25 Οκτ 2012

ΣΥΡΙΖΑ: Με «προίκα» τις τάσεις ο «γάμος» των συνιστωσών


Τις σαφείς διαφοροποιήσεις βασικών στελεχών του πάνω σε κομβικά ζητήματα πολιτικής φυσιογνωμίας καλείται να διαχειριστεί η Κουμουνδούρου, εν μέσω των διαδικασιών οι οποίες είναι σε εξέλιξη για τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα, πόσο μάλλον όταν οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τη ριζοσπαστική αριστερά πιο κοντά από ποτέ στη...
 
 διακυβέρνηση της χώρας.  

Αστερίσκους σε θέματα όπως η Ευρώπη, το δημόσιο χρέος και οι συνεργασίες προαναγγέλλει στο πλαίσιο της νέας πολιτικής συμφωνίας το Αριστερό Ρεύμα, κρατώντας διακριτές αποστάσεις από την κεντρική γραμμή της παράταξης. Στις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων, οι οποίες φέρονται να απαντούν στις όποιες πολιτικές διαφορές, παραπέμπει ο στενός πυρήνας της ηγεσίας.

Σφύριγμα από τα αριστερά

Κύριος φορέας απόψεων που διαφέρουν από τις κεντρικές επιλογές του ΣΥΝ και σε σχετική σύγκλιση με άλλες συνιστώσες (όπως οι ΚΟΕ-ΔΕΑ-Κόκκινο-ΑΠΟ), το Αριστερό Ρεύμα επιχειρεί να καταγραφεί και την επόμενη μέρα ως διακριτός πόλος στο εσωτερικό του νέου πολιτικού σχήματος, εγείροντας θέματα που αφορούν από τις συνεργασίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις έως και τη συμμετοχή της χώρας στο Ευρώ.

«Στην περίπτωση κατά την οποία η τρόικα σταματήσει τη χρηματοδότηση, μετά την ακύρωση του Μνημονίου από την αριστερή κυβέρνηση, τότε πιστεύουμε ότι θα πρέπει να εμμείνουμε στην εφαρμογή του προγράμματος της αριστερής κυβέρνησης και να μην υποκύψουμε σε εκβιασμούς τύπου: Μνημόνιο ή Ευρώ», τονίζει ο δεύτερος χαρακτηριστικότερος εκφραστής του Αριστερού Ρεύματος - ο πρώτος επιλέγει ιδίως αυτήν την περίοδο, να μην μιλάει στα ΜΜΕ για τα εσωτερικά ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στο κείμενο 8 σημείων, το οποίο κατέθεσε το Αριστερό Ρεύμα ενόψει της διαμόρφωσης των νέων αρχών λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ, πλέον, ως κόμματος, κάνει λόγο για μία «συμβολή στη συζήτηση, η οποία αναλύει τα ριζοσπαστικά και κινηματικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν το νέο φορέα, ώστε να μην μετατραπεί σε ένα σχήμα της κεντροαριστεράς». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν αναλαμβάνεται σε μορφή αντιπαράθεσης με τα κείμενα τα οποία διαμορφώθηκαν ως βάση συζήτησης, αλλά συνιστά μία θετική συμβολή ενόψει της συνδιάσκεψης του Δεκεμβρίου, που δεν πρόκειται να μπλοκάρει τη διαδικασία μετατροπής του συνασπισμού σε κόμμα. «Απλώς θα κρεμάσουμε στο βασικό κορμό των θέσεων κάποια κομμάτια ως προτεινόμενες τροπολογίες», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όπως διακρίνει κανείς στο σχετικό κείμενο - παρέμβαση, το Αριστερό Ρεύμα, «παρά τις διαφορές, σέβεται τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν επιλέγει την έξοδο από την Ευρωζώνη». 
Παράλληλα, θεωρεί, ότι «η ΕΕ ως ιδιαίτερα προωθημένη υπερεθνική, υπό την Γερμανική ηγεμονία, συμμαχία των κυρίαρχων πολιτικών ελίτ και μερίδων του κεφαλαίου, δεσμευμένη θεσμικά και ουσιαστικά στον επιθετικό νεοφιλελευθερισμό και τη συντονισμένη εξουθένωση της εργατικής τάξης κάθε ευρωπαϊκής χώρας, δεν μεταρρυθμίζεται ούτε «επαναθεμελιώνεται» αλλά μόνο ανατρέπεται, στην προοπτική μιας νέας προοδευτικής και σοσιαλιστικής Ευρώπης».


Ισορροπίες από την Κουμουνδούρου

Η ηγετική ομάδα του ΣΥΝ παρακολουθεί με προσοχή τις εσωτερικές διεργασίες, ωστόσο, δεν δείχνει να ανησυχεί. Το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα διαβλέπει μεν μία απόπειρα του Αριστερού Ρεύματος και του Παναγιώτη Λαφαζάνη να αναδείξουν στο νέο σκηνικό το οποίο διαμορφώνεται στο ΣΥΡΙΖΑ τη διαφορετικότητα των θέσεων που πρεσβεύουν, αλλά εκτιμά, ότι η συγκεκριμένη στρατηγική εξαντλείται σε αυτό το επίπεδο. Το γεγονός ότι «μέσα» στο κόμμα υψώνουν τους τόνους με το βλέμμα στους συσχετισμούς δεν τους παρασύρει και «έξω» όπου γνωρίζουν και διαχειρίζονται την όποια μορφή εσωτερικής αντιπαράθεσης, ώστε να αποφεύγονται απρόβλεπτες συνέπειες, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Βεβαίως, αναγνωρίζεται, ότι οι διατυπώσεις θέσεων, που διαφοροποιούνται από τις κεντρικές αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, εκθέτουν το ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους και πλήττουν την εικόνα του στην κοινή γνώμη. 
Παρ’ όλα αυτά, η ηγεσία του ΣΥΝ ξεκαθαρίζει, ότι δεν σκοπεύει να υιοθετήσει μία προσέγγιση κομματικής πειθαρχίας στο νέο σχήμα: «Δεν μπορεί σε ανάλογα ζητήματα να συγκρίνει κανείς το ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Πάντοτε ο δικός μας χώρος θα έχει διαφοροποιήσεις. Το θέμα είναι να μπορεί να πορεύεται ομαλά και να ενοποιεί τις διαφορετικές απόψεις. Δεν επιδιώκουμε να εγκαθιδρύσουμε ένα κόμμα προεδρικοκεντρικού μοντέλου. Αλλά την ίδια ώρα θα πρέπει να έχουν όλοι την ωριμότητα η όποια διαφοροποίηση να μην τραυματίζει τη συλλογικά διαμορφωμένη άποψη». 
Σημειωτέον, στο πρόσφατο παρελθόν, στελέχη του ΣΥΝ μιλούσαν για την ανάγκη υιοθέτησης κανόνων στην επικοινωνιακή λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ με γνώμονα το σεβασμό στις αποφάσεις των οργάνων.

Αναταράξεις

Στο μεταξύ, δυσαρέσκεια και στα δύο «στρατόπεδα» έχει προκαλέσει η στάση του πρώην στελέχους του ΠΑΣΟΚ Αλέξη Μητρόπουλου, ο οποίος ζητά σε υψηλούς τόνους από την Κουμουνδούρου, να τηρήσει σαφείς αποστάσεις από τη στρατηγική του Αριστερού Ρεύματος. 
Άλλωστε, αξιώνει αλλαγές στη συνδικαλιστική δομή του ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη τα οποία θίγονται από τις σχετικές εισηγήσεις μιλούν για «προσωπικές απόψεις», οι οποίες «θα συζητηθούν και αυτές εν καιρώ, συντεταγμένα, αφού κατατεθούν στα όργανα του κόμματος». Γενικότερα, οι ίδιες πηγές ζητούν «μία δυναμικότερη παρέμβαση των συνδικάτων και του κινήματος».
 

ΣΥΡΙΖΑ όπως ΠΑΣΟΚ

Όσον αφορά τη σύγκριση του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ με το παλαιό ΠΑΣΟΚ, στην οποία προβαίνουν αρκετοί αναλυτές, στελέχη του ΣΥΝ απαξιώνουν το συγκεκριμένο παραλληλισμό. «Σημειώνεται μία μεγάλη μετακίνηση συνδικαλιστών αλλά σε επίπεδο βάσης και όχι στελεχών και σχημάτων. Γενικότερα, όσα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προσχώρησαν στο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν περάσει από κρατικές θέσεις, δεν έχουν ταυτιστεί με το ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, ούτως ή άλλως, μία άλλη εκδοχή ΠΑΣΟΚ αντικειμενικά δεν μπορεί να υπάρξει σήμερα. Όσοι υποστηρίζουν κάτι αντίστοιχο, δεν έχουν καταλάβει τι έχουν προκαλέσει η κρίση και το Μνημόνιο. Ο κόσμος δεν ζητάει να γυρίσουν τα πράγματα εκεί που ήταν», επισημαίνουν.

Σε επίπεδο διακήρυξης

Ως προς το στόχο της συνεννόησης με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τον οποίο υπογραμμίζει με μεγαλύτερη έμφαση το Αριστερό Ρεύμα, η Κουμουνδούρου τον χαρακτηρίζει επί της ουσίας θεωρητικό πλέον, καθώς τα δύο κόμματα «δεν έχουν βγάλει κάποια συμπεράσματα και δεν έχουν προβεί σε επανατοποθετήσεις ακόμη και μετά το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα».

ΠΗΓΗ: tvxs.gr