11 Σεπ 2013

Ευτυχείτε!


 Του Πιτσιρίκου
Σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας για την περίοδο 2010-2012, η Ελλάδα παρουσιάζει μεγάλη μείωση ευτυχίας. 
Δηλαδή, η Ελλάδα παρουσιάζει αύξηση της δυστυχίας, αλλά δεν θέλουν να μας το πουν κατάμουτρα, για να μην δυστυχήσουμε ακόμα περισσότερο.
 
 

Ευτυχώς που υπάρχουν αυτές οι έρευνες από το εξωτερικό και μαθαίνουμε σε τι ψυχολογική κατάσταση βρισκόμαστε, γιατί κοιτάς γύρω σου και δεν ξέρεις αν οι Έλληνες είναι ευτυχισμένοι ή δυστυχισμένοι. Την έκθεση περιμένεις να στο πει.

Βασικά, οι Έλληνες δεν είναι ούτε ευτυχισμένοι ούτε δυστυχισμένοι. Οι Έλληνες είναι σε αφασία, αλλά δεν υπάρχει Παγκόσμια Έκθεση Αφασίας, για να μετρήσει την αφασία μας.

Όπως δείχνει η έκθεση, η Ελλάδα εμφανίζει την δεύτερη μεγαλύτερη υποχώρηση του δείκτη ευτυχίας μετά την Αίγυπτο, οπότε φτάνουμε στο συμπέρασμα, πως οι κάτοικοι της Συρίας είναι μέσα στην καλή χαρά, μετά από δυο χρόνια εμφύλιο πόλεμο, πάνω από 100 χιλιάδες νεκρούς και τους Αμερικανούς έτοιμους να τους βομβαρδίσουν.

Ίσως, θα πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Συρίας, για να βρούμε κι εμείς την ευτυχία.

Μεγάλη μείωση της ευτυχίας παρατηρείται ακόμα στην Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, αλλά εμείς τους περνάμε όλους αυτούς και τρώνε την σκόνη μας.

Η Τουρκία είναι πιο δυστυχισμένη από την Ελλάδα. Μάλλον, οι Τούρκοι έχουν στενοχωρηθεί, που δεν είμαστε εμείς ευτυχισμένοι.

Από την άλλη, η Αλβανία είναι πιο ευτυχισμένη από την Ελλάδα, γιατί οι Αλβανοί δεν μας γουστάρουν και χάρηκαν που δυστυχούμε.

Η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο είναι η Δανία και ακολουθούν άλλες σκανδιναβικές και βορειοευρωπαϊκές χώρες, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση γιατί αυτοί οι βόρειοι είναι χαζοχαρούμενοι και νοιάζονται μόνο για την πάρτη τους, σε αντίθεση με εμάς που ζούμε διαρκώς με την αγωνία, να σώσουμε τον πλανήτη και την ανθρωπότητα.

Εν τω μεταξύ, μπορεί να τους βλέπετε έτσι χαρούμενους τους Δανούς, αλλά κάτι Δανέζες που είχα γνωρίσει εγώ, μπορεί να ήταν χαρωπές, αλλά πάθαιναν ξαφνικά κάτι καταθλιψάρες από δω ως το φεγγάρι, και δεν πιστεύω αυτό να οφειλόταν μόνο στη συναναστροφή τους μαζί μου.

Τα στοιχεία της έκθεσης για την Ελλάδα δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα, αφού εμείς οι Έλληνες είμαστε πάρα πολύ ευτυχισμένοι, αλλά το παίζουμε δυστυχισμένοι και κάνουμε τους στενοχωρημένους, γιατί έχουμε και 17 εκατομμύρια τουρίστες που νομίζουν πως εμείς τώρα κολυμπάμε στην δυστυχία, οπότε δεν πρέπει να καταλάβουν πόσο ευτυχισμένοι είμαστε, γιατί θα μπαστακωθούν εδώ και δεν θα επιστρέφουν με τίποτα στις κωλοχώρες τους.

(Στη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Τόμας Τζέφερσον, δίπλα στο δικαίωμα για ζωή και ελευθερία, έβαλε το δικαίωμα στην επιδίωξη της ευτυχίας. Ο Τζέφερσον – ανεξάρτητα από την πορεία των ΗΠΑ τους επόμενους αιώνες - ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του και μπράβο του. Στην Ελλάδα, η ευτυχία είναι φορτωμένη με ενοχές. Ακόμα. Και επειδή το ελληνικό Σύνταγμα δεν προβλέπει το δικαίωμα στην επιδίωξη της ευτυχίας, ο κάθε Έλληνας επιδίωξε την ευτυχία με δικούς του όρους, οπότε φτάσαμε στη σημερινή δυστυχία. Θα ήθελα πολύ το επόμενο ελληνικό Σύνταγμα να μην ξεκινάει με την Αγία Τριάδα, αλλά με το δικαίωμα στην επιδίωξη της ευτυχίας. Θα χαρεί ακόμα και η Αγία Τριάδα.)

pitsirikos.net
ΠΗΓΗ: tvxs.gr