17 Ιουλ 2012

Κίνημα «Δεν περικόπτω». Απρόθυμοι οι υπουργοί για την περιστολή των δαπανών

  
Σε κατάσταση νευρικής κρίσης η κυβέρνηση ενώ αναζητά 11,5 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών για το 2013 και 2014. Ο υπ. Οικονομικών θα συνεχίσει σήμερα τις συναντήσεις με τους υπουργούς, ενώ διαφαίνεται, πως για την επίτευξη του στόχου θα..
χρειαστούν και νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν, κατά τις χθεσινές συναντήσεις του Γ. Στουρνάρα με τους υπουργούς, αρκετοί εμφανίστηκαν απρόθυμοι να προχωρήσουν σε μειώσεις δαπανών, ενώ τα ποσά που πρότειναν, ήταν σημαντικά μικρότερα από αυτά που ζητούνται. 

Εντονα ενοχλημένος φέρεται ότι είναι, στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς από την απροθυμία αρκετών υπουργών του να συνδράμουν με αποφασιστικότητα στην περικοπή δαπανών στα υπουργεία τους. Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη μιλάνε για «συνδικαλιστική απροθυμία» των υπουργών και θεωρούν, ότι αρκετοί εξ αυτών επιμένουν να λειτουργούν με παλαιοκομματικό τρόπο και με δεδομένα άλλων δεκαετιών.
 

Στο μικροσκόπιο του ΥΠΟΙΚ βρίσκονται τα κοινωνικά επιδόματα με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών ύψους 3 δισ. ευρώ, όπως και παροχές-συντάξεις σε ανασφάλιστους, που καταβάλλονται από τον ΟΓΑ, παροχές του ΟΑΕΔ, κουπόνια για αγορά βιβλίων και ψυχαγωγία του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

Μετά την ολοκλήρωση και των σημερινών επαφών του Γ. Στουρνάρα με τους υπουργούς, αναμένεται να συνεδριάσει το οικονομικό επιτελείο, όπου θα καθοριστεί το συνολικό ύψος των περικοπών. Στη συνέχεια ο ΥΠΟΙΚ αναμένεται να έχει συνάντηση  με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σημειώνεται, ότι για την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που μετέχουν στην κυβέρνηση, όπου και αναμένεται να αποφασιστεί, εάν η Ελλάδα θα αντιπροτείνει άλλο σενάριο περικοπών, στην περίπτωση που δοθεί επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής.

Απρόθυμοι οι υπουργοί

Ενδοκυβερνητικές τριβές έχει προκαλέσει, σύμφωνα με πληροφορίες η απροθυμία μελών του υπουργικού συμβουλίου στην περιστολή των δαπανών, καθώς οι προτάσεις τους κρίθηκαν από το οικονομικό επιτελείο μη ικανοποιητικές.

Στέλεχος του υπ. Οικονομικών δήλωσε χθες, ότι το οικονομικό επιτελείο χρειάζεται «ρεαλιστικές προτάσεις». «Δεν μπορεί κάποιος υπουργός να προτείνει περικοπές 100 εκατ. ευρώ, από τη στιγμή που ξέρουμε, ότι μπορεί να περικόψει δύο ή ακόμη και τρία δισ.» επισήμανε.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι αιχμές αφορούν κυρίως τον υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκη, ο οποίος προσήλθε στη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα χωρίς να έχει καμία κοστολογημένη πρόταση. Επιπλέον τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Π. Παναγιωτόπουλο, ο οποίος επιμένει, ότι δεν τίθεται κανένα θέμα περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, που αφορούν τους ένστολους στις Ένοπλες Δυνάμεις, χωρίς να έχει βρει ακόμα ισοδύναμα μέτρα.

Ως μη ικανοποιητικές χαρακτηρίστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, οι προτάσεις που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης για αύξηση των τελών που καταβάλλουν οι μετανάστες για την έκδοση αδειών παραμονής στη χώρα και για αντικατάσταση της αποζημίωσης που λαμβάνουν πολίτες για τις απαλλοτριώσεις με τη μεταφορά συντελεστών δόμησης.

Από τη δική του πλευρά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος κατέθεσε προτάσεις για εξοικονόμηση μόλις 300 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι το οποίο κρίθηκε ως μη επαρκές, ενώ σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο και ο υπ. Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος παρουσίασε τα ελάχιστα δυνατά μέτρα.

Τους στόχους έπιασε, πάντως, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος παρουσίασε σύνολο περικοπών που φτάνει τα 4 δισ. Ευρώ. Τα 3 δισ. από τις περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων και το άλλο 1 δισ. από την επιβολή του πλαφόν στις συντάξεις, που αναμένεται να «κλειδώσει» στα 2.400 ευρώ, από τα 2.770 ευρώ που είναι σήμερα.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr