13 Ιουν 2013

Νύχτα το πήρε ο Παναθηναϊκός...


Του Ηλία Δρυμώνα
Μόλις 1.27' πριν τη λήξη του τρίτου τελικού, με το σκορ 72-76, οπαδοί του Ολυμπιακού εκτόξευσαν φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα προς τον πάγκο του Παναθηναϊκού, με αποτέλεσμα όλη η αποστολή του να καταφύγει προς τ'αποδυτήρια του ΣΕΦ. Κάποιοι οπαδοί εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και κτύπησαν τον Ξανθόπουλο και...

 
 δύο μέλη της ομάδας, τη στιγμή που βρίσκονταν στη φυσούνα. 
Ο αγώνας διακόπηκε προσωρινά στις 23.00 από τους διαιτητές, οι οποίοι απαίτησαν την εκκένωση των κερκίδων, για να επιστρέψουν οι ομάδες στο παρκέ. Μικρή μερίδα οπαδών αρνήθηκε να συμμορφωθεί, και επήλθε οριστική διακοπή, 15' μετά τα μεσάνυχτα.

"Για το καλό του μπάσκετ", σύμφωνα με τον πρώτο διαιτητή του τρίτου τελικού, Χρυσόστομο Σχινά, έγινε η προσπάθεια εκκένωσης του ΣΕΦ, για 75 λεπτά, από τους διάφορους παλαβούς που πήραν ανεξέλεγκτα, όπως κάθε χρονιά, καίρια πόστα στις κερκίδες του γηπέδου, κι όποτε έβρισκαν ευκαιρία σουλατσάριζαν γύρω από το παρκέ. Πότε για να σπάσουν κάμερες και να πετάξουν καρέκλες, πότε για να προλάβουν να "χώσουν" καμιά μπουνιά σε μέλος της αποστολής του Παναθηναϊκού!
 

Μάταιος ο κόπος, όμως, καθώς δεν έχουν περισσέψει πολλοί, ειδικά στους κόλπους των "αιωνίων" αντιπάλων, που να νοιάζονται πραγματικά για το μπάσκετ. Εξαιρούνται, φυσικά, οι προπονητές και παίκτες των δύο ομάδων, που αυτή τη φορά πέτυχαν να μας χαρίσουν έναν αγώνα με έντονο σασπένς, μέχρι να μπει τέλος στην επίπονη προσπάθειά τους από τους "λεβέντες" της συμφοράς...
 

Για τον Παναθηναϊκό, που πέτυχε την πιο θεαματική κατάκτηση τίτλου στα χρονικά του επαγγελματικού μπάσκετ, καθώς ποτέ άλλοτε δε "σκούπισε" κανείς σειρά τελικών με δύο εκτός έδρας νίκες, η νύχτα της 12ης Ιουνίου θα μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη του. Από εκεί που τους είχαν "ξεγραμμένους" ακόμα και πολλοί πιστοί φίλοι του Τριφυλλιού, ο Αργύρης Πεδουλάκης και οι παίκτες του κατέληξαν να επαναφέρουν τον Παναθηναϊκό στο θρόνο του (14 τίτλοι σε διάστημα 16 ετών!), κάνοντας μάλιστα το "νταμπλ", καθώς είχε προηγηθεί η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας, στο Ελληνικό.
 

 Για τον Ολυμπιακό, που "άδειασε", αγωνιστικά και ψυχολογικά, μετά την ευρωπαική "παρέλασή" του, στο Λονδίνο, επίσης δεν πρέπει να ξεχαστεί αυτή η "άγρια" νύχτα, αν πραγματικά θέλει να αποβάλει οριστικά από μέσα του το "σαράκι" που τον τρώει. Δεν είναι, βλέπετε, ούτε η πρώτη, ούτε η δεύτερη φορά που ένα ντέρμπι του ΣΕΦ μετατρέπεται σε πανηγύρι των ζουρλών... Αν θέλει πραγματικά να αλλάξει δρόμο, αν νομίζει ότι πράγματι μπορεί να γίνει διαφορετικός από εκείνους που αισθάνεται πως τον απειλούν, σχεδόν σε κάθε βήμα του, οφείλει να ξεβρωμίσει πρώτα το "σπίτι" του. Ανά πάσα στιγμή, όπως αποδείχθηκε απόψε, εκατό ανόητοι μπορούν και τον κάνουν ό,τι θέλουν! Στο τέλος-τέλος, δε γίνεται να φταίνε πάντα στους Αγγελόπουλους μόνο οι Γιαννακόπουλοι...
 

Για τα σοβαρά επεισόδια της Τετάρτης, οι ερυθρόλευκοι απειλούνται τώρα όχι μόνο με βαριά ποινή αποκλεισμού της έδρας τους, αλλά και με αφαίρεση δύο βαθμών, σύμφωνα με το άρθρο 33 του πειθαρχικού κώδικα του ΕΣΑΚΕ.
Να σημειώσουμε, ότι ο Παναθηναϊκός, βλέποντας να παρέρχονται 20 λεπτά χωρίς να επιτυγχάνεται η εκκένωση των εξεδρών, κατέθεσε διπλή ένσταση στη γραμματεία. Οχι μόνο για την πάροδο του προβλεπόμενου χρόνου αποκατάστασης της τάξης στο γήπεδο, αλλά και για την επίθεση που δέχτηκαν από οπαδούς του Ολυμπιακού ο διεθνής γκαρντ, Βασίλης Ξανθόπουλος, ο γιατρός της ομάδας, κ.Κονίδης, όπως και ο φροντιστής, κ.Μαντζουκίδης.
Κι όταν έκλεισε το φύλλο αγώνα, οι πράσινοι ξεκίνησαν το δικό τους γλέντι, στα βάθη των αποδυτηρίων, για την κατάκτηση του τίτλου. Κάποια στιγμή, πέρασαν από εκεί για να τους συγχαρούν οι Μπαρτζώκας και Τόμιτς, όπως και οι Χάϊνς, Λο.

Μέχρι να διακοπεί ο αγώνας, στο ημίχρονο του οποίου το σκορ ήταν 39-35, στο δε 30ο λεπτό 61-60, με τις δύο ομάδες είχαν αγωνιστεί οι:
 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Χάϊνς 10, Λο 9, Αντιτς 2, Σπανούλης 13(1), Περπέρογλου 5(1), Σλούκας 8(1), Πάουελ, Πρίντεζης 14(3), Παπανικολάου 8(2), Κατσίβελης 3.
 

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: Σχορτσανίτης, Μπράμος 3(1), Κάρι 4, Ματσιούλις 11(2), Ούκιτς 10(2), Λάσμε 12, Τσαρτσαρής 14(1), Διαμαντίδης 18(5), Γκιστ 4, Γκουίν, Ξανθόπουλος.