12 Μαρ 2013

Ο αγροτουρισμός δεν είναι πανάκεια - Του Γιώργου Σταματόπολου


( Με αφορμή την εκδήλωση της sfedona.gr στον Φενεό)


Κυριακή πρωί φίλος μού τηλεφωνεί, αν δεν έχω κάτι σπουδαίο να κάνω να περάσει να με πάρει με το αυτοκίνητό του και να πάμε βόλτα στη λίμνη του Δόξα. Στην ορεινή Κορινθία βρίσκεται η λίμνη, στον Φενεό, περιτριγυρισμένη από πανύψηλα βουνά της Κορινθίας, της Αρκαδίας και της Αχαΐας. Χάρμα ιδέσθαι!....

 
 

«Εχει πει ο δήμαρχος ότι θα περάσει», λέω, αλλά γρήγορα αντιληφθήκαμε ότι ο τοπικός ηγέτης είχε φύγει μόνος του, λησμονώντας με. Ας πούμε ότι έχουν πολλά στο κεφάλι τους και δεν προλαβαίνουν να είναι συνεπείς…

 

Μέρα ηλιόλουστη, καθαρή. Κάπου κάπου ψιλόβρεχε. Θυμηθήκαμε την παροιμία «Ηλιος και βροχή παντρεύονται οι φτωχοί». Μία ώρα δρόμος είναι από το Κιάτο στην Γκούρα, όπου γινόταν μια εκδήλωση την οποία ο φίλος ήθελε να μαγνητοσκοπήσει. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα έρευνα-δημοψήφισμα για τους 10 καλύτερους τουριστικά προορισμούς του Νομού Κορινθίας που είχε διεξαγάγει ο ιδιοκτήτης της ηλεκτρονικής εφημερίδας «Η Σφεντόνα».



Πρώτος προορισμός, με διαφορά μάλιστα ψήφων, αναδείχτηκε η λίμνη Δόξα. Δικαίως. Είναι ένα από τα ομορφότερα ορεινά τοπία της χώρας. Θυμάμαι την ένσταση φίλου σε κάποιο άλλο κείμενο, στο οποίο είχα αποκαλέσει την τοπιογεωγραφία του αλπικής ομορφιάς. «Μα τι δουλειά έχει η ομορφιά των Αλπεων με την ομορφιά του Φενεού;» με είχε επιπλήξει και δεν είχα και πολλά να του απαντήσω.



Τέλος πάντων, για την οικονομία να γράψω ποιοι ήσαν κατά σειρά οι υπόλοιποι προορισμοί: Λουτράκι, Βραχάτι, Τρίκαλα, Νεμέα, Συκιά-Μελίσσι, Κόρινθος, Αλμυρή-Λουτρά, Κιάτο και στη δέκατη θέση το Ξυλόκαστρο. Ψήφισαν 12.582 επισκέπτες της ηλεκτρονικής εφημερίδας. Στενοχωρήθηκα που δεν είδα πουθενά στην κατάταξη τη Λίμνη της Στυμφαλίας (φυσική αυτή, πνιγμένη όμως από τους καλαμιώνες, η μεγαλύτερη στην Πελοπόννησο, αλλά βαριά παραμελημένη), το ξεχνώ όμως, για να παρατηρήσω ότι ακούστηκαν πολλά «θα» από τους εισηγητές-άρχοντες [αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Δέδες, δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος (απλή συνεπωνυμία!), πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βασ. Νανόπουλος]. Θα ανοίξουν οι δρόμοι, που θα ενώνουν τα τρία χιονοδρομικά κέντρα τα οποία περιβάλλουν τη λίμνη (Μαινάλου – Καλαβρύτων-Τρικάλων), θα πιστοποιηθούν πολλά εγχώρια προϊόντα που θα προσθέσουν έσοδα στο εισόδημα (πενιχρό) των κατοίκων, θα ανοίξει ο δρόμος που συνδέει την παραλία με τον ορεινό όγκο, θα ανασκαφούν τα αρχαία θέατρα~ οργασμός!



Αμ, δεν είναι πανάκεια ο τουρισμός, μήτε ο αγροτουρισμός. Χρειάζονται ξενοδοχειακές μονάδες, μίνι μάρκετ, φαρμακεία, ιατρικά κέντρα (!), κέντρα διασκέδασης. Τα φασολιά και οι βανίλιες Φενεού δεν αρκεί να τυποποιηθούν και να σώσουν από τη μιζέρια τον κόσμο. Καλοί ήσαν οι ομιλητές, εντούτοις. Γνώριζαν τις δυσκολίες, αλλά έπρεπε να παίξουν και τον ρόλο των αυτοδιοικητικών. Αυτό είναι λάθος. Ας πούνε καθαρά ότι δυσκολεύονται, ότι τόσα χρόνια δεν είχαν συνειδητοποιήσει τι θησαυρούς ορεινούς άφηναν να οξειδώνονται, να μαραζώνουν οι άνθρωποι, να εξαφανίζονται τα ζώα και πολλά άλλα. Δύσκολο να ανιχνευθεί η ειλικρίνεια των πολιτικών. Παρ” όλα αυτά το ενδιαφέρον δεν μετατοπίστηκε γρήγορα στα τσίπουρα. Έμειναν όλοι ώς το τέλος (μερικοί μαζοχιστικά, αλλά αυτό δεν μας ενδιαφέρει στο παρόν σημείωμα) και, παρά τις έκδηλες διαφωνίες τους, χειροκρότησαν τους ομιλητές. Αλλά πιο πολύ μου φάνηκε ότι χειροκρότησαν την πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη της «Σφεντόνας» Λάκη Γιαννιδάκη να προχωρήσει σ” αυτήν την (ενδιαφέρουσα) έρευνα και να επιλέξει ως τόπο παρουσίασής της την ορεινή Γκούρα. Θα πει κανείς, μα εκεί δίπλα είναι η Λίμνη Δόξα. Ναι, αλλά οι παράλιοι δεν ξεκολλάνε εύκολα από το περιβάλλον τους να πάνε στους ορεινούς. (Αυτοί χάνουν, βεβαίως…)


Χρειάζονται, ναι, υποδομές. Αυτές απαιτούν χρόνο και χρήμα. Και ανθρώπους που ξέρουν να σκέφτονται, που αγαπάνε τον τόπο τους, την παιδεία, την υγεία, τον αθλητισμό~ τα παιδιά τους~ το μέλλον.



ΠΗΓΗ: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ