8 Δεκ 2015

Η μέρα που σίγησε για πάντα ο Τζον Λένον


Η  πρώτη συνάντηση του αξιωματικού Τόνι Πάλμα με τον Τζον Λένον έγινε μέσα σε ένα καφενείο στο West Side, στη γωνία όπου βρισκόταν το διαμέρισμα του πρώην σκαθαριού....


«Συνήθιζε να πηγαίνει εκεί με τη σύζυγό του. Μια μέρα, ο ιδιοκτήτης του καφέ με σύστησε στον Λένον. Φαινόταν καλό παιδί» θυμάται ο αξιωματικός.

Η δεύτερη συνάντηση του αστυνομικού με το διάσημο σκαθάρι ήταν η τελευταία τους. Ο Πάλμα απάντησε σε κλήση του ασύρματου, για πυροβολισμούς στο διάσημο κτίριο.



Η 35η ζοφερή επέτειος από τη δολοφονία του Λένον

Βρήκε τον Λένον να κείτεται κάτω, στον προθάλαμο, μέσα στα αίματα από τέσσερις σφαίρες που του έριξε ένας διαταραγμένος θαυμαστής του. Ο άνθρωπος που κάποτε είπε στον κόσμο ότι το μόνο που χρειάζεται είναι αγάπη, ήταν πλέον αγνώριστος.

Ένας άλλος αστυνομικός που είχε φτάσει νωρίτερα στο σημείο, άκουσε τον θυρωρό να φωνάζει: «Αυτός ο άνδρας πυροβόλησε τον Λένον».

 

 Ο δράστης ήταν ο Μαρκ Ντ. Τσάπμαν, ο οποίος στεκόταν σιωπηλός βλέποντας τη σουρεαλιστική σκηνή να ξεδιπλώνεται. Μόλις έκανε τη φωνή του ειρηνιστή Λένον να σιγήσει με τον πιο βίαιο τρόπο.

Ο Πάλμα και ο συνεργάτης του, Χερμπ Φράουενμπέργκερ, αντέδρασαν ενστικτωδώς. Ο ένας άρπαξε τον Λένον από τα χέρια και ο δεύτερος από τα πόδια και τον έβαλαν στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου.

Ο Πάλμα δεν κατάφερε ποτέ να δει το πρόσωπο του δράστη καθώς μπήκε και ο ίδιος στο αυτοκίνητο που έσπευσε στο νοσοκομείο Roosevelt.

 Ήταν λίγο πριν από τις 23:00. Καθώς οι γιατροί προσπαθούσαν να σώσουν τη ζωή του Λένον, στο νοσοκομείο ακουγόταν το κομμάτι των Beatles "All My Loving".

Μέσα σε 15 λεπτά, ο Τζον Λένον - σύζυγος, πατέρας, πασιφιστής, τραγουδοποιός, Icon, καλλιτέχνης - ήταν νεκρός. Ήταν μόλις 40 ετών. Ο θάνατός του προήλθε από υποογκαιμικό σοκ, που προκλήθηκε λόγω της μεγάλης απώλειας αίματος.

Ο Πάλμα λίγο αργότερα θα μετέφερε την Γιόκο Όνο σε κατάσταση αλλοφροσύνης στο νοσοκομείο.



Η στιγμή της δολοφονίας

Ο δολοφόνος είχε προσχεδιάσει το θάνατο του Λένον. Τον είχε προσεγγίσει νωρίτερα την ίδια ημέρα, αποσπώντας μάλιστα και ένα αυτόγραφό του.Εκείνη την ημέρα περίμενε υπομονετικά για έξι ώρες έξω από το σπίτι του Λένον στη Ντακότα για την επιστροφή του ζευγαριού.

«Κύριε Λένον» φώναξε - και στη συνέχεια άνοιξε πυρ, καθώς η Γιόκο Όνο παρακολουθούσε με τρόμο.

Την ώρα που ο Λένον κυριολεκτικά σπαρταρούσε, ο δολοφόνος στεκόταν σιωπηλός διαβάζοντας το βιβλίο του Σάλιντζερ «Ο φύλακας στη σίκαλη».Μετά την επιστροφή του Λένον από το στούντιο ηχογράφησης, ο Τσάπμαν τον πυροβόλησε πισώπλατα, τέσσερις φορές.

Οι μισές σφαίρες διαπέρασαν το αριστερό μέρος του σώματός του στο ύψος του στήθους, ενώ οι υπόλοιπες τον τραυμάτισαν κοντά στον αριστερό ώμο. Όλες προκάλεσαν εσωτερική αιμορραγία, ενώ η θανάσιμη σφαίρα διαπέρασε την αορτή του.Όταν ο αξιωματικός Πάλμα, επέστρεψε στη φυλακή όπου κρατούνταν ο Τσάπμαν, τον συνόδευσε στο μπάνιο.

«Ξέρεις τι έκανες;» τον ρώτησε.

«Μόλις σκότωσα τον εαυτό μου. Είμαι Τζον Λένον» είπε ο Τσάπμαν.
«Εκείνη τη στιγμή, ένιωσα ότι ήθελα να τον πετάξω έξω από το παράθυρο» αφηγήθηκε ο αξιωματικός.