15 Οκτ 2013

Ολυμπιακός: Πολύ σκληρός για να πεθάνει τόσο νωρίς


Λόγω της αφαίρεσης 2 βαθμών (εξαιτίας των περσινών επεισοδίων στον τρίτο τελικό των πλέϊ οφ), ο Ολυμπιακός απειλήθηκε να βγει εκτός διεκδίκησης της πρώτης θέσης του φετινού πρωταθλήματος από το ξεκίνημά του, ωστόσο πέτυχε να κερδίσει τον Παναθηναϊκό με 55-45 και να βρεθεί σε απόσταση βολής από τους πράσινους.
 
 Πολύ χαμηλό το σκορ από το πρώτο ημίχρονο (29-27), ακόμα χειρότερη η επιθετική αντίδραση του Παναθηναϊκού στο δεύτερο μέρος. Διαφορές 5-9 πόντων παγίωσε ο Ολυμπιακός στην τρίτη και τέταρτη περίοδο, με Σλούκα, Λοτζέσκι και Πρίντεζη να μοιράζονται το παράσημο της νίκης.

Αλλά να ξέρετε, αντίστοιχο ντέρμπι, στη συνέχεια του πρωταθλήματος, αποκλείεται να ξαναδούμε. Η άποψη Μπαρτζώκα και Πεδουλάκη, ότι κακώς κλήθηκαν να παίξουν μεταξύ τους οι "αιώνιοι" στο ξεκίνημα της σεζόν, δικαιώθηκε 100%, καθώς οι κορυφαίες ομάδες του ελληνικού μπάσκετ έμοιαζαν με... άγουρα φρούτα, πεταμένα σε μία άκρη του παρκέ! 

Κι επειδή κάποιος θα κέρδιζε, έτσι κι αλλιώς, το ροζ φύλλο αγώνα κατέληξε στα χέρια της ομάδας που είχε στοιχειώδη καλύτερη ευστοχία, και μπόρεσε, με την πάροδο του χρόνου, να σταματήσει την αιμορραγία της στα αμυντικά ριμπάουντ.
 

Το παράδοξο της νίκης του Ολυμπιακού είναι ότι ήρθε απόντος, ουσιαστικά, του Βασίλη Σπανούλη, και με συγκριτικά καλύτερο παίκτη τον Σλούκα, που χρειάστηκε να καλύψει, πέραν όλων των άλλων, την αδυναμία του αρχηγού του. Αυτός, πάλι, πέτυχε τα δύο καίρια πλήγματα στον Παναθηναϊκό, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί διαφορά 8 πόντων (51-43), τρία λεπτά πριν τη λήξη. Μικρό προβάδισμα, υπό κανονικές συνθήκες, αλλά για τους παίκτες του Πεδουλάκη, έτσι όπως έπαιζαν, στάθηκε αδύνατο ακόμα και να ροκανιστεί, στο χρόνο που απέμενε...
Μεγάλη η συμβολή και του Ματ Λοτζέσκι, που δεν έχασε κανένα σουτ ή βολή, επομένως ξεχώριζε σα τη μύγα μεσ'το γάλα, έναντι όλων των άλλων σουτέρ στις δύο ομάδες. Πολύτιμος στάθηκε και ο Πρίντεζης, από τα χέρια του οποίου παγιώθηκαν οι διαφορές της τρίτης περιόδου, τις οποίες ουδέποτε μπόρεσε ο Παναθηναϊκός να καλύψει. Να φανταστείτε, μόνο μέχρι τους τρεις πόντους πλησίασε (46-43, στο 35'), κι αυτό κράτησε ελάχιστα, γιατί τα ποσοστά των πρασίνων ήταν πιο άθλια κι από τα... άθλια του Ολυμπιακού! Που ξανακούστηκε, αλήθεια, να σουτάρουν μόλις 37/116 σουτ οι δύο καλύτερες ομάδες της χώρας...

Αλλά όπως είπε και ο Γιώργος Μπαρτζώκας: "Κανείς δεν περίμενε ποιότητα και συνεργασίες. Θύμισε ένα παλιό παιχνίδι στο Σπόρτιγκ (σ.σ. 42-40 ήταν το σκορ για τον Παναθηναϊκό, την περίοδο 1994-95, για το Κύπελλο Ελλάδας) που το σκορ ήταν αντίστοιχο. Ζητώ την κατανόησή σας, γιατί οι ομάδες δεν είναι έτοιμες, έχουν πολλούς τραυματίες και αυτή η εικόνα του άδειου γηπέδου που αδικεί το ελληνικό μπάσκετ έπαιξε το ρόλο της. Είχαμε ένα καλό απόγευμα όσον αφορά το αποτέλεσμα, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμη. Η χρονιά είναι δύσκολη κι απαιτητική.
Τα πολλά επιθετικά ριμπάουντ του αγώνα οφείλονται στη μεγάλη αστοχία. Στο πρώτο μέρος είχαμε 11 χαμένα ριμπάουντ. Στο δεύτερο μέρος ισορροπήσαμε και το παιχνίδι εξελίχθηκε όπως εξελίχθηκε".

 

Από την πλευρά του, ο Αργύρης Πεδουλάκης τόνισε: "Ηταν ένα κακό παιχνίδι και για τις δύο ομάδες. Εμείς δεν είχαμε ρυθμό, δεν είχαμε ανάσες, δεν ήμασταν έτοιμοι. Πρέπει και θα βρούμε ρυθμό μέσα από τα παιχνίδια και τις προπονήσεις. Κοιτάμε τον εαυτό μας, δεν ήμασταν καλοί κι αυτό θα προσπαθήσουμε να διορθώσουμε. Τα άστοχα σουτ είναι ένας λόγος για τα πολλά επιθετικά ριμπάουντ. Ένα από τα προβλήματά μας είναι, ότι οι ψηλοί μας δεν είναι έτοιμοι από πλευράς φυσικής κατάστασης και δεν έχουν δεύτερα άλματα".
 

Οι δύο προπονητές μίλησαν και για την απώλεια του Φίλιππου Συρίγου, τον οποίο ο Μπαρτζώκας χαρακτήρισε ως μία από τις κυρίαρχες προσωπικότητες του ελληνικού μπάσκετ τα τελευταία 40 χρόνια, ενώ ο Πεδουλάκης είπε: "Θα μου επιτρέψετε, να πω σε έναν καλό φίλο μου, καλό ταξίδι. Περισσότερα δεν θα πω, γιατί ξέρω, ότι δεν του άρεσαν ποτέ τα πολλά λόγια".

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (11/28 δίποντα, 8/27 τρίποντα, 9/15 βολές, 27-13 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 10 κλεψίματα, 17 λάθη): Πέτγουεϊ 3(1), Ντάνστον 3, Σπανούλης 2, Περπέρογλου 3(1), Σλούκας 9(1), Σίμονς 2, Λοτζέσκι 14(1), Μπέγκιτς, Πρίντεζης 12(2), Μάντζαρης 7(2).
 

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (14/41 δίποντα, 4/20 τρίποντα, 5/8 βολές, 26-15 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 10 κλεψίματα, 16 λάθη): Κάρι 3, Ματσιούλις, Μπράμος 3(1), Μπατίστ 2, Φώτσης 5(1), Ούκιτς 1, Λάσμε 2, Μαυροκεφαλίδης 8, Διαμαντίδης 16(2), Γκιστ, Παππάς 6.


 ΠΗΓΗ: enet.gr