28 Δεκ 2012

Τσίπρας: Το πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου δεν είναι ποσοτικό αλλά ποιοτικό


Συν/ξη στον Guardian
Το πρόβλημα του δημόσιου τομέα δεν είναι ποσοτικό, αλλά ποιοτικό, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στον Guardian o Αλέξης Τσίπρας, ισχυριζόμενος ότι το μέγεθος του ελληνικού δημοσίου συμβαδίζει με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο....


Στη συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν θα μακροημερεύσει, απαριθμώντας έναν αριθμό από «δογματικά νεοφιλελεύθερα μέτρα που έχουν αποτύχει».

«Είμαστε η μεγάλη ελπίδα για την αλλαγή και δεν θέλουμε μόνο να σταματήσουμε την καταστροφή, το λάθος φάρκακο, αλλά να αλλάξουμε την Ελλάδα, καθώς όλες οι θετικές διαρθρωτικές αλλαγές μόνο από εμάς μπορούν να γίνουν. Το πολιτικό περιβάλλον ήταν λενας από τους βασικούς ρόλους της κρίσης, καθώς ο δημόσιος τομέας δημιουργήθηκε για να φέρνει ψήφους» προσθέτει.

Αναφερόμενος στις εκλογές του Ιουνίου ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι «χάσαμε οριακά τη μάχη, αλλά δεν χάσαμε τον πόλεμο».

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Τσίπρας προβλέπει νεό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, το οποίο χαρακτηρίζει αναπόφευκτο, εκτιμώντας ότι αυτό θα συμβεί μετά τις γερμανικές εκλογές του ερχομένου Σεπτεμβρίου.

«Η Ελλάδα είναι μοναδική περίπτωση. Ακόμη και μετά την αναδιάρθρωση του χρέους της, αυτό συνέχισε να αυξάνεται επειδή τα μέτρα ήταν αυτοκαταστροφικά και καταδικασμένα να επιδεινώνουν το σπιράλ θανάτου, στο οποίο βρίσκεται η χώρα», αναφέρει ο κ. Τσίπρας.
Το άρθρο επισημαίνει ότι η συνηθέστερη κριτική που δέχεται ο κ. Τσίπρας είναι ότι επενδύει στην καταστροφή.

«Λένε, οι επικριτές του, ότι πρόκειται για έναν δημαγωγό με σχολική γνώση επί των οικονομικών θεμάτων και των περίπλοκων λειτουργιών του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Για τον κ. Σαμαρά και τους εταίρους του, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο ανεύθυνος αλλά και επικίνδυνος. Ο εναγκαλισμός του κράτους από τον ΣΥΡΙΖΑ και η επίμονη άρνηση να αποδεχθεί ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων εταιριών - με τον Τσίπρα συχνά να συγκρίνεται στο σημείο αυτό με τον Ανδρέα Παπανδρέου- είναι, υποστηρίζουν οι επικριτές του, καταστροφικά για μια χώρα εξαρτημένη απολύτως από τους διεθνείς πιστωτές, η οποία προσπαθεί να ξαναγεμίσει τα σχεδόν άδεια δημόσια ταμεία».

Όμως ο κ. Τσίπρας επιμένει στα επιχειρήματά του, ότι «το πρόβλημα του δημοσίου τομέα δεν είναι ποσοτικό, αλλά ποιοτικό ισχυριζόμενος ότι το μέγεθός του βρίσκεται στο μέσο όρο της Ευρώπης».



    ΤΑ ΤΖΙΝ ΦΕΥΓΟΥΝ, ΤΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ
    Από το μάτι της συντάκτριας (Helena Smith) του άρθρου δεν ξεφεύγουν πάντως και κάποιες αλλαγές στην εμφάνιση και την πολιτική συμπεριφορά του κ. Τσίπρα.
    «Στα 38 του και με την προσθήκη του νεογέννητου υιού του στην τετραμελή του οικογένεια, ο νεαρός πολιτικός έχει αφήσει πίσω του τις μέρες εκείνες που με τους ετερόκλητους συμμάχους -αριστεριστές, πράσινους, Μαρξιστές Μαοϊκούς- δούλευαν σε μίζερα δωμάτια του δεύτερου ορόφου του Κοινοβουλίου.

    (...) Ωστόσο, και παρότι ο κ. Τσίπρας ξεκάθαρα ετοιμάζεται για την εξουσία, βάζει ταυτόχρονα και νερό στο κρασί του και αυτό όχι μόνο επειδή η δυσαρέσκεια της μέσης τάξης είναι καταδικασμένη να αυξάνει λόγω των μέτρων λιτότητας (...)

    Ο ενδυμνατολογικός κώδικας όπως και οι πρώτες γκρίζες νιφάδες στα μαύρα του μαλλιά, έχουν αλλάξει. Τα τζιν όλο και περισσότερο δίνουν τη θέση τους σε πιο κομψά κοστούμια, ιταλικά πουκάμισα και σουέντ παπούτσια, μαζί με μια εντυπωσιακή βελτίωση στα αγγλικά του, για έναν πολιτιό που σε αντίθεση με τους περισσότερους του ελληνικού πολιτικού κατεστημένου δεν έχουν σπουδάσει σε ιδιωτικά σχολεία ή πανεπιστήμια του εξωτερικού: «Τώρα παρακολουθώ CNN και διαβάζω τον Guardian», δηλώνει ο κ. Τσίπρας.