9 Σεπ 2013

Ολη η εκπαιδευτική κοινότητα σε θέση μάχης


Το μέτωπο των κινητοποιήσεων σαρώνει σταδιακά όλο το φάσμα της εκπαίδευσης. Εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας, δάσκαλοι, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί και διοικητικοί, σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα προχωρά σε ένα πρωτόγνωρο και μαζικό συντονισμό.
 
 

Οι καθηγητές προσανατολίζονται σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες, οι δάσκαλοι αποφασίζουν μέσα στην εβδομάδα, αναβρασμός επικρατεί στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα ΤΕΙ προχωρούν σε προειδοποιητικό λουκέτο την Τρίτη 10/9, ενώ οι διοικητικοί προχωρούν σε επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ: ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΕΝΘΗΜΕΡΕΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Ένας μεγάλος, ελπιδοφόρος αλλά και δύσκολος απεργιακός αγώνας φαίνεται ότι ξεκινάει από τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος μπορεί να γίνει αφετηρία και πυρήνας ενός ευρύτερου φθινοπωρινού κινήματος ανατροπής της κυβέρνησης για μια νέα προοδευτική πορεία της χώρας.

Σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, το πιθανότερο από τις 16 Σεπτεμβρίου, λίγες ημέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, προσανατολίζονται οι εκπαιδευτικοί.
Η τελική απόφαση θα ληφθεί σήμερα Δευτέρα 9/9, από τη γενική συνέλευση των προέδρων των συνολικά 88 τοπικών συλλόγων ενώσεων καθηγητών της χώρας.

Υπενθυμίζουμε, ότι η πρόταση για 5νθήμερες επαναλαμβανόμενες κατεβαίνει στις γενικές συνελεύσεις από κοινού, από τις παρατάξεις ΣΥΝΕΚ και ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ αντίστοιχα. Οι προτάσεις για 48ωρες, που κατεβαίνουν από ΠΑΜΕ, ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ με κάποιες παραλλαγές από την κάθε μιά, στις περισσότερες περιπτώσεις φαίνεται ότι μειοψηφούν.

ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Οι εκπαιδευτικοί στον τολμηρό και σκληρό αλλά ελπιδοφόρο αγώνα που εγκαινιάζουν, δεν διεκδικούν τίποτα το συντεχνιακό και ιδιοτελές, ακόμα και όταν τα αιτήματά τους αφορούν τον κλάδο τους , αφού είναι αιτήματα, σχεδόν, όλων των εργαζομένων στο δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.

Το πρώτο και κύριο που διεκδικούν οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αφορά όλη την ελληνική κοινωνία, είναι η στήριξη, η ανασυγκρότηση και η αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου με καθολική υψηλού επιπέδου δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά.

Ο εκπαιδευτικός κόσμος διεκδικεί, ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά κυβερνητικά μέτρα και τον πρόσφατο νόμο για το Λύκειο, ένα 12χρονο σχολείο, υποχρεωτικό, δημόσιο και δωρεάν, ποιοτικά αναβαθμισμένο για όλα τα παιδιά, με ουσιαστική στήριξη της τεχνικής εκπαίδευσης κατά τη μεταβατική περίοδο. Διεκδικούν σχολεία με ολιγομελή τμήματα και επαρκείς υποδομές, με επαναφορά των τομέων που καταργήθηκαν στην τεχνική εκπαίδευση και με αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση.

Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν την απόσυρση όλου του θεσμικού πλαισίου που οδηγεί σε διαθεσιμότητες, υποχρεωτικές μετατάξεις και μετακινήσεις, απολύσεις των εκπαιδευτικών, του θεσμικού πλαισίου των υποτιθέμενων αξιολογήσεων και των πειθαρχικών διώξεων, του προς ψήφιση νομοσχεδίου για την αντιδραστική «αναδιάρθρωση» της εκπαίδευσης, γενικής και τεχνικής.

Είναι προφανές ότι οι διεκδικήσεις αυτές των καθηγητών τους φέρνουν σε άμεση αντίθεση με τις μνημονιακές πολιτικές και επομένως δίνουν άμεσες πολιτικές διαστάσεις στον αγώνα τους , ο οποίος εκ των πραγμάτων γίνεται αγώνας και για την ανατροπή της κυβέρνησης.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Από την Δευτέρα 9/9 το κλίμα αναμένεται να επιβαρυνθεί περαιτέρω καθώς εισάγεται για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για το "νέο Λύκειο". Ήδη η ΟΛΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στα γραφεία της και πορεία στο Σύνταγμα, την Τρίτη 10/9 στις 18.30μ.μ. , ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου

Τρίτη, 10/9 στις 18.30

Πανελλαδική Συγκέντρωση* στα γραφεία της ΟΛΜΕ (Ερμού & Κορνάρου 2) και πορεία στο Σύνταγμα.

(Ημέρα ψήφισης του ν/σχ για το Λύκειο στη Βουλή)

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ – ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ Ν/ΣΧ ΓΙΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ

*(Όσες ΕΛΜΕ δεν οργανώσουν την κάθοδό τους στην Αθήνα, να οργανώσουν εκείνη την ημέρα τοπικές πρωτοβουλίες διαμαρτυρίας).

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Β/ΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ Η ΟΙΕΛΕ

Η ΟΙΕΛΕ συντονίζει τον αγώνα της με την ΟΛΜΕ για να αποτραπεί η εκποίηση του δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ, έγινε σαφές ότι για να αντιμετωπιστεί η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που σαρώνει τον χώρο της εκπαίδευσης, πρέπει να συμπτυχθεί ενιαίο πανεκπαιδευτικό μέτωπο. Η ΟΙΕΛΕ θα κατεβάσει στις Γενικές Συνελεύσεις των Πρωτοβάθμιων Σωματείων της πρόταση για κοινή δράση και κινητοποιήσεις με την ΟΛΜΕ. Επίσης λήφθηκε η απόφαση στην Συνέντευξη Τύπου, που θα παραθέσει η Ομοσπονδία για το νέο Λύκειο να προσκληθούν και οι συνάδελφοι της ΟΛΜΕ για να καταθέσουν και αυτοί τις δικές τους απόψεις.

Η απόπειρα μετατροπής του δημόσιου και κοινωνικού αγαθού της εκπαίδευσης σε εμπορεύσιμο είδος και σε προνόμιο για λίγους συνιστά μια πρωτοφανή εθνική εκπαιδευτική τραγωδία, η οποία θα οδηγήσει την κοινωνία δεκαετίες πίσω και θα οξύνει δραματικά τις εκπαιδευτικές, τις οικονομικές και τις κοινωνικές ανισότητες. Στην καταστροφική αυτή πολιτική ο μόνος δρόμος είναι η συλλογική και μαζική αντίσταση ολόκληρου του κόσμου της εκπαίδευσης. Η Ομοσπονδία μας θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις για την εκπλήρωση αυτού του στόχου.

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


Ναρκοθετημένο είναι το πεδίο και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση λόγω της "διαθεσιμότητας" χιλιάδων διοικητικών υπαλλήλων.

Το Κεντρικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) αποφάσισε δύο 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, 10, 11 και 12, 13 Σεπτεμβρίου, καθώς και μία πενθήμερη απεργία από τις 16 μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου. Η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο για τις εγγραφές είναι από τις 11 έως τις 27 Σεπτεμβρίου.

Η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει άδικη, ανορθολογική, αντιμεταρρυθμιστική και ανορθόδοξη τη μέθοδο που υιοθετεί το υπουργείο για να θεραπεύσει «τις όντως υπαρκτές και χρόνιες παθογένειες και στρεβλώσεις των δημοσίων δομών». Οπως λέει, «αποφασίζει πρώτα, αυθαίρετα, τον αριθμό αυτών που θεωρεί ότι πλεονάζουν - 1.765 - και στη συνέχεια αναζητεί μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες το προσωπικό που θέλει, ανυπερθέτως, να θέσει σε διαθεσιμότητα. Για κάθε νοήμονα άνθρωπο όλα αυτά είναι προσχηματικά».

Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν και αρκετοί φοιτητικοί σύλλογοι στα πανεπιστήμια ως ένδειξη διαμαρτυρίας στα συνολικότερα προβλήματα της εκπαίδευσης.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΑ ΤΕΙ

Η Σύνοδος των Προέδρων των ΤΕΙ της χώρας, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως την Παρασκευή, στην Αθήνα, ομόφωνα- όπως ανακοινώθηκε- αποφάσισε τα εξής:

"Τα ΤΕΙ μετά την απώλεια μέχρι σήμερα, σημαντικού αριθμού στελεχών από το ήδη ολιγομελές Διοικητικό τους Προσωπικό, δεν έχουν ουδεμία δυνατότητα για περαιτέρω θυσίες. Η οποιαδήποτε επιπλέον απώλεια Διοικητικού Προσωπικού θα οδηγήσει στην πλήρη αδυναμία λειτουργίας τους. Στο πλαίσιο αυτό και μπροστά στις αποφάσεις για τη διαθεσιμότητα επιπλέον 1600 Διοικητικών Υπαλλήλων από τα Ιδρύματα, η Σύνοδος αποφασίζει την Αναστολή Εκπαιδευτικών και Διοικητικών δραστηριοτήτων, την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013 σε όλα τα ΤΕΙ της χώρας. Περαιτέρω επέκταση της κινητικότητας στον χώρο των Διοικητικών Υπαλλήλων, θα οδηγήσει σε επέκταση των κινητοποιήσεων.

Ζητά ο αριθμός του έκτακτου προσωπικού να παραμείνει στα περσινά επίπεδα. Επίσης ζητά την άμεση έκδοση όλων των εγκυκλίων και αποφάσεων που σχετίζονται με την υλοποίηση των σχετικών άρθρων στο Νόμο « Για την αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» περί πρόσληψης εκτάκτου προσωπικού με χρηματοδότηση από τα ταμειακά υπόλοιπα, ώστε τα ιδρύματα να μπορέσουν να λειτουργήσουν με την έναρξη του Ακαδημαϊκού Έτους.

Ζητά τη διεύρυνση του νομοθετικού πλαισίου για τη διάθεση των Ταμειακών Υπολοίπων των ΤΕΙ και για την εύρυθμη λειτουργία των Ιδρυμάτων και όχι μόνο για στοχευόμενες δαπάνες.

Ζητά την Ενιαιοποίηση του ωραρίου Καθηγητών των ΤΕΙ με αυτό των Καθηγητών Πανεπιστημίου. Οι Καθηγητές ΤΕΙ ήδη εργάζονται υπερδιπλάσιο χρόνο από αυτόν του θεσμικού τους πλαισίου και περαιτέρω αύξηση του αποτελεί έλλειψη αναγνώρισης στην ανιδιοτελή προσφορά".


ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Μπροστά στο μεγάλο αγώνα που φαίνεται ότι ξεκινούν οι εκπαιδευτικοί προβάλλει ως αναγκαιότητα η κοινωνική στήριξη, κυρίως από το γονεϊκό κίνημα αλλά και ευρύτερα από τις τοπικές κοινωνίες και τη νεολαία και ο συντονισμός με εργασιακούς χώρους, που πλήττονται από τις εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές, όπως νοσοκομεία, τοπική αυτοδιοίκηση κλπ.

Κύκλοι της Αριστεράς τόνιζαν, ότι αυτή την ώρα το μείζον και το καθοριστικό για την εξέλιξη είναι, να μην μείνουν οι εκπαιδευτικοί μόνοι στο σκληρό απεργιακό τους αγώνα, αλλά να υπάρξει ευρύτερη κοινωνική στήριξη και κυρίως, δίπλα σε αυτό τον αγώνα, να αναπτυχθούν ταυτόχρονα και συντονισμένα μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις και άλλων κλάδων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με επιδίωξη ένα μεγάλο αγωνιστικό εργατικό λαϊκό ποτάμι ανατροπής της κυβέρνησης, για εκλογές και κυβέρνηση της Αριστεράς.
Ήδη πολλές ΕΛΜΕ προχωρούν σε πολύμορφες διαμαρτυρίες (πορείες, ακτιβιστικές δράσεις κλπ), όπως και σε διοργανώσεις ευρύτερων συσκέψεων φορέων (ενώσεις γονέων, νοσοκομειακοί, σχολικοί φύλακες κλπ),ενώ η ΟΛΜΕ ήδη έχει ανακοινώσει πρόγραμμα δράσης για τις επόμενες μέρες.

 
ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΕ ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 17,18 ΚΑΙ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ


Με τη συμμετοχή εκπροσώπων Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών της Βορείου Ελλάδας και της Θεσσαλίας συνεδρίασε το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη στην Θεσσαλονίκη το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ (ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ)και στη συνέχεια πήρε μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο των συνδικάτων στη Δ.Ε.Θ.

Το Γενικό Συμβούλιο κατέληξε σε αποφάσεις κινητοποιήσεων, καλώντας τους γιατρούς ΕΣΥ σε ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ την Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 17, 18, 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ για τη μαχητική προώθηση των στόχων του 8ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ της ΟΕΝΓΕ, τη συμμετοχή στην Απεργία της ΑΔΕΔΥ, το συντονισμό και συμπόρευσή μας με την απεργία της ΟΛΜΕ και άλλων Ομοσπονδιών και Σωματείων που χαράζουν ανυποχώρητα αγωνιστική πορεία διαρκείας.


ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

ΠΗΓΗ: iskra.gr