23 Φεβ 2016

Απαγορεύτηκαν τα "παράξενα" κτίρια στην Κίνα. Ποια θα μείνουν να τα θυμόμαστε


Στην απαγόρευση της "παράξενης αρχιτεκτονικής" αποφάσισε να προχωρήσει η κυβέρνηση της Κίνας, με σχετική οδηγία που εξέδωσε, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τα υπερμεγέθη και με περίεργα σχήματα κτίρια που έχουν ξεπηδήσει σε όλη την επικράτεια.
Σύμφωνα με την κυβερνητική οδηγία, τα κτίρια που θα...

 
 χτίζονται από εδώ και στο εξής θα πρέπει να είναι "οικονομικά, λειτουργικά και φιλικά προς το περιβάλλον". Καμία σχέση, δηλαδή, με το κτίριο που μοιάζει με τσαγιέρα και ένα άλλο που φαίνεται σαν παντελόνι. 

Και όμως αυτά υπάρχουν:


Η Ρόδα του Γκουανγκζού σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Ντι Πασκουάλε και παραδόθηκε το 2013. Είναι το ψηλότερο κτίριο τέτοιου τύπου στον κόσμο με 138 μέτρα ύψος και βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Περλ.


Αυτό το κτίριο που παραπέμπει σε τσαγιέρα βρίσκεται στην επαρχία του Γιανγκσού. Αρχικά προοριζόταν για γραφεία, αλλά κατέληξε να είναι εκθεσιακό κέντρο.


Η έδρα της κρατικής τηλεόρασης της χώρας (CCTV) στο Πεκίνο είχε χαρακτηριστεί το 2013 από το Συμβούλιο των ψηλών κτιρίων και του αστικού περιβάλλοντος ως το καλύτερο ψηλό κτίριο στον κόσμο. Πολλοί όμως ήταν αυτοί, που το αποκαλούν μεγάλο παντελόνι.


Το κτίριο που στεγάζει την κυβερνητική εφημερίδα People's Daily, για πολλούς μοιάζει με φαλλό. Ο 150 μέτρων ύψους πύργος βρίσκεται στο Πεκίνο.


Οι Phoenix Towers στο Γιουάν θα έχουν ύψος 1 χλμ και πρόκειται να ολοκληρωθούν τα επόμενα δύο χρόνια.


Η Πύλη του Όριεντ ολοκληρώθηκε το 2014 στο Σουζού της επαρχίας Γιανγκσού. Και αυτό το κτίριο για πολλούς μοιάζει με παντελόνι.


Το Sunrise East Kempinski Hotel βρίσκεται κοντά στη λίμνη Γιανκί στο Πεκίνο.


Το Sheraton Hot Spring Resort βρίσκεται στη λίμνη Ταϊχού στο Χουζού. Για τα πλαστικά παπιά, κανένα σχόλιο...


Η πόλη Όρντος, στη Μογγολία, είναι γνωστή ως πόλη-φάντασμα λόγω των ελάχιστων κατοίκων. Μπορεί να υπερηφανεύεται, όμως, ότι έχει δύο αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, τη  Δημοτική Βιβλιοθήκη (αριστερά) και το μουσείο.

Πηγή: BBC