12 Ιουλ 2013

Χάος στους Δήμους: Την παραίτησή τους υπέβαλαν στη ΚΕΔΕ οι περισσότεροι δήμαρχοι της χώρας


Το κλείσιμο των δήμων για τρεις ημέρες (από τις 25 μέχρι τις 17 Ιουλίου) αποφάσισε η έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, ως απάντηση στη διαθεσιμότητα των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Επίσης, θα ζητήσει άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Στην πλειονότητά τους οι παρευρισκόμενοι δήμαρχοι έθεσαν στη διάθεση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ τις παραιτήσεις τους
 
 σε περίπτωση μη αποδοχής από την κυβέρνηση των προτάσεών τους, ενώ αποφάσισαν ακόμη, ότι, όσο οι δήμοι θα παραμένουν κλειστοί, να λειτουργήσουν κανονικά οι υπηρεσίες καθαριότητας και οι κοινωνικοπρονοιακές δομές, με εξαίρεση την Τρίτη 16 Ιουλίου, ημέρα της γενικής απεργίας. 
Την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση όλων των αιρετών στο υπουργείο Εσωτερικών, πορεία στη Βουλή και επίδοση ψηφίσματος στον πρόεδρο της Βουλής και τα κόμματα, ενώ αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, το  διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ θα εκτιμήσει τις επόμενες ενέργειές του.

Η έκτακτη συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας διεξήχθη σε έντονο κλίμα, την ώρα που διαμαρτυρόμενοι δημοτικοί υπάλληλοι βρίσκονται στους δρόμους, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις με συγκεντρώσεις και μηχανοκίνητες πορείες. Επίσης, η ΠΟΕ - ΟΤΑ πραγματοποιεί στάση εργασίας από τις 11:30 έως τη λήξη του ωραρίου.

Τις παραιτήσεις τους είχαν θέσει στη διάθεση του προεδρείου της ΚΕΔΕ οι περισσότεροι δήμαρχοι, που μίλησαν στη έκτακτη γενική συνέλευση της Ένωσης, η οποία διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα, υπό την σκιά του πολυνομοσχεδίου που ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα στην Βουλή. 

Απέναντι στις κυβερνητικές αποφάσεις έχουν ταχθεί ακόμη και δήμαρχοι που είναι ενεργά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Παρόλα αυτά, πολλοί δήμαρχοι έχουν επικρίνει το γεγονός, ότι στην σημερινή συνέλευση παρίσταται μόνο το ένα τρίτο των δημάρχων.

Ήδη τις παραιτήσεις τους έχουν υποβάλει ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημ. Συμβουλίου της Ηουγμενίτσας. 

Την παραίτηση και των 325 δημάρχων και το κλείσιμο όλων των δήμων, τη Δευτέρα και την Τρίτη, πρότεινε νωρίτερα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Υπέρ της αναστολής λειτουργίας των δήμων μέχρι τις 16 Ιουλίου τάχθηκε με ομόφωνο ψήφισμά της και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου, υπογραμμίζοντας πως η Αυτοδιοίκηση ποτέ δεν αρνήθηκε την αξιολόγηση των δομών των δήμων ή την κινητικότητα, αλλά διαφωνεί με τη λήψη οριζόντιων μέτρων χωρίς προγραμματισμό.

Για καίριο πλήγμα στην τοπική αυτονομία και υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάνει λόγο και το ψήφισμα Περιφερειακής Ένωσης Κρήτης, με το οποίο ζητείται επίσης απόσυρση του πολυνομοσχεδίου.

Ανάλογες αντιδράσεις υπάρχουν και από νησιωτικούς δήμους, όπως για παράδειγμα ο δήμαρχος Σαντορίνης που δηλώνει, πως είναι καλύτερα να παραδώσουν τα κλειδιά εάν ψηφιστούν οι διατάξεις.

Στην απόφαση να κατεβάσει ρολά σε όλες τις υπηρεσίες εκτός από αυτές της κοινωνικής πρόνοιας έως την ερχόμενη Τρίτη, αποφάσισε και το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση.

Κινητοποιήσεις

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο Caravel, όπου συνεδριάζει η ΚΕΔΕ για το θέμα της κινητικότητας και των απολύσεων, πραγματοποιούν μέλη της δημοτικής αστυνομίας και σχολικοί φύλακες. Νωρίτερα, οι δημοτικοί αστυνομικοί πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

Μηχανοκίνητη πορεία που κατέληξε στο δημαρχείο πραγματοποίησαν το πρωί και οι δημοτικοί αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη. Η πορεία πέρασε από το κέντρο της πόλης και την παραλιακή οδό υπό τους ήχους των σειρήνων των οχημάτων της δημοτικής αστυνομίας. Σε αυτήν συμμετείχε όλη η δύναμη των δημοτικών αστυνομικών, μοτοσικλετιστές, ποδηλάτες και πεζοί.
Μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνέλευση των σωματείων των εργαζομένων δημοτικών αστυνομικών στο κτίριο του δήμου Θεσσαλονίκης.

Η ΠΟΕ – ΟΤΑ έχει αποφασίσει αποχή από κάθε εργασία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για το Σαββατοκύριακο, ενώ τη Δευτέρα έχουν προγραμματιστεί διαρκείς γενικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις και καταλήψεις σε όλους τους πρωτοβάθμιους συλλόγους - μέλη της Ομοσπονδίας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας διοργανώνεται πανελλαδικό συλλαλητήριο με κάθοδο όλων των δημοτικών υπαλλήλων στην Αθήνα, στην Πλατεία Συντάγματος, όπου θα πραγματοποιηθεί, στις 20:00, συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ καθώς και συναυλίες καλλιτεχνών.

Την Τρίτη η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα συμμετάσχει στην 24ωρη πανεργατική απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, με βασικό σύνθημα «περικυκλώνουμε τη Βουλή-απόσυρση του πολυνομοσχεδίου».

Κινητοποιήσεις και από τους εκπαιδευτικούς

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και από τους εκπαιδευτικούς, αφού το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ συνεδρίασε και αποφάσισε σειρά δράσεων και κινητοποιήσεων, για να εκφράσουν οι καθηγητές την αντίθεσή τους στις υποχρεωτικές μετατάξεις, στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις.

Αποφασίστηκε να γίνει μαζική διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της περιφερειακής διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής στην οδό Τσόχα 13 στους Αμπελόκηπους σήμερα, Παρασκευή, στις 13:00 το μεσημέρι.

Επίσης, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα στις 11:00 το πρωί στα γραφεία της ΟΛΜΕ, θα δημιουργηθεί ραδιοφωνικό σποτ εναντίον των νέων μέτρων, θα ενημερώσουν τους γονείς με επιστολές για τις εξελίξεις, θα γίνουν καταχωρίσεις σε εφημερίδες με τα αιτήματα τους και θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα τη Δευτέρα, μαζί με άλλους εργαζομένους, στις 19:00 το απόγευμα.

Νέα συγκέντρωση προγραμματίζουν την Τρίτη 16 Ιουλίου στις 11:30 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος μαζί με τους άλλους εργαζόμενους.

Οι εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης θα κάνουν εξόρμηση ενημέρωσης στα επαγγελματικά λύκεια και παρέμβαση στις 12:00 στο άγαλμα του Βενιζέλου, ενώ στις 19:00 το απόγευμα θα συμμετάσχουν σε πορεία με άλλα σωματεία εργαζομένων με κατάληξη το κτίριο της ΕΤ-3 στη Λ. Στρατού.

Απεργούν οι εργαζόμενοι στο νέο ΤΤ

Στο μεταξύ, σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ζητώντας να παραμείνει αυτόνομο και να διατηρήσει τον διακριτό ρόλο του στο τραπεζικό σύστημα.

Όπως αναφέρουν σε σχετική τους ανακοίνωση «οι εργαζόμενοι του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αφού ζήσαμε στις αρχές του χρόνου το καταφανώς άδικο και οδυνηρό σπάσιμο της τράπεζας σε καλή και κακή, σήμερα βλέπουμε να της δίνεται η χαριστική βολή, μέσω μιας θολής διαδικασίας εκποίησής της».

Ακόμη σημειώνουν, πως ενώ οι εργαζόμενοι τήρησαν στο ακέραιο τη συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σήμερα το ΤΧΣ ενημερώνει, ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί για το ρόλο και την αυτονομία του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ούτε και για τις θέσεις εργασίας. «Όποιος αποδειχθεί υπεύθυνος για παρατυπίες και βάλει την υπογραφή του και για το τελικό ξεπούλημα του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη», καταλήγουν.