2 Ιουν 2014

Έρχεται νέα ρύθμιση των κόκκινων δανείων


Το σχέδιο για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες σύμφωνα με πληροφορίες είναι ήδη έτοιμο και περιμένει στις αρχές του Ιουλίου το πρώτο πράσινο φως από την τρόικα για της εφαρμογή του


Το σχέδιο έχει επεξεργαστεί από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και περιλαμβάνει ουσιαστικά τρεις επιλογές για τον δανειολήπτη, ανάλογα με το δάνειο και την οικονομική κατάσταση του καθένα.
Οι δανειολήπτες, σύμφωνα με την εφημερίδα το Έθνος θα μπορούν να προβούν σε βραχυπρόθεσμη ρύθμιση διάρκειας έως πέντε έτη κατά τα οποία είτε θα μπορούν να πληρώνουν μόνο τους τόκους του δανείου, είτε να μειώσουν τη δόση τους. Παράλληλα θα μπορούν να έχουν και μια περίοδο χάριτος με αναβολή πληρωμής δόσεις ή δόσεων του δανείου.
Εκτός την βραχυπρόθεσμης λύσεις οι δανειολήπτες θα μπορούν να διαπραγματευθούν με την τράπεζα και λύσεις σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, πέραν των πέντε ετών.
Εδώ ο δανειολήπτης θα μπορεί είτε να μειώσει το επιτόκιο είτε να αλλάξει τη μορφή του επιτοκίου (πχ από κυμαινόμενο σε σταθερό) αλλά και παράταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου.
Ταυτόχρονα θα μπορεί σε συμφωνία με την τράπεζα να επιλέξει το λεγόμενο σπάσιμο του δανείου, υποθήκευση και άλλου ακινήτου ή ακόμη και τη λύση την πώλησης ή της ενοικίασης του ενυπόθηκου ακινήτου.