29 Μαρ 2013

Κατά 1,3 δισ. αυξήθηκαν τα ληξιπρόθεσμα


Του Αλέξανδρου Κλώσσα
Αδυναμία πληρωμής των χρεών τους προς το Δημόσιο εξακολουθεί να δηλώνει η πλειονότητα των φορολογουμένων, με αποτέλεσμα μόνο τους πρώτους δύο μήνες του έτους να δημιουργηθούν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 1,3 δισ. ευρώ. 
Στο σύνολό τους τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο τέλος
 
Φεβρουαρίου εκτοξεύθηκαν στα 56,6 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις περιορίστηκαν μόλις στα 480 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) δείχνουν, ότι, από τα συνολικά 56,6 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών, τα 9 δισ. ευρώ αφορούν παλαιά χρέη επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που έχουν πτωχεύσει, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές δημόσιων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, δημοτικών επιχειρήσεων και λοιπών φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα φτάνουν τα 3,6 δισ. ευρώ.

Εξαγγελίες ελέγχων

Κενό γράμμα φαίνεται πως είναι και οι εξαγγελίες ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς τα στοιχεία αποδεικνύουν, ότι ένας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες συνεχίζει να μην υποβάλλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.
Ειδικότερα τον περασμένο Φεβρουάριο από τις 1.066.489 δηλώσεις ΦΠΑ, που έπρεπε να υποβληθούν, υπήρξαν μόλις 852.274 εμπρόθεσμες υποβολές. Οι εφοριακοί προχώρησαν σε τηλεφωνικές επικοινωνίες και αποστολή e-mail προς τους 214.194 ασυνεπείς φορολογουμένους, όπου τους καλούσαν να προσέλθουν στην Εφορία να δηλώσουν το ΦΠΑ. Τα στοιχεία δείχνουν, όμως, ότι οι έφοροι κατάφεραν να πείσουν μόλις τους 13.472, με τους υπόλοιπους 200.722 να επιλέγουν να «απέχουν» της διαδικασίας.

Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και από τις εισπράξεις των προστίμων. Τον Φεβρουάριο έγιναν 1.144 έλεγχοι για την απόδοση του ΦΠΑ και βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 27.461.204 ευρώ. Οι εισπράξεις όμως των προστίμων έφτασαν μόλις στα 9.122.472 ευρώ. Υστέρηση παρουσίασαν και οι εισπράξεις από τους 215 προσωρινούς ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις, όπου και βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα 16,55 εκατ. ευρώ, από τα οποία εισπράχθηκαν μόλις τα 3,4 εκατ. ευρώ.

Μόλις 1,5 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν από τους 324 τακτικούς ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις, όπου βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 5 εκατ. ευρώ, ενώ από τους 25 ελέγχους σε αυτοαπασχολουμένους και φορολογουμένους μεγάλου πλούτου βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα 1,5 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 520.000 ευρώ.

Εως 2 Απριλίου

Ως εμπρόθεσμες θα θεωρούν οι εφορίες, όλες τις πληρωμές που θα γίνουν εκτός των ταμείων των εφοριών έως και τις 2 Απριλίου για υποχρεώσεις πληρωμής φόρων που λήγουν στο τέλος Μαρτίου (τελευταία εργάσιμη η Παρασκευή 29 Μαρτίου).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, οι πληρωμές που θα γίνουν μέσω διατραπεζικών συστημάτων (πληρωμή σε γκισέ τράπεζας, web banking, έκδοση επιταγών κ.ά.) κατά τις δύο ημέρες διατραπεζικής αργίας, την Παρασκευή 29 Μαρτίου και τη Δευτέρα 1η Απριλίου λόγω του Πάσχα των Καθολικών δεν θα χαρακτηριστούν εκπρόθεσμες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως όλες οι πληρωμές φόρου που θα γίνουν μέσω του τραπεζικού συστήματος έως και τις 2 Απριλίου θα θεωρούνται ότι πραγματοποιήθηκαν στις 29/3. Ετσι δεν θα χρεωθούν προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και δεν θα θεωρηθούν οι πληρωμές εκπρόθεσμες.



ΠΗΓΗ: enet.gr