3 Απρ 2014

Ανακοίνωση του Α. Παππα για τα κρουαζιερόπλοια


Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο (ΔΛΤ) του Δήμου Κορινθίων και εγώ προσωπικά, εδώ και αρκετούς μήνες, έχουμε επιλέξει να μην απαντούμε στις προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις του προέδρου του Επιμελητηρίου και υποψήφιου δημάρχου Κορινθίων κ. Βασίλη Νανόπουλου...
γύρω από την υπόθεση «ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ». Τούτο δε προκειμένου να μην υπάρξει η παραμικρή ένταση, που θα δημιουργούσε προσκόμματα στην επίτευξη του στόχου, θα έδινε αφορμή για μικροπολιτική εκμετάλλευση και προεκλογική διαχείριση του θέματος και θα ενέτεινε την αγωνία των Κορινθίων.
Φαίνεται ότι αυτή η στάση ευθύνης και σοβαρότητας εξελήφθη ως αδυναμία και σε κάθε περίπτωση δεν κατάφερε να ανακόψει αυτήν την τακτική. Δυστυχώς αλλά, μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις, δηλώσεις κλπ. του Προέδρου του Επιμελητηρίου επί του θέματος και προς αποκατάσταση της αλήθειας, αναγκαζόμαστε για τελευταία φορά να δηλώσουμε τα εξής: 

1. Η 28η Μαρτίου -την οποία ανέφερε ο κ. Νανόπουλος ως προγραμματισμένη ημερομηνία για τον κατάπλου των κρουαζιερόπλοιων, στην εκδήλωση για την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του (9.3.2014)-  υπήρχε μόνο στην φαντασία του και την προσωπική του ατζέντα. Εξυπηρετούσε, δε, μόνο τον προσωπικό, εκλογικό του σχεδιασμό. Για να υπάρξει ημερομηνία άφιξης οποιουδήποτε πλοίου πρέπει να έχει ενημερωθεί το Λιμεναρχείο και να έχει συναινέσει σχετικά. Τέτοια ανακοίνωση -ούτε τότε, ούτε και σήμερα- έχει κατατεθεί από την εταιρεία στο Λιμεναρχείο Κορίνθου.

2. Ο κ. Νανόπουλος είχε ενημερωθεί από την εταιρεία ότι δεν υπήρχε ανακοίνωση κατάπλου κρουαζιερόπλοιων για τις 28 Μαρτίου. Παρά ταύτα δεν δίστασε να το υποσχεθεί στο κοινό που παρακολουθούσε την εκδήλωση, αλλά και στους πολίτες που διάβασαν την δήλωσή του από τα ΜΜΕ. Με άλλα λόγια δεν είπε την αλήθεια. Την ίδια πρακτική ακολούθησε κι άλλες φορές, σε διάφορες συνεντεύξεις που έδωσε και μετά τις 9 Μαρτίου. Είναι προφανές ότι πρόκειται για την τακτική της προβοκάτσιας, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσονται οι εκ των υστέρων δηλώσεις του περί δήθεν καθυστέρησης, ευθύνης των δημοτικών και λιμενικών αρχών, της εταιρείας (!!!), ελλείψεων στις υποδομές και αγωνίας των Κορίνθιων.

Ας εξηγήσει ο ίδιος στους Κορίνθιους γιατί ακολουθεί αυτήν την τακτική και ποιον εξυπηρετεί!!!

3. Το ΔΛΤ έχει ολοκληρώσει τα έργα υποδομής που αποφασίσθηκαν στη συνάντηση εργασίας με τους εκπροσώπους των εφοπλιστών κρουαζιερόπλοιων και της εταιρείας ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά μας.

Είναι χαρακτηριστική η σχετική ανακοίνωση του εκπροσώπου της εταιρείας κ. Ζωγραφάκη την 25.2.2014:

«Μετά τη διαβεβαίωση που είχαμε από το Λιμενικό ταμείου Κορίνθου, θα ήθελα να σας ανακοινώσω ότι οι μέρες άφιξης των κρουαζιερόπλοιων στη Κόρινθο είναι όλες οι μέρες της εβδομάδας εκτός από Δευτέρα και Τρίτη, πράγμα που δεν αντίκειται στον αρχικό προγραμματισμό μας.

Μετά από μία τεχνική διαβεβαίωση που θα λάβουμε άμμεσα απο το Λιμενικό ταμείο θα καταθέσουμε στο Λιμεναρχείου Κορίνθου το ακριβές πρόγραμμα προσεγγίσεων».

4. Τα έργα ανάπλασης που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή του Φλοίσβου (πάρκινγκ) ουδεμία σχέση έχουν με το λιμάνι, τη λειτουργία του και το ζήτημα των κρουαζιερόπλοιων. Ας πάψει επιτέλους ο κ. Νανόπουλος και οι συνεργάτες του να τα επικαλούνται στους Κορίνθιους ως δήθεν λόγο καθυστέρησης στην έλευση των κρουαζιερόπλοιων, ενώ γνωρίζουν ότι δεν σχετίζονται με αυτήν.

5. Καμία ευθύνη δεν προκύπτει για το ΔΛΤ -και πολύ περισσότερο για τον Δήμο- από την καθυστέρηση, που ισχυρίζεται ο κ. Νανόπουλος. Άλλωστε, η καθυστέρηση αυτή σχετίζεται με την ημερομηνία που ο ίδιος -και όχι η εταιρεία- ανακοίνωσε. Το ΔΛΤ είναι σε άριστη συνεργασία με την εταιρεία. Εργαζόμαστε από κοινού, συντεταγμένα και μεθοδικά, ο καθένας στον κύκλο ευθύνης του για να υλοποιηθεί σωστά ο κοινός στόχος μας. Επιλύσαμε και επιλύουμε καθημερινά ζητήματα που τίθενται από την εταιρεία. Έχουμε κάνει πλήρως αποδεχτές όλες τις επισημάνσεις που μας έχουν γίνει από την εταιρεία και είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τα πλοία, όποτε ζητήσει η εταιρεία και επιτρέψει το λιμεναρχείο.

6. Στις 27 Μαρτίου και για να δικαιολογήσει την διάψευση της προεκλογικής του υπόσχεσης ότι «το πρώτο κρουαζιερόπλοιο θα δέσει στην Κόρινθο στις 28 Μαρτίου» ο κ. Νανόπουλος διένειμε δήλωση. Με αυτήν επιχείρησε να μοιράσει τις ευθύνες για την καθυστέρηση στον Δήμο Κορινθίων (!), το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο (ΔΛΤ) και την εταιρεία (!). Συγκεκριμένα απηύθυνε έκκληση «στις λιμενικές, τις δημοτικές αρχές και την εταιρία να συνεργαστούν ταχύτερα ώστε να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος». Λίγες μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 31 Μαρτίου ο κ. Νανόπουλος επανήλθε στο πλαίσιο τηλεοπτικής εκπομπής, αλλάζοντας τροπάριο. Εκεί, υποστήριξε πως δήθεν «δεν ήταν έτοιμες οι υποδομές στο λιμάνι για να έρθουν τα πλοία και γι' αυτό καθυστέρησαν». Εμφανίστηκε δε βέβαιος πως «τα κρουαζιερόπλοια θα έρθουν σε λίγες μέρες.».

Ας απαντήσει στους Κορίνθιους, που παρακολουθούν με αγωνία αλλά και προβληματισμό:

* Γιατί στην ανακοίνωση της 27ης Μαρτίου, ο κ. Νανόπουλος δεν αναφέρθηκε σε κανένα σημείο σε «ανέτοιμες υποδομές»;

* Ποιες είναι -συγκεκριμένα- αυτές οι υποδομές, που δεν επέτρεψαν, κατά τον κ. Νανόπουλο, τον κατάπλου των πλοίων;

* Πώς εμφανίζεται τόσο σίγουρος ότι τα κρουαζιερόπλοια θα έρθουν στην Κόρινθο εντός λίγων ημερών; Θα έχουν λυθεί μέχρι τότε τα «προβλήματα» των υποδομών;

* Τί μεσολάβησε και στο μεσοδιάστημα 27ης και 31ης Μαρτίου βγήκε από το κάδρο των ευθυνών η εταιρεία;

Κλείνοντας επισημαίνουμε τα εξής:

Για να υπάρξει ημερομηνία άφιξης οποιουδήποτε πλοίου πρέπει να έχει ενημερωθεί το Λιμεναρχείο και να έχει συναινέσει σχετικά. Τέτοια αναγγελία αφίξεων -ούτε τότε, ούτε και σήμερα- έχει κατατεθεί από την εταιρεία στο Λιμεναρχείο Κορίνθου.

Καλούμε τον κ. Νανόπουλο, έστω και την τελευταία στιγμή, να σταματήσει να κάνει δηλώσεις και εκκλήσεις που επιτείνουν την αγωνία των Κορίνθιων και να αντιμετωπίσει το σημαντικό αυτό γεγονός με την δέουσα σοβαρότητα, χωρίς παλαιοκομματική νοοτροπία. Ας σεβαστεί την προσπάθεια που έγινε και γίνεται από το Λιμενικό Ταμείο. Ας σεβαστεί τα στελέχη του που είναι στο ΔΣ του Ταμείου. Ας σεβαστεί τουλάχιστον την αγωνία των Κορίνθιων.

Κόρινθος, 3 Απριλίου 2014

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κορινθίων

Αντώνης Ι. Παππάς