9 Οκτ 2013

Καταπέλτης το διαβιβαστικό των ανακριτών στη Βουλή, με το οποίο ζητούν την άρση ασυλίας των τριών βουλευτών της Χ.Α.


Την πρόθεση της Χρυσής Αυγής και των βουλευτών της να καταλύσουν το πολίτευμα, υπογραμμίζουν στο σκεπτικό του διαβιβαστικού που απέστειλαν οι ανακριτικές αρχές στη Βουλή, στο οποίο διατυπώνεται το αίτημα προς το Σώμα για άρση της ασυλίας των βουλευτών του κόμματος Π. Ηλιόπουλου, Γ. Γερμενή και Ευστ. Μπούκουρα με τις κατηγορίες της ένταξής τους...
 
σε εγκληματική οργάνωση και της διεύθυνσης αυτής.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πολυσέλιδο διαβιβαστικό των δικαστικών αρχών, το οποίο επικαλείται μαρτυρία του προστατευόμενου «μάρτυρα Ε», οι βουλευτές Π. Ηλιόπουλος και Γ. Γερμενής «είναι από πολλών ετών σημαίνοντα στελέχη της οργανώσεως, διαδραματίζοντα σημαντικό ρόλο στην οργάνωση και επιχειρησιακή συγκρότηση της Χρυσής Αυγής, αλλά και στην ιδεολογική κατήχηση των νεοσύλλεκτων μελών της οργανώσεως, σκοπός της οποίας ήταν εξαρχής και παραμένει, όπως προκύπτει από τις εν λόγω μαρτυρικές καταθέσεις, η κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος (κατά παράβαση του άρθρου 134 του Ποινικού Κώδικα)».

Ιδεολογική κατήχηση
 

Η συγκεκριμένη αναφορά στο διαβιβαστικό συνδέεται με τη χαρακτηριστική κατάθεση του προστατευόμενου «μάρτυρα Ε», ο οποίος υποστήριξε στην κατάθεσή του «το σημαντικό για μένα δεν είναι η στρατιωτική εκπαίδευση, αλλά η ιδεολογική κατήχηση και η πλύση εγκεφάλου νεοσύλλεκτων στελεχών...
Αυτό που μας έλεγαν στις κατηχήσεις είναι, ότι σκοπός της ΧΑ είναι η κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Χαρακτηριστικά έλεγαν ότι θα μπούμε στη Βουλή με τανκς».
Ερωτηθείς πάντως ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας Χρ. Μαρκογιαννάκης ξεκαθαρίζει πως η άρση ασυλίας για τους τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής θα αφορά τα δύο αδικήματα που αναφέρει το δικαστικό έγγραφο στην αρχή του και συγκεκριμένα της ένταξής τους σε εγκληματική οργάνωση και της διεύθυνσης αυτής.
Τα αιτήματα για την άρση ασυλίας των τριών βουλευτών αναμένεται να συζητηθούν αύριο στην αρμόδια Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, στην οποία θα κληθούν να απολογηθούν και οι τρεις.

Αλλα τρία αιτήματα
 

Στη συνέχεια η επιτροπή θα εισηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την άρση ασυλίας των τριών ή όχι, ενώ η σχετική συζήτηση και ψηφοφορία επί της άρσης ασυλίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη. Την ίδια ημέρα θα τεθούν προς ψηφοφορία άλλα τρία αιτήματα άρσης ασυλίας βουλευτών της Χρυσής Αυγής που εκκρεμούσαν για επιμέρους υποθέσεις και συγκεκριμένα για τους Ηλ. Κασιδιάρη, Ηλ. Παναγιώταρο και Χρυσοβ. Αλεξόπουλο.

Την ίδια ώρα, ερωτηματικά για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής διατυπώνει προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αρης Σπηλιωτόπουλος.
Ο βουλευτής αναφέρεται σε «παρακολουθήσεις» και σε «μαρτυρίες προστατευόμενων μαρτύρων» που βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθημερινά και ερωτά τον υπουργό αν οι παρακολουθήσεις γίνονται με την άδεια του εισαγγελέα.