30 Νοε 2015

Η γκάφα του Αλέξη Τσίπρα στο Twitter για τους «νευρικούς πιλότους» προκάλεσε «αερομαχία» με τον Νταβούτογλου


Γκάφα που σχολιάστηκε όχι μόνο από χρήστες των κοινωνικών δικτύων, από διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως ο Guardian, αλλά και από τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, έκανε χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας....
 
 (ή οι συνεργάτες του), όταν αναφέρθηκε στο λογαριασμό του στο Τwitter όπου γράφει  για ευρωπαϊκά θέματα στην αγγλική γλώσσα (@tsipras_eu) στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής και συγκεκριμένα στις αιχμές που άφησε στην τουρκική συμπεριφορά των παραβιάσεων στο Αιγαίο. 
«Προς τον Πρωθυπουργό Νταβούτογλου: Ευτυχώς οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί όσο οι δικοί σας απέναντι στους Τούρκους», έγραψε ο κ. Τσίπρας τόσο στον ελληνικό όσο και στον ξενόγλωσσο λογαριασμό του στο Twitter, προκαλώντας το σχόλιο του Τούρκου πρωθυπουργού ο οποίος του είπε ότι τα σχόλιά του δεν συνάδουν με το πνεύμα της ημέρας, αναγκάζοντας τον Ελληνα ομόλογό του να σβήσει τα επίμαχα tweets στον ξενόγλωσσο λογαριασμό και να προσπαθεί να μαζέψει τη γκάφα του γράφοντας: «Είμαστε στην ίδια γειτονιά και πρέπει να μιλάμε με ειλικρίνεια για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύσεις». 
Αναλυτικά η «αερομαχία» στο Twitter
  • Τα tweet του Αλέξη Τσίπρα στον ξενόγλωσσο λογαριασμό (@tsipras_eu):

  • Τα tweet του Αλέξη Τσίπρα στον λογαριασμό που γράφει στα ελληνικά:

  • To σχόλιο του Τούρκου Πρωθυπουργού στον Ελληνα ομόλογό του στο Twitter
«Τα σχόλια για τους πιλότους από τον Αλέξη Τσίπρα δεν συνάδουν με το πνεύμα της ημέρας. Αλέξη, ας εστιάσουμε στη θετική μας ατζέντα», έγραψε ο Αχμέτ Νταβούτογλου. 

Μετά το σχόλιο του Τούρκου πρωθυπουργού, τα tweets του Τσίπρα στον ξενόγλωσσο λογαριασμό διαγράφηκαν (παρέμειναν στον ελληνικό), ενώ ο Ελληνα πρωθυπουργός επανήλθε, σχολιάζοντας:  «Είμαστε στην ίδια γειτονιά και πρέπει να μιλάμε με ειλικρίνεια για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύσεις». «Στηρίζουμε την προώθηση ενταξιακής διαδικασίας στο υφιστάμενο διαπραγματευτικό πλαίσιο», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε άλλο tweet. «Σημαντική Σύνοδος σήμερα για την ΕΕ, την Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή», προσέθεσε. 

Σάλος στο Twitter και το διαδίκτυο
Η διαδικτυακή παρέμβαση πάντως του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και το γεγονός ότι διέγραψε τις αναρτήσεις του από τον λογαριασμό @tsipras_eu σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από τους χρήστες του κοινωνικού δικτύου.
«Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την ασυνήθιστη κίνηση να χρησιμοποιήσει τα κοινωνικά δίκτυα για να ασκήσει κριτική στον Αχμέτ Νταβούτογλου για τις ενέργειες της αεροπορίας της Τουρκίας, πριν σβήσει τα tweets του».γράφει ο Guardian για την γκάφα του επιτελείου του πρωθυπουργού στο Twitter.
Η βρετανική εφημερίδα πάντως σπέυδει να σχολιάσει την κίνησή του αυτή ως «πάρα πολύ ασυνήθιστη», ενώ  εστιάζει και αυτή στο γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έσβησε από τον αγγλόφωνο λογαριασμό του τα επίμαχα tweets.
Ταυτόχρονα τονίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν διευκρίνισε εάν τα όσα έγραψε στο Twitter του ειπώθηκαν μέσα στην Σύνοδο ή εάν τα έγραψε  ειδικά για τα social media.
«Πολύ γρήγορα άναψε φωτιά στο Twitter, καθώς πολλοί χρήστες καταδίκασαν τον Αλέξη Τσίπρα για την διεξαγωγή ενός τέτοιου διαλόγου, με κάποιους πάντως να τον υποστηρίζουν», σχολίασε.