21 Νοε 2012

Σαμαράς: Δεν συγχωρείται καμιά ολιγωρία


Την όχληση της ελληνικής κυβέρνησης για τη νέα αναβολή στην απόφαση για εκταμίευση της δόσης -εξέλιξη που αποτελεί παρεπόμενο της διαφωνίας των δανειστών για τη βιωσιμότητα του ελληνικου χρέους και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού- εκδήλωσε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς με δήλωσή του αμέσως μετά το αδιέξοδο των...
 
 συνομιλιών.


Ο κ. Σαμαράς επαναλαμβάνει το μήνυμα προς ευρωπαίους εταίρους και ΔΝΤ ζητώντας από αμφοτέρους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν στην υλοποίηση των δεσμεύσεών τους, υπενθυμίζοντας ότι η Αθήνα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της και επισημαίνοντας πως από τις δικές τους πλέον αποφάσεις εξαρτάται το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και η σταθερότητα στην ευρωζώνη.

«Οι όποιες τεχνικές δυσκολίες στην εξεύρεση της τεχνικής λύσης, δε συγχωρούν καμία ολιγωρία ή καθυστέρηση στο ελληνικό θέμα», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός και τονίζει πως «η Ελλάδα έκανε εκείνο που έπρεπε και στο οποίο είχε δεσμευτεί».

Σήμερα ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, με αντικείμενο τον κοινοτικό προυπολογισμό για τα έτη 2014-2020, ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον πρόεδρο πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Αν και ελληνικό ζήτημα και η κρίση χρέους της ευρωζώνης δεν ευρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, δεδομένων των εξελίξεων δεν αποκλείεται να συζητηθεί, ενώ ο πρωθυπουργός θα προωθήσει την ελληνική θέση για λήψη απόφασης.

H μετάθεση της απόφασης για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας οδήγησε επίσης σε ακύρωση της προγραμματισμένης για την επόμενη εβδομάδα επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Κατάρ.

    Η δήλωση Σαμαρά
    «Η Ελλάδα έκανε εκείνο που έπρεπε και στο οποίο είχε δεσμευτεί. Οι εταίροι μας, μαζί με το ΔΝΤ, επίσης οφείλουν να κάνουν εκείνο που έχουν αναλάβει. Από την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας τις επόμενες μέρες, δεν εξαρτάται μόνο το μέλλον της δικής μας χώρας, αλλά και η σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης. Οι όποιες τεχνικές δυσκολίες στην εξεύρεση της τεχνικής λύσης, δε συγχωρούν καμία ολιγωρία ή καθυστέρηση».

«H Eυρωζώνη, δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ως άλλοθι την Ελλάδα, προκειμένου να δικαιολογεί την αδυναμία της να αντιμετωπίζει με αποτελεσματικό, οριστικό και διορατικό τρόπο τις διάφορες εκφάνσεις της κρίσης που αφορά την ευρωζώνη ως σύνολο και σίγουρα τη μεγάλη πλειονότητα των μελών της» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ασκώντας κριτική για τις χθεσινές εξελίξεις στο Eurogroup. «H Ελλάδα έχει κάνει στο ακέραιο αυτά που έπρεπε παίρνοντας πολύ δύσκολες αποφάσεις για πολλοστή φορά» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας πως με δεδομένο ότι η διαφωνία ευρωζώνης και ΔΝΤ «δεν είναι κάτι καινούργιο», χθες «έπρεπε να υπάρξει απόφαση ώστε να διευκολυνθεί και η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης για τον κοινοτικό προϋπολογισμό και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο».

    Η δήλωση Βενιζέλου
    H Eυρωζώνη, δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ως άλλοθι την Ελλάδα, προκειμένου να δικαιολογεί την αδυναμία της να αντιμετωπίζει με αποτελεσματικό, οριστικό και διορατικό τρόπο τις διάφορες εκφάνσεις της κρίσης που αφορά την Ευρωζώνη ως σύνολο και σίγουρα τη μεγάλη πλειονότητα των μελών της.
    Η Ελλάδα έχει κάνει στο ακέραιο αυτά που έπρεπε παίρνοντας πολύ δύσκολες αποφάσεις για πολλοστή φορά.
    Το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους, με το οποίο είναι απολύτως συνδεδεμένο το ζήτημα της επιμήκυνσης, δεν προέκυψε τώρα. Είχε αντιμετωπιστεί τον περασμένο Φεβρουάριο ως αποτέλεσμα δύσκολων και μακρών διαπραγματεύσεων και όλοι ήξεραν ποιές συμπληρωματικές κινήσεις πρέπει να γίνουν. Ούτε η διαφωνία μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ είναι κάτι καινούργιο.
    Έπρεπε συνεπώς να υπάρξει χθες απόφαση ώστε να διευκολυνθεί και η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης για τον κοινοτικό προϋπολογισμό και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.
    Τις επόμενες ημέρες -το ταχύτερο δυνατόν- πρέπει να οριστικοποιηθεί το σχήμα της βιωσιμότητας . Όχι μόνο γιατί η Ελλάδα χρειάζεται και αξίζει μία νέα αφετηρία αλλά γιατί η ίδια η Ευρωζώνη χρειάζεται επειγόντως ένα πλαίσιο αυτοπροστασίας και προοπτικής.