10 Ιουλ 2012

Eurogroup προς Στουρνάρα: Εφαρμόστε το Μνημόνιο και μετά... βλέπουμε


Διαβεβαιώσεις για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επαναφέρει το πρόγραμμα προσαρμογής σε σωστή τροχιά έδωσε στους ομολόγους του ο υπουργός Oικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με όσα...
δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, αργά τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες. 

«Εφαρμόστε το Μνημόνιο και μετά βλέπουμε» αυτό ήταν το μήνυμα που εστάλη προς την Ελλάδα. με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα απ'όλα να επαναφέρει εντός στόχων το εκτροχιασμένο πρόγραμμα του Μνημονίου, πριν γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για την επαναδιαπραγμάτευση αλλά και για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του χρηματοδοτικού προγράμματος.

Σύμφωνα με τον κ. Γιουνκέρ οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ εξέτασαν τα πρώτα πορίσματα των ελεγκτών της Τρόικας από την επίσκεψή τους στην Αθήνα και σημείωσε, ότι το Eurogroup θα επανέλθει στο ελληνικό ζήτημα, όταν η τρόικα ολοκληρώσει την αξιολόγησή της και συντάξει την τελική της έκθεση για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε, ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν υπέβαλε επίσημο αίτημα στο Eurogroup για χρονική παράταση του στόχου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο όριο του 3%. «Φαντάζομαι, ότι υπάρχουν τέτοια αιτήματα από την ελληνική πλευρά» σημείωσε ο κ. Γιουνκέρ, τονίζοντας ότι οι σχετικές συζητήσεις θα μετατεθούν το αργότερο για το Σεπτέμβριο.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό ομόλογο που λήγει στις 20 Αυγούστου ο Γιούνγκερ διαβεβαίωσε, ότι το Eurogroup θα βρει τη λύση και τόνισε, ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup o κ. Στουρνάρας είχε συναντήσεις με Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί, τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να έρθει στην Ελλάδα το προσεχές διάστημα.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών συνεχάρη, με επιστολή του, τον Έλληνα ομόλογό του Γιάννη Στουρνάρα για την ανάληψη των καθηκόντων του και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του, επισημαίνοντας παράλληλα πως «τα ζητήματα μπροστά μας είναι σημαντικά».
 
Παράταση ενός έτους στην Ισπανία

Παράταση ενός έτους στην Ισπανία, ώστε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ, ως το 2014, αντί του 2013, όπως είχε δεσμευθεί αρχικά η χώρα, έδωσε το Eurogroup. Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έλαβαν πολιτική απόφαση για τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών.

Σε δηλώσεις τους ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Όλι Ρεν, ξεκαθάρισαν, ότι οι όροι που συνοδεύουν το πακέτο βοήθειας της ευρωζώνης, ύψους 100 δισ. ευρώ, περιορίζονται στον τραπεζικό τομέα και πρόσθεσαν ότι οι σχετικές αποφάσεις θα συγκεκριμενοποιηθούν σε έκτακτο Eurogroup, που θα διεξαχθεί στις 20 Ιουλίου.

Οι 17 υπουργοί Oικονομικών συμφώνησαν επίσης να δοθεί στο τέλος του μήνα η πρώτη δόση της βοήθειας προς τη Μαδρίτη, ύψους 30 δισ. ευρώ.