20 Φεβ 2014

Δημοσίευση ονομάτων δημάρχων & περιφερειαρχών που κατηγορούνται για ψευδείς οικονομικές δηλώσεις ζητάει ο Χρίστος Δήμας


Τη δημοσίευση των ονομάτων και των αδικημάτων των Δημάρχων, των Περιφερειαρχών καθώς και των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος -σύμφωνα με την ετήσια έκθεση...
της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες-ζητούν από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης σε ερώτηση που κατέθεσαν 20 βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Εύβοιας Κώστα Μαρκόπουλο. Στην ερώτησή τους οι βουλευτές αναφέρουν πως οι πολίτες πριν ψηφίσουν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, οφείλουν να γνωρίζουν ποια είναι αυτά τα πρόσωπα, για ποια αδικήματα κατηγορούνται και πως πρόκειται να προχωρήσουν οι νομικές διαδικασίες σε βάρος τους. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την ετήσια έκθεση πεπραγμένων για το 2013 της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, οι 81 από τις 413 παραβάσεις που βρέθηκαν αφορούν Δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, Περιφερειάρχες και περιφερειακούς συμβούλους.


Πιο συγκεκριμένα η ερώτηση αναφέρει τα εξής:

 Θέμα: «Αποκάλυψη των Δημάρχων που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος»



Τις τελευταίες ώρες ήρθε στο φως της δημοσιότητας η ετήσια έκθεση πεπραγμένων για το έτος 2013 της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες η οποία έχει διαβιβασθεί στη Βουλή των Ελλήνων για να συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή. Σε αυτή την έκθεση «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή και το «μαύρο» χρήμα αναδεικνύονται οι Δήμαρχοι. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαίνουσας αξίας την δεδομένη χρονική στιγμή, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.



Συγκεκριμένα στην Αρχή για το έτος 2013 παρελήφθησαν περίπου 36.000 Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης από τα υπόχρεα πρόσωπα, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις. Η αρμόδια Μονάδα της Αρχής προέβη σε ευρείας έκτασης στοχευμένους ελέγχους, αξιοποιώντας κάθε είδους σχετική πληροφόρηση. Αποτέλεσμα των ελέγχων αυτών ήταν η παραπομπή στον αρμόδιο κατά περίπτωση εισαγγελέα, 413 συνολικά εκθέσεων βεβαίωσης παραβάσεων του Ν. 3213/2003.



Από αυτές τις 413 βεβαιωμένες παραβάσεις, οι 75 αφορούν Δήμαρχους και Δημοτικούς συμβούλους έχοντες θέσεις ευθύνης και 6 Περιφερειάρχες και αντίστοιχους περιφερειακούς συμβούλους. Το γεγονός ότι αυτές οι υποθέσεις παραπέμφθηκαν στην δικαιοσύνη, προσδίδει στον πολίτη την εντύπωση ότι πρόκειται για ιδιαιτέρως σοβαρές και επαρκώς τεκμηριωμένες υποθέσεις από την Αρχή καταπολέμησης βρώμικου χρήματος.



Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του πολίτη πριν φτάσει στην κάλπη να γνωρίζει κάθε στοιχείο που αφορούν το ήθος, την ειλικρίνεια, την πρότερη διαχείριση δημόσιου χρήματος και εν γένει την τυχόν παράνομη δραστηριότητα των υποψηφίων στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.



Αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας να ενημερώσει τους πολίτες πρίν από τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δίδοντας τα ονόματα και ποιές είναι οι κατηγορίες που βαραίνουν δημάρχους, περιφερειάρχες και συμβούλους οι οποίοι πιθανόν να είναι πάλι υποψήφιοι στις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.



Σε μια τέτοια περίοδο όπου ο πολίτης έχει κάνει αμέτρητες θυσίες ώστε η χώρα να σταθεί οικονομικά στα πόδια της αποτελεί πρόκληση να ακούει για πρόσωπα τα οποία κατέχουν θέσεις δημόσιας αρχής να κατηγορούνται για «μαύρο χρήμα» και φοροδιαφυγή. Απαιτεί να μάθει ποιοι είναι αυτοί που δεν λαμβάνουν μέρος μαζί του στην προσπάθεια που κάνει αλλά αντιθέτως την υπονομεύει και ταυτόχρονα αισθάνεται ότι τον «κοροϊδεύει» ερχόμενος να του ξαναζητήσει την ψήφο του. Όσο το κράτος δεν αποκαλύπτει ονόματα ο πολίτης θα αισθάνεται ότι υπάρχει πέπλο συγκάλυψης. Η πολιτεία οφείλει να τραβήξει αυτό το πέπλο και να δώσει την αλήθεια στο λαό.