20 Οκτ 2012

Απολογισμός για την Σύνοδο Κορυφής: δόση, υπό όρους


Γερμανικό ντους για την Ελλάδα στη Σύνοδο
Ενεργοποιημένο διατήρησε η Ευρωζώνη το διαπραγματευτικό όπλο της επικείμενης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, μέχρι να οριστικοποιηθεί το νέο σκληρό πακέτο λιτότητας και προτού καταβληθούν τα 31,5 δις.
 

Πάντως, εκτιμάται, πως η ελληνική κυβέρνηση πετυχαίνει τουλάχιστον το στοιχειώδες, δηλαδή η πολυπόθητη δανειακή δόση να μην καταβληθεί σε... δόσεις. Σχεδόν δεδομένη θεωρείται κατά τα άλλα η λειτουργία του ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού ως εργαλείου ελέγχου από τους δανειστές της κατανομής των χρημάτων τους.

Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής θεωρούνται σε γενικές γραμμές αναμενόμενα, πάνω στη βάση της συνήθους λογικής «με το μαστίγιο και το καρότο». Το ζήτημα του τρόπου καταβολής των 31,5 δις (ενιαία ή τμηματική) θεωρητικά δεν έχει «κλειδώσει», καθώς ασκούνται πιέσεις κυρίως μπροστά στην ανάγκη της καγκελαρίας να τηρήσει ισορροπίες στο εσωτερικό της Γερμανίας, η οποία εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο εν μέσω διαμαρτυρίας της κοινής γνώμης, σε ό,τι αφορά την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση των «αδύναμων» χωρών της Ευρωζώνης από το Βερολίνο (σημειωτέον, το - μικρότερο - ρόλο της διαδραματίζει και η διεξαγωγή τοπικών εκλογών στην Ισπανία). Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν, ότι, αν δεν είχε λάβει σχετικές εγγυήσεις, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν θα είχε «εκτεθεί» προβαίνοντας στις πρόσφατες δηλώσεις περί επικινδυνότητας μιας τμηματικής καταβολής της δόσης.

Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι η Ευρωζώνη συνεχίζει να παραπέμπει στα αποτελέσματα της επικείμενης έκθεσης της τρόικας για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος στην Ελλάδα, σημαίνει, ότι διατηρεί τη σκληρή διαπραγματευτική στάση της απέναντι στην Αθήνα αναφορικά με τη λήψη των νέων οικονομικών μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση ούτε αυτή τη φορά εξασφάλισε το πολυπόθητο ξεκάθαρο «ναι» για την καταβολή της δόσης. Πάντως, κύκλοι στις Βρυξέλλες εκφράζουν την εκτίμηση ότι «το χοντρό πακέτο των μέτρων έχει κλείσει», επικαλούμενες την πρόσφατη ανακοίνωση της τρόικας, η οποία μόνο τυχαία δεν θεωρείται.

Αναφορικά με το ζήτημα του δεσμευμένου λογαριασμού, στον οποίο ενδέχεται να τοποθετηθεί η δόση, οι ίδιες πηγές θεωρούν την εξέλιξη σχεδόν δεδομένη, υπό το πρίσμα της διαδεδομένης άποψης στην Ευρώπη, ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα «αν δεν του βάλεις το μαχαίρι στο λαιμό». 
Άλλωστε, η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη προσοχή τη συγκεκριμένη φάση του ελληνικού ζητήματος, καθώς αφορά στην καταβολή του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού των 31,5 δις. Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή αξιωματούχων της ΕΕ, που κάνει λόγο, ουσιαστικά, για την «τελευταία διαπραγμάτευση της Ευρωζώνης με την Ελλάδα».

Γενικότερα, η συγκεκριμένη Σύνοδος Κορυφής αποτέλεσε ένα «σκαλοπάτι» για τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, στην οποία αναμένεται να ληφθούν οι σημαντικότερες αποφάσεις ευρύτερα για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.