18 Μαρ 2014

Με ασυμβίβαστο και 150 ευρώ ανά χείρας οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές


Οριστική, μέχρι... νεωτέρας, είναι η απόφαση της κυβέρνησης για διατήρηση του ισχύοντος ασυμβιβάστου – κωλύματος, σύμφωνα με το οποίο δεν μπορούν εν ενεργεία βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου να είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές.


Μετά από παλινωδίες ημερών και αφού είχε ανακοινωθεί η άρση του ασυμβιβάστου (σ.σ. με τον κ. Αντώνη Σαμαρά να σπεύδει να θέσει «πολιτικό» ασυμβίβαστο για τα στελέχη της Ν.Δ.) εν τέλει ο κ. Γιάννης Μιχελάκης ανακοίνωσε ότι το νομικό ασυμβίβαστο θα διατηρηθεί.

Πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών κάνουν λόγο για υπαναχώρηση του ΠΑΣΟΚ, που είχε ζητήσει την αλλαγή, αλλά και άλλων κομμάτων που δημοσίως ή παρασκηνιακώς είχαν ζητήσει να αρθεί το κώλυμα εκλογιμότητας.

Η διατήρηση του νομικού ασυμβίβαστου ουδέν αλλάζει ως προς τις υποψηφιότητες της Ν.Δ. καθώς ούτως ή άλλως στελέχη όπως οι Μαν. Κεφαλογιάννης, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Κατερίνα Παπακώστα, τα ονόματα των οποίων έχουν ακουστεί για το ευρωψηφοδέλτιο, θα πρέπει ούτως ή άλλως να παραιτηθούν.

Ωστόσο, έρχεται να αλλάξει πολλά ως προς τη στρατηγική των σχηματισμών στα “πλευρά” της Νέας Δημοκρατίας. Κι αυτό διότι η «Ένωση» των Βύρωνα Πολύδωρα, Χρήστου Ζώη και Νίκου Νικολόπουλου σχεδίαζε να “κατέβουν” και οι τρεις στο ευρωψηφοδέλτιο προκειμένου να εξασφαλίσουν το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ψηφοφόρων. Πλέον, με το ασυμβίβαστο σε ισχύ, ο κ. Νικολόπουλος (σ.σ. που συνεχίζει την προεκλογική του εκστρατεία ανά την Ελλάδα) θα πρέπει να παραιτηθεί από την έδρα του, η οποία μάλιστα θα επιστρέψει στη Ν.Δ. και στα χέρια του Μιχ. Μπεκίρη. Το ίδιο θα συμβεί αν θέσει υποψηφιότητα και ο Βύρων Πολύδωρας, σενάριο σχεδόν απίθανο. Την έδρα του θα καταλάβει ο Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος μπορεί να βρεθεί στη Βουλή και μόνον λόγω της υποψηφιότητας Παπακώστα. Στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση που θα είναι υποψήφιοι τόσο ο Β. Πολύδωρας όσο και η Κατερίνα Παπακώστα, τότε πλην του κ. Παπαθανασίου, το δρόμο για τη Βουλή θα πάρει και η Τάνια Ιακωβίδου.
«Εισιτήριο» 150 ευρώ

Πέραν του ασυμβιβάστου, του σταυρού προτίμησης και της λίστας των... 42 υποψηφίων ανά κόμμα, το νέο πλαίσιο διεξαγωγής των ευρωεκλογών που θα έρθει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή θα έχει και μία ακόμη διάταξη που θα προβλέπει ότι οι υποψήφιοι θα βάλουν το χέρι στη... τσέπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται ότι αντί του ποσού που πρέπει να πληρώσει κάθε συνδυασμός, πλέον έκαστος υποψήφιος θα πρέπει να καταβάλλει παράβολο ύψους 150 ευρώ. Με απλά λόγια, για ένα πλήρη συνδυασμό 42 ατόμων, το συνολικό κόστος θα ανέλθει σε 6.300 ευρώ.