27 Ιαν 2013

H εκρεμοδικία σωζει τους δανειολήπτες


Στρεβλώσεις και αδιέξοδα σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα δημιουργεί πλέον η εφαρμογή του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθώς η εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων, που αφορούν
αιτήσεις, οι οποίες κατατίθενται τώρα....

 

 στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, προσδιορίζεται χρονικά για τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2019.
Η κατάσταση αυτή είναι απόρροια των πολλών χιλιάδων αιτήσεων, οι οποίες έχουν κατατεθεί στα δικαστήρια, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διεκπεραιωθούν με τις υφιστάμενες δομές σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επί της ουσίας δύναται μέχρι το 2019 και υπό προϋποθέσεις, ένας δανειολήπτης να μην καταβάλει ούτε ένα ευρώ για τη μηνιαία δόση λ.χ. του στεγαστικού δανείου, που μπορεί να βαρύνει με προσημείωση την πρώτη κατοικία του.
Ετσι μπορεί να διαμένει δωρεάν χωρίς να λαμβάνεται υπόψη πως μέχρι το 2019 ίσως να έχει μεταβληθεί η οικονομική κατάστασή του και να έχει τη δυνατότητα να καταβάλει έστω ένα μέρος της δόσης του. Βέβαια πρέπει να σημειωθεί πως εάν στο μεσοδιάστημα μεταβληθεί προς το καλύτερο η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη, τότε οφείλει να το αναγγείλει μέσα σε ένα μήνα, ειδάλλως μπορεί να υποστεί κυρώσεις έως και την ακύρωση της αίτησής του για έκδοση προσωρινής διαταγής.
«Πρόκειται για μια παγωμένη κατάσταση επί σειρά ετών, καθώς εκδίδεται προσωρινή διαταγή να μη μεταβληθεί η κινητή και ακίνητη περιουσία του δανειολήπτη για όλο το χρονικό διάστημα μέχρι την εκδίκαση με ή χωρίς όρο καταβολής έστω ενός μικρού μέρους της δόσης προς την τράπεζα», επισημαίνουν νομικές πηγές στην «ΗτΣ».
«Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα σύγκρισης της κατάστασης του δανειολήπτη όταν υποβάλλει την αίτηση και όταν ύστερα από 6 χρόνια θα γίνει η εκδίκαση και για όλη αυτή την ιστορία δεν ομιλεί κανείς γιατί είναι προς το παρόν βολική, τόσο για τους ωφελημένους δανειολήπτες, όσο και για τους δικηγόρους, οι οποίοι εισπράττουν κάτι για την αίτηση και συμπληρώνουν το εισόδημά τους, που αυτή την περίοδο είναι για τους περισσότερους πενιχρό», τονίζεται από τις ίδιες πηγές.
Αίτηση
Πάντως με την κατάθεση της αίτησης ένταξης στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο αιτών μπορεί να καταβάλει στην τράπεζα (κατόπιν απόφασης του δικαστηρίου) μειωμένη δόση μέχρι την εκδίκαση, κυρίως για τα στεγαστικά, καθώς για πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικές χορηγήσεις συνήθως δεν δίνει τίποτε.
Στις επισφάλειες το δάνειο
Σε κάθε περίπτωση η τράπεζα, εάν το δάνειο δεν εξυπηρετηθεί π.χ. για 6 χρόνια, το έχει εγγράψει οριστικά στις επισφάλειες και απλά αναμένει κάποια στιγμή στο μέλλον την εκδίκαση με το όποιο αποτέλεσμα. Ακόμη υπογραμμίζεται ότι υπάρχουν τράπεζες που δεν παρίστανται καν με δικηγόρους τους στη φάση της προσωρινής διαταγής, καθώς προτιμούν να μην πληρώνουν και δικηγόρο για μία απόφαση, η οποία εκ προοιμίου φαίνεται προδιαγεγραμμένη σε μεγάλο βαθμό.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως υφίστανται και αβάσιμες αιτήσεις, που κατατίθενται από δανειολήπτες και απορρίπτονται εξαρχής. Οσον αφορά τη νέα νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, εκτιμάται πως θα παρουσιαστεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Ο νέος αυτός νόμος θα προβλέπει πως η δόση δεν θα ξεπερνά το 1/3 του εισοδήματος του δανειολήπτη για κάποια χρόνια (πιθανώς για 4 χρόνια) αν έχει εισόδημα κάτω από 25.000 ευρώ και αν αυτό έχει μειωθεί κατά 35% τα τελευταία δυο χρόνια.
Στη ρύθμιση θα μπαίνουν επίσης όσοι είναι άνεργοι, μακροχρόνια πάσχοντες και γενικά κάποιες ειδικές ομάδες πληθυσμού.