16 Οκτ 2013

Κυβέρνηση και τρόικα χάθηκαν στη μετάφραση


 Της Αγγελικής Σπανού
Η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup ήταν μία ακόμη επιβεβαίωση, ότι οι κυβερνητικές δεσμεύσεις (όχι νέα μέτρα, άμεση απομείωση του χρέους) δεν έχουν εγκριθεί από την Τρόικα και ότι η περίφημη πολιτική...
 
 διαπραγμάτευση σκοντάφτει στην απροθυμία των εταίρων.
 

Υπάρχουν τέσσερα σημεία απόκλισης:

Το δημοσιονομικό κενό του 2014 και πώς θα καλυφθεί: Οι πιστωτές αναφέρονται σε «τρύπα» αρκετών δισ ευρώ, την οποία η ελληνική πλευρά δεν αναγνωρίζει, καθώς αντιλαμβάνεται, ότι τα ελλείμματα θα ζητηθεί να αντιμετωπιστούν με νέες περικοπές.

Το χρονοδιάγραμμα για τη συνολική λύση σχετικά με το ελληνικό χρέος: Η κυβέρνηση επιδιώκει, να υπάρχει διάγραμμα των αποφάσεων πριν το τέλος του έτους, ώστε, όταν ξεκινήσει η ελληνική προεδρία τον Ιανουάριο του 2014, να μην υπάρχει αυτή η μεγάλη εκκρεμότητα. Αντίθετα, οι πιστωτές δεν βιάζονται. Ρεν και Ντάισελμπλουμ παρέπεμψαν τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους την επόμενη άνοιξη.

Το επίπεδο της διαπραγμάτευσης: Ο πρωθυπουργός θέλει συνεννόηση κορυφής, αλλά οι εταίροι παραπέμπουν στους επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας, οι οποίοι αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Νοεμβρίου και η διάρκεια του ελέγχου που θα πραγματοποιήσουν, είναι άδηλη και μπορεί να κρατήσει μήνες.

Η απεμπλοκή από το μηχανισμό στήριξης: Η ελληνική πλευρά επιζητεί έξοδο στις αγορές το ταχύτερο δυνατό, δηλαδή μέσα στο 2014, ενώ οι δανειστές προαναγγέλλουν τρίτο πακέτο, δηλαδή νέο δάνειο και νέο μνημόνιο. Για την Αθήνα στόχος είναι, να ακολουθηθεί το ιρλανδικό παράδειγμα, αλλά οι αναλογίες είναι οριακές ακόμη και σε επίπεδο δεικτών.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας διαβεβαίωσε, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα. Υποστήριξε, ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2014, ενώ για  διετία 2014 - 2016 το χρηματοδοτικό κενό, κατά την εκτίμησή του, ανέρχεται γύρω στα 10,4 - 10,8 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, ο Γ. Ασμουσεν της ΕΚΤ είχε δηλώσει, ότι το δημοσιονομικό κενό της Ελλάδας για το δεύτερο μισό του 2014 είναι σημαντικό, ενώ δήλωσε, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι άλλες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης δεν μπορούν να μετακυλήσουν ελληνικά κρατικά ομόλογα, καθώς αυτό θα παραβίαζε τον περιορισμό περί χρηματοδότησης κυβερνήσεων. Σχετική πρόταση είχε καταθέσει ο Γ. Στουρνάρας με συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» και οι προσδοκίες που καλλιέργησε διαψεύστηκαν μέσα σε λίγες ώρες.

Κυβερνητικές πηγές διαδίδουν (πάλι), ότι έρχεται η ώρα της σύγκρουσης με την Τρόικα. Η αλήθεια είναι, ότι υπάρχουν δύο σχολές σκέψης, που συγκρούονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης: Η μία αναφέρεται σε ένα μπαϊράκι απέναντι στους δανειστές και η δεύτερη επιμένει στην ήπια διαπραγμάτευση.

Στη συζήτηση που έγινε χθες στη Βουλή επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2014 υπήρξε διακομματική συναίνεση, ότι νέα μέτρα δεν περνάνε. Από τη Ντόρα Μπακογιάννη μέχρι τον Πάρι Κουκουλόπουλο, όλοι είχαν κάτι να πουν, για τα όρια αντοχής της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας που έχουν ξεπεραστεί.

Ο τραγέλαφος σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης έχει επιτείνει τη δυσανεξία των βουλευτών της συμπολίτευσης, που βλέπουν, ότι η Τρόικα τραβά συνεχώς το σκοινί και η κυβέρνηση αδυνατεί να προστατεύσει τους πολίτες από τη λαίλαπα της λιτότητας, που έχει ισοπεδώσει τα δύο τρίτα της ελληνικής κοινωνίας. Σήμερα ξεκινά η διανομή και οι παραγγελίες είναι μηδενικές, ενώ η προσπάθεια διεύρυνσης των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης δεν φαίνεται ότι θα αποδώσει. Αντίθετα, όλα δείχνουν ότι θα αποψιλωθούν και άλλα δάση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με τον χειρότερο τρόπο ο βαρύς χειμώνας που έρχεται.