8 Μαρ 2013

Είναι πια προφανές: Θέλουν να μας καταστρέψουν


Του Πύρρου Θανόπουλου
«Γενναιόδωρη» χαρακτηρίζουν τη ρύθμιση για τα στεγαστικά δάνεια. Υπερβολική θεωρούν τη διευθέτηση των χρεών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία σε δόσεις. Αρνούνται, ότι οι υψηλοί φόροι - ειδικά οι έμμεσοι - έχουν βυθίσει την κατανάλωση, τα δημόσια έσοδα και την ποιότητα ζωής των Ελλήνων. 
Προφανώς όλα αυτά στερούνται κάθε οικονομικής
 
 λογικής.

 Ποιες είναι τελικώς οι προθέσεις σας κύριοι της τρόικας;


Τα «κόκκινα δάνεια» στις τράπεζες, ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ (εκτιμήσεις τα ανεβάζουν στα 80 δις. ευρώ) και μέρα με την ημέρα γίνονται και περισσότερα. Η δε νομοθετική ρύθμιση, πρακτικά, δεν εξασφαλίζει τίποτα περισσότερο στους δανειολήπτες, από το δικαίωμα να μην τους τροποποιήσει η τράπεζα τους όρους του δανεισμού, μόνο και μόνο για να τους εγκρίνει μια χρονική επιμήκυνση ή το δικαίωμα να πληρώνουν μόνο τους τόκους για μια περίοδο τριών και τεσσάρων ετών. Διότι ρυθμίσεις αντίστοιχες με αυτές που θέλει να νομοθετήσει το κράτος, κάνουν και οι τράπεζες και μάλιστα χωρίς εισοδηματικούς ή άλλους περιορισμούς. Όμως, ζητούν αύξηση επιτοκίου (ειδικά στους δανειολήπτες με δάνεια σε καθυστέρηση), «ποινή» την οποία οι δανειολήπτες «κουβαλούν» μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.
 
Οι οφειλές προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν κάποιες πιθανότητες να εισπραχθούν, εκτιμώνται σε περίπου 10-15 δισεκατομμύρια ευρώ. Πώς όμως θα γίνει αυτό, αν δεν υπάρξει ρύθμιση; Διαθέτουν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι εφορίες στοιχεία, που δείχνουν ότι οι οφειλέτες έχουν χρήματα στην άκρη και απλώς δεν πληρώνουν; Προφανώς δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Οι οφειλές συσσωρεύονται λόγω οικονομικής αδυναμίας. Βγείτε κύριοι της τρόικας μια βόλτα να δείτε τις ουρές έξω από τη ΔΕΗ. Όλοι διευκολύνσεις ζητούν. Πάτε έναν περίπατο στις εφορίες. Όλοι ψάχνουν να βρουν λύση. Περάστε και από κανένα υποκατάστημα ασφαλιστικού ταμείου. Θα διαπιστώσετε ότι οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές στο ΤΕΒΕ.
 
Όσο για τους φόρους τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Μόλις ανακοινωθούν τα έσοδα του Φεβρουαρίου, θα φανεί, ότι και τον 2ο μήνα του χρόνου τα έσοδα από τον ΦΠΑ υποχώρησαν πάνω από15%. Το ίδιο συνέβη και με τους φόρους κατανάλωσης. Τι φοβούνται οι κύριοι της τρόικας; Ότι θα μειωθούν οι συντελεστές για τις ταβέρνες και τα εστιατόρια και θα μειωθούν τα έσοδα; Ότι θα χάσουν λεφτά, αν πέσουν οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης; Μείον 70% είναι η κατανάλωση και τα έσοδα έχουν καταρρεύσει.
 
Το να επιβάλλουν λανθασμένα μέτρα, μπορεί σε ένα βαθμό να γίνει κατανοητό. Μπορούν να επικαλεστούν άγνοια των ελληνικών, συνθηκών ή και ανικανότητα. Το να επιμένουν όμως στο λάθος, κρύβει δόλο…

 
http://www.fmvoice.gr