7 Νοε 2013

Πλήθος κόσμου έξω απο την ΕΡΤ - Ξένοι ανταποκριτές καλύπτουν τα γεγονότα


Πλήθος κόσμου συρρέει από το μεσημέρι έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ προκειμένου να διαμαρτυθεί για την εκκένωση των χώρων από διμοιρίες των ΜΑΤ τα ξημερώματα της Πέμπτης.Έξω από το Ραδιομέγαρο βρίσκονται και δυνάμεις...
της αστυνομίας, ενώ είναι κλειστό είναι το ρεύμα ανόδου της λεωφόρου Μεσογείων από την πλατεία της Αγίας Παρασκευής έως και το κτίριο της ΕΡΤ.

Στο σημείο βρίσκονται ανταποκριτές από ξένα μέσα ενημέρωσης, καθώς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, Νίκος Χουντής και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής. Τη συγκέντρωση χαιρετίζουν επίσης οι υπάλληλοι καθαριότητας του υπουργείου Οικονομικών και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.



Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που τον λόγο πήρε μια υπερήλικη κυρία 95 ετών Αντιστασιακή η οποία δήλωσε ότι «Αγωνίστηκα ενάντια στους Γερμανούς και ήταν ο πρώτος μου αγώνας. Αυτός εδώ είναι ο τελευταίος αγώνας που θα δώσω» και το πλήθος των συγκεντρωμένων ξέσπασε σε δυνατά χειροκροτήματα.

Όπως δήλωσε στο newpost.gr ο κ. Χουντής: «Αυτή η πραξικοπηματική επέμβαση των ΜΑΤ ειναι η κορύφωση μιας αυταρχικής πολιτικής. Θα ζητήσω παρέμβαση από το Ευρωκοινοβούλιο.


Από την πλευρά της η κυρία Δούρου δήλωσε στο newpost.gr ότι «τα τελευταία χρόνια η χώρα κυβερνάται απο συμβούλους και φίλους του πρωθυπουργού. Σήμερα πέτυχαν επικοινωνιακά με την εικόνα της χειροπέδας στην πόρτα. Δεν μπήκε χειροπέδα στο Ραδιομέγαρο. Μπήκε χειροπέδα σε ολόκληρη τη χώρα».

Μιλώντας στο newpost.gr ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης τόνισε ότι «για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο το αυταρχικό και αντιλαϊκό. Αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί.»

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, την Παρασκευή στις 18:00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στα Προπύλαια στην οποία θα συμμετάσχουν η ΠΟΣΠΕΡΤ, οι υπάλληλοι στα νοσοκομεία και οι διοικητικοί υπάλληλοι των νοσοκομείων.

Σημειώνεται ότι συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από το κτήριο της ΕΡΤ 3, στη Λεωφόρο Στρατού, διοργανώνεται και στη Θεσσαλονίκη. 

Το χρονικό της επέμβασης των ΜΑΤ

Παρουσία εισαγγελέα, ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ μπήκαν στην ΕΡΤ και εκκένωσαν το κτίριο του Ραδιομεγάρου στην Αγία Παρασκευή. Η επιχείρηση άρχισε περίπου στις 4:15 το πρωί με αποκλεισμό του χώρου και εντολή του εισαγγελέα στους εργαζομένους να εγκαταλείψουν τον χώρο. Λίγο μετά τις 8.30 το πρωί ο εισαγγελέας αποχώρησε από την ΕΡΤ έχοντας ολοκληρωθεί η καταμέτρηση του εξοπλισμού, μάλιστα οι χώροι βιντεοσκοπήθηκαν, και δεν διαπιστώθηκε καμία ζημιά.

Ανώτερες  δικαστικές πηγές αναφέρουν πως αργά χθες η ΓΑΔΑ απηύθυνε αίτημα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και την προϊσταμένη της Παναγιώτα Φάκου, για την παρουσία εισαγγελέα σε επιχείρηση εκκένωσης του δημόσιου κτηρίου της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στην Αγία Παρασκευή. Την ίδια ώρα, οι αστυνομικές δυνάμεις σφράγισαν την κεντρική είσοδο της ΕΡΤ, χρησιμοποιώντας ένα ζευγάρι... χειροπέδες.

Η διαδικασία δεν ήταν στα πλαίσια του Αυτοφώρου που αφορά το ποινικό αδίκημα της κατάληψης δημοσίου κτηρίου (334 παρ 3 ΠΚ) αλλά επιλέχθηκε ο δρόμος της «υποβολής συστάσεων προς τους εργαζόμενους» για να αποχωρήσουν από το κτήριο. Δηλαδή ο εισαγγελέας παρίστατο στο χώρο ουσιαστικά ως «διαπραγματευτής» για να αποχωρήσουν οι εργαζόμενοι στα πλαίσια του άρθρου 24 παρ.4 του νόμου 1756/88 περί κανονισμού δικαστηρίων.

Η εφαρμογή αυτών των διατάξεων επιλέχθηκε -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- για να μην ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία , ούτε να σχηματιστεί ποινική δικογραφία για αδικήματα που σχετίζονται με την κατάληψη δημοσίου χώρου. Γι’ αυτό δεν υπήρξαν και συλλήψεις εργαζομένων.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο των εργαζομένων, Δημήτρη Περπατάρη, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής οδηγήθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτης Καλφαγιάννης και τρεις ακόμα εργαζόμενοι της ΕΡΤ, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι.