20 Αυγ 2013

AN.EΛ.: Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι στην Κορινθία


Η πολιτευτής Κορινθίας κ. Κοντογιάννη, απο τον τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, αναφέρεται στην κατάσταση που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι του νομού και αναφέρει τα εξής:

    "Οι κτηνοτρόφοι της Κορινθίας...

 
 βρίσκονται σε απόγνωση, αφού τα επί σειράς ετών προβλήματά τους, όχι μόνο δεν βρίσκουν λύση, αλλά επιδεινώνονται και πολλαπλασιάζονται χρόνο με τον χρόνο.
    Το μόνο που έχουν εισπράξει έως τώρα από την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου είναι υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση ΘΑ βρίσκεται δίπλα τους χωρίς όμως ουσιαστικές απαντήσεις, και δυστυχώς τίποτα επί του πρακτέου.
    Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε αρχές Αυγούστου 2013 με Πολιτευτές και μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ του νομού Κορινθίας με τον Πρόεδρο και μέλη του Σωματείου Κτηνοτρόφων του νομού μας, συζητήθηκαν λεπτομερέστατα τα προβλήματά τους και υπέβαλαν τα πολύ δίκαια αιτήματά τους, τα οποία είναι:
1.    Μείωση του κόστους παραγωγής, που αυτή τη στιγμή παραμένει πολύ υψηλό (ακριβές ζωοτροφές), και στον αντίποδα μπορεί να εντατικοποιηθεί η καλλιέργεια ελληνικών σπόρων που προορίζονται για ζωοτροφές δίνοντας κίνητρο στους έλληνες γεωργούς, και τα προϊόντα των κτηνοτρόφων να μην έχουν πολύ χαμηλές τιμές πώλησης, κάτι που τους δημιουργεί πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
2.    Οι εισαγωγές που γίνονται με σκοπό να καλυφθεί η εγχώρια αγορά με κρέας, για λόγους υγειονομικής ασφάλειας, να γίνονται σφαγμένα και όχι ζωντανά, όπως γίνεται τώρα, ελληνοποιούνται και μετά οδηγούνται σε σφαγείο.
3.    Παραμονή του παρόντος φορολογικού συστήματος ειδικά για τους κτηνοτρόφους, και όχι υπαγωγή τους στο καθεστώς τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων έως ότου βρεθεί κάτι πιο ευέλικτο, γιατί λόγω της φύσης του επαγγέλματος μόνο ελάχιστοι κτηνοτρόφοι μπορούν να αντεπεξέλθουν.
4.    Δυνατότητα μεταβίβασης της γης που έχει παραχωρηθεί σε  κτηνοτρόφους της  ορεινής Κορινθία από το Δασαρχείο, κι έχουν γίνει σταβλικές εγκαταστάσεις, στα παιδιά τους με κάτι σαν «γονική παροχή» για την ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΧΡΗΣΗ.
5.    Απλοποίηση και συντόμευση της χορήγησης άδειας λειτουργίας ποιμνιοστασίου γιατί τώρα πέραν του ότι είναι περίπλοκες και χρονοβόρες, έχουν και υπερβολικό κόστος.
6.    Να υπάρχουν Δημόσια Κτηνιατρεία σε απόσταση προσιτή στους κτηνοτρόφους και τα ζωντανά τους, γιατί σήμερα βιώνουμε τη διάλυση των Δημόσιων Κτηνιατρείων.
7.    Να δίνεται Άδεια Ιδιωτικού Τυροκομείου, με απλές διαδικασίες, με δικαίωμα πώλησης για κάθε ενδιαφερόμενο κτηνοτρόφο, με δικαίωμα πώλησης του προϊόντος του, και με έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές.
8.    Στον εμβολιασμό για μελιταίο, για λόγους ασφαλείας, να συνεχίσει να υπάρχει ΚΑΙ το «τατουάζ» πέρα από ενώτιο που υπάρχει σήμερα.

Δυστυχώς έχουμε κάνει όλοι την πικρή διαπίστωση πως βάλλεται και το «έτερον ήμισυ» της πρωτογενής παραγωγής, η κτηνοτροφία. Όμως θα πρέπει να γίνει συνείδηση στους τους κυβερνώντες αλλά και σε όλους μας, πως για να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη θα πρέπει να στηριχθεί επί της ουσίας η πρωτογενής παραγωγή!!!!!"

ΛΙΤΣΑ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ
ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης