31 Μαΐ 2013

Μήνυμα IIF προσγειώνει Στουρνάρα: "Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές μετά το 2020"

  
Τέλος στα όποια σενάρια να βγεί η χώρα μας ξανά στι αγορές το 2014, βάζει το IIF.
To Διεθνές Ινστιτούτο Χρηματοπιστωτικής (IIF), σε έκθεσή του, αναφέρει χαρακτηριστικά για την Ελλάδα:
"Σημαντικά ποσά δανεισμού με υψηλότερο κόστος θα μπορούσαν, πιθανώς, να επηρεάσουν αρνητικά τις...

 
 επίσημες προβλέψεις βιωσιμότητας του χρέους. Γι’ αυτό, ο δανεισμός από τις αγορές είναι πιθανό να εμποδιστεί από την Τρόικα, μέχρι η ανάπτυξη να επιστρέψει σε ετήσιους ρυθμούς της τάξεως του 3,2%, που προβλέπει το πρόγραμμα για το 2015-2020. Το πρόγραμμα πράγματι προβλέπει μικρά αλλά αυξανόμενα ποσά εκδόσεων να ξεκινούν μόλις το 2018, με πλήρη έξοδο στις αγορές όχι πριν το 2020".
 

Αυτή η έκθεση έρχεται λίγες ώρες μετά τη αισιόδοξη εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών  Γιάννη Στουρνάρα, ότι η Ελλάδα θα επανέλθει στις αγορές το 2014 μέσω της έκδοσης ενός μικρού ομολόγου.
 

Όπως έχε δηλώσει στο Reuters στις 30/5/13: "Η έκδοση ομολόγου το 2014 θα είναι μικρή" επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, από το Παρίσι όπου βρίσκεται, με αφορμή τη Σύνοδο του ΟΟΣΑ.
Και πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας: "Δεν είμαι σίγουρος, αν η έκδοση ομολόγου θα πραγματοποιηθεί στο πρώτο ή στο δεύτερο εξάμηνο του 2014".
 

Όμως, μετά την έκθεση του IIF ο υπουργός οικονομικών αναδιπλώθηκε και με νέες δηλώσεις του εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος: "Δεν ανακοίνωσα, είπαμε ότι το σκεφτόμαστε. Εξάλλου, μη ξεχνάτε, ότι του χρόνου τελειώνουν και τα χρήματα από το πρόγραμμα" δήλωσε.