20 Οκτ 2012

Ένοπλοι ισραηλινοί κομάντος εισέβαλαν στο πλοιάριο της Γάζας - Mέσα στο πλοίο και 2 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (βίντεο)


Επίθεση από τον Ισραηλινό στρατό  λίγα μίλια έξω από το λιμάνι της Γάζας, δέχθηκε το ιστιοφόρο Estelle που μεταφέρει διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια. Σύμφωνα με τα μέλη της ανθρωπιστικής βοήθειας δέχθηκαν επίθεση από τους ισραηλινούς σε διεθνή ύδατα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, άνδρες με μάσκες επιχείρησαν να ανέβουν στο...
ιστιοφόρο. Στο Estelle επιβαίνουν πέντε Έλληνες, μεταξύ των οποίων και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ , ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και ο Δημήτρης Κοδέλας.

Οι ακτιβιστές από το Estelle δήλωσαν στις ισραηλινές αρχές ότι επιθυμούν ειρήνη και δικαιοσύνη.

Πέντε-έξι στρατιωτικά πλοία το περικύκλωσαν και στρατιώτες με μάσκες  επιβιβάστηκαν στο πλοίο. Κρατική πηγή αναφέρει ότι δεν θα αφήσουν το Estelle να πλησιάσει περισσότερα από τα 12 ναυτικά μίλια στη Γάζα.



Όπως αναφέρουν πληροφορίες στο σκάφος εισέβαλαν κομάντος των ισραηλινών Ειδικών Δυνάμεων ενώ έχει χαθεί κάθε επικοινωνία.


Στο πλοίο επιβαίνουν άλλοι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι από τη Σουηδία, τη Νορβηγία και την Ισπανία, καθώς και πολίτες από τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Ισπανία, την Ιταλία και τον Καναδά, αλλά και τρεις πολίτες του Ισραήλ.
Την αναχαίτιση του ανακοίνωσε το ίδιο το Ισραήλ, ενώ αυτή την ώρα το πλοιάριο οδηγείται στο λιμάνι Ασντόντ.




«Το ταξίδι αυτό αποδεικνύει την αλληλεγγύη των λαών απέναντι σε μια κατάσταση απαράδεκτη» παρατήρησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Δημήτρης Πλειώνης, εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα».

Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων πολιτών στην αποστολή το ΥΠΕΞ έχει εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία τους προτρέπει να μην συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία αυτή.
Τι μεταφέρει το πλοιάριο

- 2 ελαιόδενδρα
- 41 τόνους τσιμέντο
- αναπηρικά καροτσάκια
- ιατρικό εξοπλισμό
- παιδικά βιβλία
- παιχνίδια
- 300 μπάλες ποδοσφαίου
- μουσικά όργανα
- θεατρικό εξοπλισμό (κυρίως εξοπλισμό φωτισμού)

Επίσης μεταφέρει μια άγκυρα καθώς και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό (VHF Radio) που είναι απαραίτητα για την κατασκευή της Κιβωτού της Γάζας.