1 Αυγ 2012

Το «παιδί – θαύμα» της Κίνας προκαλεί σινο-αμερικανικές εντάσεις


Η Κίνα αντέδρασε με οργή στις καταγγελίες, ότι το παιδί-θαύμα του κινεζικού υγρού στίβου, η 16χρονη Γι Σιγεν, μπορεί να κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. 
Οι καταγγελίες και οι...
ψίθυροι πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας, όταν η Γι κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 400 μέτρα μεικτής ατομικής κολύμβησης στους Ολυμπιακούς.

Η Γι κέρδισε το χρυσό καταρρίπτοντας το προσωπικό της ρεκόρ κατά, τουλάχιστον, 5 δευτερόλεπτα και άφησε με ανοιχτό το στόμα όλους τους ειδικούς του υγρού στίβου. 

Η 16χρονη κολύμπησε τα τελευταία 50 μέτρα πιο γρήγορα από τον αντίστοιχο άνδρα πρωταθλητή, προκαλώντας την αντίδραση του Αμερικανού προπονητή Τζον Λέοναρντ, ο οποίος σε δήλωση του χαρακτήρισε το συμβάν ως περίεργο και εξωφρενικό.

Ο Λέοναρντ δήλωσε, πως η απόδοση της νεαρής Κινέζας του θύμισε τις γυναίκες της Ανατολικής Γερμανίας την δεκαετία του '80 οι οποίες ήταν ντοπαρισμένες σε σταθερή βάση. Σε δηλώσεις του στην Βρετανική εφημερίδα Guardian πρόσθεσε : " Η ιστορία του συγκεκριμένου αθλήματος δείχνει, ότι κάθε φορά που βλέπουμε κάτι "απίστευτο", αργότερα αποδεικνύεται αποτέλεσμα ντοπαρίσματος".

Η Γι Σιγεν αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία λέγοντας στους δημοσιογράφους: " Τα αποτελέσματα μου οφείλονται στην σκληρή δουλειά και αφοσίωση στην προπόνηση και δεν πρόκειται ποτέ να έπαιρνα οποιαδήποτε ουσία. Τα χέρια των Κινέζων αθλητών είναι καθαρά".

Ο Κινέζος αντιπρόσωπος στο αντι-ντόπινγκ κοντρόλ, Τζιανγκ Ζιχουε, τόνισε, πως οι Κινέζοι αθλητές έχουν υποβληθεί σε πάνω από 100 εξετάσεις μετά από την άφιξη τους στο Λονδίνο και πως κανένας τους δεν βρέθηκε υπό την επήρεια ουσιών.

Δεν παρέλειψε δε, να αφήσει υπονοούμενα για την αμερικανική αποστολή στους Ολυμπιακούς. "Εμείς ποτέ δεν αναρωτηθήκαμε, για το πως ο Μαικ Φελπς κατάφερε να κερδίσει 8 χρυσά μετάλλια στο Πεκίνο".

Η Κινεζική ομάδα κολύμβησης είχε δεχθεί αλλεπάλληλα χτυπήματα την δεκαετία του ΄90, όταν και πολλοί αθλητές είχαν βρεθεί υπό την επήρεια ουσιών. Πολλοί είναι αυτοί, που αναρωτιούνται για την απόδοση των Κινέζων αθλητών και αθλητριών αλλά σύμφωνα με τον Τζιανγκ αυτό οφείλεται στο "αμαρτωλό παρελθόν" της χώρας.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr