6 Αυγ 2013

Τσίπρας: «Η Ακρόπολη δεν είναι για πούλημα»


Τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ευρώπη από την διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής και την άνοδο του φασισμού, καθώς και το αδιέξοδο του προγράμματος που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο κανάλι Russia 24, αναφέροντας...
 
 μεταξύ άλλων: «η λύση δεν είναι να ξεπουλήσουμε ό,τι έχει απομείνει σε αυτή τη χώρα, η λύση δεν είναι να ξεπουλήσουμε την Ακρόπολη δεν είναι να διαλύσουμε την κοινωνία και τους ανθρώπους της».


Ο κ. Τσίπρας τονίζει στη συνέντευξή του ότι λόγω των προαναφερόμενων κινδύνων, αλλά και της οικονομικής κρίσης, οι εξελίξεις είναι πολύ κρίσιμες, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, είπε ο κ. Τσίπρας, φιλοδοξεί να γίνει η ήρεμη δύναμη που θα διεκδικήσει τη μεγάλη ανατροπή προς όφελος όλων των λαών της Ευρώπης, ενώ επανέφερε την πρότασή του για την ανάγκη να υπάρξει μια συμφωνία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, όπου, μέσα από προοδευτικές κυβερνήσεις, θα σηματοδοτήσουν μια μεγάλη αλλαγή, μια μεγάλη ανατροπή για όλη την Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται σήμερα σε ένα υπαρξιακό και ιστορικό αδιέξοδο, δεν έχει καμία σχέση η Ευρώπη των λαών που οραματίστηκαν πριν από πολλά χρόνια οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης, με μια Ευρώπη που σήμερα γίνεται αυταρχική, γίνεται αντιδημοκρατική, γίνεται η Ευρώπη του μεγάλου κεφαλαίου και των τραπεζιτών, με μια Ευρώπη που γίνεται - επιτρέψτε μου την έκφραση- γερμανική Ευρώπη.

Βρισκόμαστε, τόνισε, σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για το μέλλον της ΕΕ και αυξάνεται το ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού και δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα. Αυτοί που σήμερα έχουν αντιευρωπαϊκή πολιτική είναι η κα Μέρκελ και οι κυβερνήσεις εκείνες που ακολουθούν την πολιτική της αυστηρής λιτότητας, είπε ο κ. Τσίπρας.

Ασκώντας έντονη κριτική στις κυβερνήσεις που υποστηρίζουν την πολιτική λιτότητας, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτα από την πρόσφατη ιστορία της Ευρώπης, από τη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης. Τη δεκαετία του 1930 η Ευρώπη οδηγήθηκε σε μια σύγκρουση που οδήγησε την ανθρωπότητα σε έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο, στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ακριβώς επειδή ακολουθήθηκαν αυτές οι πολιτικές της σκληρής και βάναυσης λιτότητας που σήμερα ακολουθούνται στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία.

«Η λύση δεν είναι να ξεπουλήσουμε ακόμη και την Ακρόπολη»

Απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα και το πρόγραμμα που εφαρμόζει, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η λύση δεν είναι να ξεπουλήσουμε ό,τι έχει απομείνει σε αυτή τη χώρα, η λύση δεν είναι να ξεπουλήσουμε την Ακρόπολη και σας το λέω ειλικρινά, η Ακρόπολη δεν είναι για πούλημα, όσο κι αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να την πουλήσουν ακόμα κι αυτήν.

Η λύση, είπε, δεν είναι να διαλύσουμε την κοινωνία και τους ανθρώπους της. Η λύση είναι να θυμηθούμε πώς αντιμετωπίστηκαν παρόμοιες κρίσιμες περιστάσεις πριν από πολλά χρόνια στην ίδια την Ευρώπη, τόνισε. Όταν για να στηθεί το οικονομικό θαύμα της μεταπολεμικής Γερμανίας, αποφασίστηκε σε μια Διεθνή Σύνοδο στο Λονδίνο η διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους της Γερμανίας, moratorium στην αποπληρωμή των τόκων και ρήτρα ανάπτυξης, συμπλήρωσε και κατέληξε λέγοντας ότι μια τέτοια λύση είναι ενδεδειγμένη όχι μονάχα για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια. Και αυτή είναι μια διεθνής διάσκεψη για το δημόσιο χρέος» υποστηρίζει.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου με αφορμή τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον τηλεοπτικό σταθμό RUSSIA24, δήλωσε:

«Αν υπήρχε έστω και μία σοβαρή συνιστώσα στο ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε να θυμίσει στον κύριο Τσίπρα πως άλλο Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλο Σοβιετική Ένωση...»