφορές για την κύρια σύνταξη θα επιβάλλονται επί πάσης φύσεως εισοδήματα και όχι μόνο επί του βασικού μισθού και του επιδόματος των 140 ευρώ, όπως ισχύει σήμερα. Αυτό οδηγεί σε μείωση μισθών της τάξης του 7% ή περίπου 40 ευρώ τον μήνα κατά μέσον όρο για κάθε δημόσιο υπάλληλο.
- Το ποσό της «εθνικής σύνταξης» διαμορφώνεται στα 384 ευρώ, με 20 έτη ασφάλισης, ενώ μειώνεται κατά 2% για κάθε έτος μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης (345 ευρώ ή «ψίχουλα φιλανθρωπίας» για τους σημερινούς εργαζόμενους που κινούνται μεταξύ μακροχρόνιας ανεργίας και ανασφάλιστης εργασίας).
- Νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, με μειωμένους συντελεστές αναπλήρωσης που θα κυμαίνονται από το 0,77% έως το 2%, που θα οδηγήσει σε μειώσεις 15-30%. Για το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης θα υπολογίζεται ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών για το σύνολο του εργασιακού βίου και όχι πλέον η καλύτερη πενταετία.
Όμως, για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2016 θα υπολογίζεται η τελευταία δεκαπενταετία (στην οποία περιλαμβάνεται και η ισοπέδωση των μισθών στα χρόνια της μνημονιακής λεηλασίας). Κάθε χρόνο θα προστίθεται 1 έτος, δηλαδή το 2017 θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των αποδοχών 16 ετών, το 2018 των 17 ετών έως ότου σταδιακά σε βάθος χρόνου ο υπολογισμός να γίνεται με βάση τις αποδοχές ολόκληρου του εργασιακού βίου.
- Μέχρι την 31.12.2017 οι συντάξεις συνεχίζουν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί κατά την 31.12.2014 σύμφωνα με τις τότε ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις, ενσωματώνοντας φυσικά την περικοπή υπέρ υγειονομικής περίθαλψης του νόμου 4334/2015 που ψηφίστηκε το καλοκαίρι (6% στις κύριες συντάξεις και 6% στις επικουρικές συντάξεις). Από 1/1/2018 με το τρικ της«προσωπικής διαφοράς», υποτίθεται ότι θα καλυφθούν από το Δημόσιο οι όποιες απώλειες από τον νέο τρόπο υπολογισμού. ΑΕΠ και γενικότερων οικονομικών συνθηκών επιτρέποντος…
- Οι ακριβείς μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις είναι το μόνο «θολό» σημείο, αλλά η θυσία τους (μέχρι τη σταδιακή εξαφάνισή τους) για ποσά άνω των 120 ευρώ, έχει προεξοφληθεί εδώ και καιρό.
- Από 1/1/2016 περίπου 60.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ σταματούν να παίρνουν το επίδομα και σταδιακά μέχρι 1/1/2020 θα καταργηθεί εντελώς. Περίπου 300.000 οικογένειες θα οδηγηθούν κάτω από τα όρια της φτώχειας με κατά μέσο όρο μείωση μηνιαίου εισοδήματος 193 ευρώ.
- Περικοπές στα εφάπαξ έως 20%.
- Υπό επανεξέταση, από Επιτροπή που θα συσταθεί, μπαίνουν όλες οι συντάξεις αναπηρίας.
- Αναστέλλονται οι συντάξεις των αγάμων ή διαζευγμένων θυγατέρων, αν το ετήσιο εισόδημα τους ξεπερνά τα 8.640 ευρώ.
Το μεγάλο χρονικό κενό από την τελευταία γενική απεργία στις 4 Φλεβάρη, έδωσε πολύτιμες «ανάσες» στην κυβέρνηση και το κουαρτέτο. Οι αιτίες των μαζικών και μαχητικών κινητοποιήσεων που ξεδιπλώθηκαν το περασμένο χρονικό διάστημα (με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων, επιστημόνων, αγροτών και συνταξιούχων) όχι μόνο παίρνουν την οριστική μορφή νομοσχεδίου, αλλά γίνονται ακόμα πιο προκλητικές.
Η 48ωρη γενική απεργία, όταν τα σφαγιαστικά μέτρα εισαχθούν στην ολομέλεια, είναι εφικτό να λάβει διαστάσεις γενικού ξεσηκωμού, που θα μπλοκάρει την ολομέτωπη επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων μας, με την προϋπόθεση ότι θα προετοιμαστεί σοβαρά. Και επειδή τα προβλήματα των συνδικάτων είναι δεδομένα, το βάρος της οργάνωσης της επερχόμενης μάχης πέφτει στις πρωτοβουλίες των δυνάμεων της Αριστεράς και στην επίμονη προσπάθεια του αγωνιστικού δυναμικού στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές.
ΠΗΓΗ: rproject.gr