19 Ιουν 2013

"Γέφυρες" Σημίτη - Σαμαρά κι οριστική ρήξη εκσυγχρονιστών με Βενιζέλο - Κουβέλη


Καθόλου τυχαία δεν ήταν η χθεσινή εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού στη Βουλή που είχε στόχο να στείλει μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις αλλά κυρίως να προειδοποιήσει όσους σκέφτονται πρόωρες εκλογές.  Σε πρώτη ανάγνωση η αμφίσημη δήλωση του, παρέχει στήριξη στον Αντώνη Σαμαρά...

 καθώς για τα γερμανικά συμφέροντα το «ελπίζω… να έχουν μυαλό» μεταφράζεται, «μακριά από εκλογές».
Τι είχε γίνει; Και ξαφνικά ο Κώστας Σημίτης πήγε στο γραφείο του στη Βουλή και όταν κλήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει την πολιτική κατάσταση, απέφυγε να μπει στην ουσία, ωστόσο, εκτίμησε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πως βλέπει τη σημερινή κατάσταση, ο κ. Σημίτης απάντησε ότι είναι δύσκολα τα πράγματα, ενώ κληθείς να προβλέψει τι θα γίνει απάντησε χαρακτηριστικά πως «ελπίζω αυτοί που τα διαχειρίζονται να έχουν μυαλό»...

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τα δείγματα γραφής αυτών που τα διαχειρίζονται ο κ. Σημίτης απάντησε «σιωπώ»...

Το μήνυμα αφορούσε περισσότερο τους Βενιζέλο και Κουβέλη και λιγότερο τον Σαμαρά.

Το newpost έχει γράψει πολλές φορές για τα σενάρια αλλά και τους σχεδιασμούς που γίνονται στο παρασκήνιο για την επιστροφή του Κώστα Σημίτη στην πολιτική ζωή του τόπου και τις συμφωνίες που υπάρχουν για να διαδεχτεί τον Κάρολο Παπούλια.

Βέβαια πάντα, είναι το χαρτί των Γερμανών που θα μπορούσε να ανακατέψει την πολιτική τράπουλα και να δημιουργήσει συνθήκες αναδιάταξης του σκηνικού.


Δεν είναι τυχαίο, ότι η παρέμβαση Σημίτη ήρθε μια μέρα μετά από μία σύσκεψη αρχηγών ιδιαίτερα φορτισμένη με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να βάζει τις φωνές στον παρόντα Γιάννη Στουρνάρα για τους χειρισμούς του στο θέμα της ΕΡΤ και μια μέρα πριν από την σημερινή κρίσιμη συνάντηση. Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ο «εκλεκτός» του Κώστα Σημίτη και ο άνθρωπος που θα υλοποιήσει τους πολιτικούς σχεδιασμούς του πρώην πρωθυπουργού.

Αρκετοί εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ σήμερα βρίσκονται στη ΔΗΜΑΡ ενώ όσοι έχουν μείνει στην Ιπποκράτους μπορούν να δώσουν τη χαριστική βολή στο κόμμα του Βαγγέλη Βενιζέλου. Μάλιστα υψηλόβαθμο στέλεχος εξέφραζε με όχι κολακευτικά λόγια τους χειρισμούς του Βαγγέλη Βενιζέλου που «οδηγούν τη χώρα στα βράχια», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να τον ακολουθήσει σε αυτό τον δρόμο καθώς σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή, «δεν έχει σημασία ο Βενιζέλος και ο κάθε Βενιζέλος αλλά η χώρα».

Αντίστοιχο κλίμα υπάρχει και στους κόλπους της ΔΗΜΑΡ, που εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για τις κινήσεις  του Φώτη Κουβέλη καθώς μετά από μία δύσκολη διαδρομή ζώστηκε με «εκρηκτικά» για την ΕΡΤ και απειλεί να τινάξει τον κυβερνητικό συνασπισμό στον αέρα.           

Εδώ και αρκετό καιρό συζητείται και ένα άλλο σενάριο με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.  

Οι πληροφορίες, πυκνώνουν, για κόμμα εκσυγχρονιστών που κυοφορείται στο παρασκήνιο με μεγάλη προσοχή και μυστικότητα. Οι κινήσεις γίνονται από πρόσωπα γνωστά από τις κυβερνήσεις Σημίτη και Παπαδήμου που έχουν άριστες σχέσεις με τον σημερινό υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ένα τέτοιο κόμμα δεν θα μπορούσε να σταθεί μόνο του γιατί πολύ απλά δεν θα το επέλεγαν οι ψηφοφόροι.

Το ίδιο συνέβη και με τον Μόντι στην Ιταλία, που οι επιδόσεις του ήταν απογοητευτικές χωρίς να μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά τις πολιτικές εξελίξεις.

Εικάζεται ότι το νέο σχήμα θα μπορούσε να στεγαστεί στην Ευρωπαϊκή παράταξη με κορμό τη ΝΔ που εισηγούνται στον Αντώνη Σαμαρά να ιδρύσει. 
Αυτό που έχει αποφασιστεί είναι η επιστροφή του «καθεστώτος Σημίτη», η παλινόρθωση των «εκσυχρονιστών» και στην περίπτωση πρόωρων εκλογών αρκετοί θα κατευθυνθούν στο κόμμα που θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να νικήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δεν είναι άλλο από τη ΝΔ.

Ο Κώστας Σημίτης, μετρ του παρασκηνίου παρακολουθεί και σε πολλές περιπτώσεις παρεμβαίνει-όπως έκανε χθες- ενώ υπάρχουν αρκετοί που υποστηρίζουν ότι μέσω Στουρνάρα διαμορφώνει την ατζέντα της κυβέρνησης Σαμαρά.

Αν οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές υπό την πίεση των διλημμάτων και της πόλωσης θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες  του «γάμου» του Αντώνη Σαμαρά με τους εκσυγχρονιστές.
Βεβαία δεν είναι η πρώτη φορά που υποβόσκει πολιτικό φλερτ ανάμεσα σε Σαμαρά και Σημίτη, ήταν το 1999 μετά την αποτυχία της Πολιτικής Άνοιξης στις Ευρωεκλογές όταν κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ ήθελαν διεύρυνση του κόμματος. Δεν προχώρησε τότε η συζήτηση, ίσως γιατί, ο τότε αρχηγός της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, πρόλαβε και τον ξαναέβαλε στο γαλάζιο μαντρί.
Για να δούμε αν τελικά θα γίνει το αντίστροφο;

Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον...