25 Ιουν 2013

Κουβέλης: Γιατί έφυγε η ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση


Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να αποσύρει το κόμμα του από την κυβέρνηση Σαμαρά εξήγησε, με δήλωσή του, ο Φώτης Κουβέλης, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για μονομερείς κινήσεις του πρωθυπουργού...

 

 σημειώνοντας ότι «υπήρξαν χειρισμοί και ενέργειες που περιόρισαν τη δυνατότητα να αξιοποιείται και να γίνεται σεβαστή  η συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς ως ενισχυτικό στοιχείο των  διαπραγματεύσεων με τους εταίρους». «Αντί γι΄αυτή τη συμπαράταξη, δημόσιες υποθέσεις αντιμετωπίσθηκαν  με στενή κομματική και αντιδημοκρατική  αντίληψη», συνέχισε ο Φώτη Κουβέλης, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η παραμονή μας στην Κυβέρνηση θα μετέτρεπε τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ  σε μια στήριξη χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς αντίκρισμα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας  και της κοινωνίας».

Αναλυτικά, ολόκληρη η δήλωση του Φώτη Κουβέλη έχει ως εξής:

«Η προηγούμενη κυβέρνηση  δεν ήταν επί της ουσίας τρικομματική σε πολλά και σημαντικά ζητήματα της ασκούμενης πολιτικής.

Υπήρξαν χειρισμοί και ενέργειες  που περιόρισαν την δυνατότητα να αξιοποιείται και να γίνεται σεβαστή  η συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς ως ενισχυτικό στοιχείο των  διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, ώστε να διορθώνονται λάθη, που εξάλλου  έχουν ομολογηθεί – και να προωθούνται οι διεκδικήσεις της χώρας. Όλα αυτά μάλιστα  την ώρα που η χώρα χρειάζεται τη μέγιστη δυνατή συμπαράταξη, για να προωθήσει αλλαγές, τροποποιήσεις και συμπληρώσεις στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Την ώρα που η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο για την παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότησή της.
Αντί γι΄αυτή τη συμπαράταξη, δημόσιες υποθέσεις αντιμετωπίσθηκαν  με στενή κομματική και αντιδημοκρατική  αντίληψη.

 Είχαμε πει πολλές φορές ότι  η συμμετοχή μας στην Κυβέρνηση  πρέπει να αντανακλάται στις εφαρμοζόμενες πολιτικές.

Η παραμονή μας στην Κυβέρνηση θα μετέτρεπε τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ  σε μια στήριξη χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς αντίκρισμα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας  και της κοινωνίας».