20 Αυγ 2012

"Εμφύλιος" στο ΣΥΡΙΖΑ για την χρεοκοπία - Η επιστολή του Α. Μητρόπουλου


Τη σύγκληση της ΚΟ ζητά με επιστολή του ο Αλ. Μητρόπουλος για να συζητηθούν οι δηλώσεις του Π. Λαφαζάνη. Σε αμηχανία η Κουμουνδούρου. Συνεδριάζει η Γραμματεία την Πέμπτη
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος...

έδωσε συνέχεια στην αντιπαράθεση με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Π. Λάφαζάνη, για τις δηλώσεις του τελευταίου περί χρεοκοπίας της Ελλάδας
 
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος έδωσε συνέχεια στην αντιπαράθεση με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Π. Λάφαζάνη, για τις δηλώσεις του τελευταίου περί χρεοκοπίας της Ελλάδας

Ενταση και έντονη εσωκομματική αντιπαράθεση δημιουργεί στον ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της «χρεοκοπίας», αλλά και τα γεγονότα στην Υδρα, αφού για δεύτερη ημέρα βουλευτές του κόμματος έρχονται σε δημόσια αντιπαράθεση.

Ο βουλευτής Αλ. Μητρόπουλος απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο Αλ. Τσίπρα, την οποία δημοσιεύει το «Εθνος», όπου ζητά τη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συζητηθούν οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Π. Λαφαζάνη ότι η χρεοκοπία μπορεί να αποτελέσει «όπλο» για τη χώρα.

Ο Αλ. Μητρόπουλος στην επιστολή του εξαπολύει επίθεση στα στελέχη του Αριστερού Ρεύματος, τα οποία ταυτίζει με το ΚΚΕ και αναφέρει ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ θα αποτελούσε δώρο για τη Μέρκελ και τους σκληρούς της Ε.Ε. «για να ξεμπερδεύουν με την Ελλάδα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Π. Λαφαζάνης δέχτηκε τη δημόσια στήριξη από τον βουλευτή Τ. Κουράκη, ενώ το περασμένο Σάββατο ακολούθησε ραδιοφωνική συνέντευξη του Δ. Στρατούλη στην οποία δήλωσε ότι «για εμάς δεν είναι φετίχ το νόμισμα, για εμάς φετίχ είναι η επιβίωση του ελληνικού λαού». Αμέσως αντέδρασε ο Αλ. Μητρόπουλος που έκανε λόγο για επιπόλαιες προσεγγίσεις τονίζοντας ότι λογικές εξόδου από το ευρώ είναι «προσφορά λεηλασίας του ελληνικού λαού» στους δανειστές.

Η Κουμουνδούρου φαίνεται να βρίσκεται σε αμηχανία με τις δημόσιες αντιπαραθέσεις στελεχών και συγκαλεί συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ την ερχόμενη Πέμπτη -και όχι της κοινοβουλευτικής ομάδας- όπου θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα.

Η διαμάχη μεταξύ των πασοκογενών στελεχών της Ενωτικής Κίνησης που εκπροσωπεί ο Αλ. Μητρόπουλος και του Αριστερού Ρεύματος δημιουργούν πονοκέφαλο στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι κορυφαία στελέχη προσπαθούν να υποβαθμίσουν το γεγονός χαρακτηρίζοντας «προσωπικές» τις απόψεις των βουλευτών.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Π. Σκουρλέτης σε ραδιοφωνική συνέντευξη δήλωσε ότι κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν υποστήριξε πως αποτελεί λύση για την Ελλάδα η χρεοκοπία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Π. Λαφαζάνης έδωσε εξηγήσεις αναφέροντας ότι ποτέ δεν είπε πως η πολιτική απάντηση στο ελληνικό πρόβλημα είναι η πτώχευση. «Πολύ περισσότερο δεν ευχήθηκα μια τέτοια πτώχευση», είπε χαρακτηριστικά.

Ενα νέο εσωκομματικό μέτωπο «άνοιξε» με αφορμή τα γεγονότα στην Υδρα μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη και Θ. Δρίτσα. Ο Δ. Παπαδημούλης την Κυριακή το πρωί μέσω twitter έγραψε «Το δίκιο του Υδραίου φοροφυγά μου είναι απεχθές», καταδικάζοντας την πρακτική όσων επιχειρηματιών δεν κόβουν αποδείξεις και στηλιτεύοντας εμμέσως όσους έσπευσαν να πάρουν το μέρος του παραβάτη.

Λίγες ώρες αργότερα ο βουλευτής Α' Πειραιά και Νήσων του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κατήγγειλε την κυβέρνηση για σόου αυταρχισμού με την παρουσία ΜΑΤ στο νησί και έκανε λόγο για καρικατούρα φορολογικού ελέγχου, που προκάλεσε την αγανάκτηση των Υδραίων. Τόνισε τέλος ότι «αυτό δεν είναι επιχείρηση χτυπήματος της φοροδιαφυγής. Είναι μια ανόητη και πολυδάπανη παράσταση επίδειξης κρατικής και κυβερνητικής πυγμής».

Η επιστολή του Αλ. Μητρόπουλου
«Ανιστόρητες και επιπόλαιες απόψεις»


Για επιπόλαιες και ανιστόρητες απόψεις κάνει λόγο ο Αλέξης Μητρόπουλος στην επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Π. Λαφαζάνη για τη «χρεοκοπία» της χώρας, που όπως επισημαίνει «έχουν δημιουργήσει σύγχυση σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και έχουν δώσει «λαϊκιστικά επιχειρήματα στους εκπροσώπους της κυβέρνησης που άδραξαν την ευκαιρία για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τα νέα σκληρά μέτρα της συγκυβέρνησης».

Επισημαίνει την έλλειψη έγκαιρης αντιμετώπισης κομβικών ζητημάτων και αναφερόμενος στις απόψεις περί «χρεοκοπίας» και «εξόδου της χώρας από το ευρώ» υπογραμμίζει ότι «δεν απηχούν ούτε στοιχειωδώς μια σύγχρονη αριστερή απάντηση στο ελληνικό πρόβλημα του χρέους», ενώ έρχονται σε ευθεία αντίθεση με παλαιότερες δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα.

«Εάν δεν δούμε το ελληνικό πρόβλημα με τη διαλεκτική ιστορική τεκμηρίωση και στον φυσικό του χωροχρόνο, τότε κινδυνεύουμε να απαλλάξουμε τις εγχώριες και ευρωπαϊκές ελίτ από την προϊούσα μεταβολή της χώρας σε περιφέρεια της ΕΕ, αφού όλο και περισσότεροι εμφανίζονται ενθαρρυμένοι από την απομόνωση του "ελληνικού ιού" και θα καλοδέχονταν μια εθελοντική έξοδο ή ?χρεοκοπία?, κάτι που θα ήταν εγκληματικό για τον λαό και καταστροφικό ως αριστερή λύση», αναφέρει ο Αλ. Μητρόπουλος.

Χαρακτηρίζει έωλη και άνευ αριστερού ερείσματος, καθώς και ανιστόρητη, τη στάση ορισμένων συντρόφων (υπονοώντας τον Π. Λαφαζάνη, συμπεριλαμβάνοντας και το ΚΚΕ), υπογραμμίζοντας ότι η «χρεοκοπία» θα αποτελούσε δώρο για την Α. Μέρκελ και τους σκληρούς της ΕΕ «για να ξεμπερδεύουν με την Ελλάδα, με μία χώρα που λεηλατούν με διαδικασίες ?εκκαθάρισης εν λειτουργία?», όπως τονίζει στην επιστολή του.

Αιχμές από ΔΗΜΑΡ


Αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ άφησε το μέλος της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ Δ. Χατζησωκράτης αναφερόμενος στα γεγονότα της Υδρας. Σε δήλωσή του αναφέρει ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής πρέπει να γίνεται συστηματικά με πολλαπλούς ελέγχους και παντού από την οικονομική αστυνομία και το ΣΔΟΕ. «Κάθε δικαιολόγηση από πολιτικά κόμματα, της άρνησης ελέγχου και της παρεμπόδισης των εντεταλμένων οργάνων της πολιτείας για την πάταξη της φοροδιαφυγής, απλώς αναδεικνύει τον βαθιά συντηρητικό χαρακτήρα τους», υπογράμμισε ο Δ. Χατζησωκράτης.