23 Σεπ 2012

Έβρος: Σύροι πρόσφυγες έκρυψαν 140.000 ευρώ σε γλυκίσματα!


Τις πλέον ευφάνταστες κρυψώνες επιστρατεύουν όσοι θέλουν να περάσουν στη χώρα μας από τα Eλληνοτουρκικά σύνορα έχοντας στην κατοχή τους χρηματικά ποσά άνω των 10.000 ευρώ, όπως αποκαλύπτουν οι έλεγχοι των τελωνειακών στο συνοριακό σταθμό των Κήπων Έβρου. Οι έλεγχοι αυτοί επικεντρώνονται αυτό το χρονικό διάστημα σε Σύρους πρόσφυγες οι οποίοι στην προσπάθειά τους να...
εγκατασταθούν σε ένα ασφαλές μέρος μακριά από την πατρίδα τους ταξιδεύουν προς τη χώρα μας. 
Από τη Τουρκία γίνεται η είσοδος τους, αφού ήδη η γειτονική χώρα δέχεται ένα μεγάλο κύμα μεταναστών από τη Συρία. Μάλιστα εκεί οι αρχές ξεκίνησαν να μην επιτρέπουν την είσοδο σε νέους πρόσφυγες, ενώ διώχνουν παλαιότερους.

Εντείνονται οι έλεγχοι σε Σύρους πρόσφυγες Ο όγκος αυτών των προσφύγων διοχετεύεται προς τη χώρα μας με αποτέλεσμα οι έλεγχοι στα σύνορα να έχουν ενταθεί, κυρίως στο τελωνείο των Κήπων, κύρια πύλη εισόδου στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση σε ολόκληρη την Ευρώπη. 
Και ενώ είναι γνωστή η νομοθεσία ότι είναι υποχρεωτική για όσους ταξιδεύουν εντός της Ευρώπης η δήλωση χρημάτων, είτε σε μετρητά είτε σε επιταγές, άνω των 10.000 ευρώ, σε μια προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντιμετώπισης του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος εντός των συνόρων της, ωστόσο ο Νόμος αυτός σε πολλές περιπτώσεις παραβιάζεται. 
Αυτό συνέβη και στο τελωνείο Κήπων με πρωταγωνιστές Σύρους μετανάστες. Οι τελωνειακές αρχές της χώρας μας άσκησαν το δικαίωμα να ελέγχουν τους ταξιδιώτες και τις αποσκευές τους και να κατάσχουν τα χρηματικά ποσά, τα οποία υπερβαίνουν το όριο των 10.000 ευρώ. Σε αυτόν τον έλεγχοι οι τελωνειακοί ανακάλυψαν 139.500 ευρώ κρυμμένα επιμελώς ανάμεσα σε γλυκίσματα, που μετέφεραν μαζί τους οι Σύροι πολίτες ως επιβάτες τουριστικού λεωφορείου. 

Μία όμως ακόμα περίπτωση απόκρυψης χρημάτων απασχόλησε το τελωνείο Κήπων όπου συνελήφθη συνταξιούχους χρυσοχόος από τη Λαμία να μεταφέρει στο τσαντάκι του 94.700 ευρώ τα οποία δεν φρόντισε προηγουμένως να δηλώσει. Ο συνταξιούχος ταξίδευε με τουριστικό λεωφορείο της γραμμής Μετρό. Πάντως η περίπτωσή του, λόγω και της φύσης της επαγγελματικής του ενασχόλησης, φέρνει στο φως πληροφορίες ότι πολλοί είναι οι Έλληνες οι οποίοι διακινούν προς την Τουρκία τιμαλφή και κυρίως αντικείμενα από χρυσό, καθώς εκεί βρίσκουν ευκολότερα αγοραστές που μπορούν να πληρώσουν άμεσα την αξία σε μετρητά. 

Χρήματα κρυμμένα στις ρεζέρβες, σε πορτμπαγκάζ ή κάτω από τα καθίσματα αυτοκινήτων, εντοπίζουν κατά καιρούς οι τελωνειακοί υπάλληλοι στους Κήπους Έβρου. Σε όλες τις περιπτώσεις παρακρατείται αμέσως το 25% του ποσού ως πρόστιμο, ενώ το υπόλοιπο 75% πηγαίνει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ωσότου η Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος αποφασίσει εάν τα χρήματα αυτά προέρχονται από νόμιμες πηγές ή όχι και αναλόγως επιστρέφονται ή όχι στους ιδιοκτήτες τους. 

Να σημειωθεί ότι η μεταφορά (δηλωμένη ή αδήλωτη) χρηματικών ποσών άνω των 10.000 ευρώ από ταξιδιώτες τίθεται υπόψη των αρμοδίων για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος, αλλά και της τρομοκρατίας υπηρεσιών. Πάντως πανελλαδικά οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας εντείνονται και ενόψει χειμώνα ώστε να αποφευχθεί η παράνομη μεταφορά καυσίμων και άλλων ειδών θέρμανσης. 

Άλλωστε σωρεία φορολογικών και τελωνειακών παραβάσεων εντόπισε το ΣΔΟΕ σε αιφνιδιαστικές επιχειρήσεις που έκανε σε βυτιοφόρα, φορτηγά αυτοκίνητα και λεωφορεία. Ειδικότερα στην περιοχή του Έβρου καταγράφηκαν τρεις περιπτώσεις μεταφοράς εμπορευμάτων με φορτηγά από Βουλγαρία -μέσω Ελλάδας- προς άλλες χώρες της ΕΕ χωρίς συνοδευτικά φορολογικά στοιχεία. Κατασχέθηκαν τα φορτηγά και τα λαθρεμπορεύματα μεγάλης αξίας, ενώ συνελήφθησαν οι οδηγοί και παραπέμφθηκαν με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης καταδίκασε τους δύο εξ αυτών σε επτάμηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή και διέταξε τη δήμευση των κατασχεθέντων. 

Πηγή: xronos.gr