31 Ιουλ 2012

Αποστάσεις Βενιζέλου από Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών, αιχμές για Διαμαντοπούλου


Σαφείς αποστάσεις από την άποψη που εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με τα μικρά περιθώρια διαπραγμάτευσης της κατάτμησης των μέτρων σε δύο φάσεις εφαρμογής...
αν δεν ληφθεί το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, κράτησε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος κατά την τοποθέτηση του στη ΚΟ του κόμματος.

«Υπάρχει ανάγκη ενιαίου εσωτερικού μετώπου. Δεν μπορούν κάποιοι να επικαλούνται τις επαφές τους με την τρόικα για να υποχωρήσουμε προτού διαπραγματευτούμε», επισήμανε. Το ΠαΣοΚ συμπλήρωσε στηρίζει με υπευθυνότητα την κυβέρνηση, η οποία πρέπει να είναι μακράς πνοής. «Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί έχουν την ευθύνη των χειρισμών. Εμείς έχουμε το δικό μας μερίδιο της πολιτικής αλλά και της ιστορικής ευθύνης για τόπο. Σεβόμαστε την προγραμματική συμφωνία, η οποία δεν διαμορφώθηκε από εμάς, ελήφθησαν υπόψιν οι απόψεις και των άλλων εταίρων οι οποίοι είχαν ζητήσει μεγαλύτερες δεσμεύσεις από αυτές που προτείναμε εμείς».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμα ότι με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη, συμπίπτουν στις εκτιμήσεις αλλά αυτές θα πρέπει να μετατραπούν σε χειρισμούς και αυτό είναι δύσκολο, γιατί όλοι γνωρίζουν, όπως είπε, ότι η πρώτη αντίδραση των ευρωπαίων συνομιλητών είναι ότι το πρόγραμμα βρίσκεται εκτός τροχιάς και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να παρουσιάσει δείγματα γραφής και έπειτα να ζητήσει επιπλέον διευκολύνσεις. Αυτό, πρόσθεσε, μπορεί να ξεπεραστεί αν συμφωνήσει η κυβέρνηση σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε το στρατηγικό πλαίσιο των δέκα σημείων με το οποίο προσήλθε στην συνάντηση των πολιτικών αρχηγών το απόγευμα της Δευτέρας.

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τα ακόλουθα σημεία:


1. Αξιοποίηση της περιόδου ως την υποβολή της έκθεσης της τρόικας, η οποία αναμένεται στο τέλος Σεπτεμβρίου, προκειμένου να πραγματοποιηθούν επαφές της κυβέρνησης σε υψηλό επίπεδο με τους ηγέτες της ΕΕ αλλά και τους επικεφαλής του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι πρέπει να προβληθεί το επιχείρημα ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει μπει σε μ νημόνιο και πέτυχε τόσο εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή, ύψους 20 δισ. ευρώ, σε συνθήκες τόσο μεγάλης ύφεσης, η οποία θα αγγίζει και αναμένεται να ξεπεράσει το 20%. Επίσης, η Ελλάδα σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ είναι η πρώτη χώρα σε διαρθρωτικές αλλαγές. «Πρέπει να πάψει η αναπαραγωγή τωων αρνητικών στερεοτύπων για την Ελλάδα», τόνισε.

2. Επίδειξη ισχυρής βούλησης για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2012.


3. Επιβεβαίωση των τελικών δημοσιονομικών στόχων. Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ είναι ένας μόνο από τους τρεις στόχους που θα πρέπει να επιδιώξει η κυβέρνηση. Οι άλλοι δύο είναι να υπάρξουν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης κατά 2,6% και να μειωθεί το ονομαστικό ύψος του δημόσιου χρέους καθώς έχει ανοίξει η προοπτική για απευθείας χρηματοδότηση από τον EFSF και τη νέα αποτίμηση του χαρτοφυλακίου των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ και τα οποία αποτιμά στο 100% ενώ η αγοραία αξία τους είναι πολύ μικρότερη. Ουσιαστικά μιλά για μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους.

4. Ανάγκη παράτασης εφαρμογής του προγράμματος ως το 2006.

5. Επικαιροποίηση ενός μεσοπορόθεσμου προγράμματος για το 2012 - 2016 ώστε να είναι εφικτή η συμφωνία με τους εταίρους.

6. Εξειδείκευση και νομοθέτηση των μέτρων της πρώτης διετίας χωρίς να θίγονται τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα.

7. Φυσιολογική βελτίωση του οικονομικού κλίματος  

8. Αμεσα απτά μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης

9. Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής

10. Αλλαγή σε καλόπιστη συνεργασία με τους εταίρους του διεθνούς επικοινωνιακού πλαισίου καθώς, όπως είπε η διαρκής συζήτηση για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ εξανεμίζει κάθε προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα. «Θα τρώμε τις σάρκες μας με συνυπεύθυνους τους θεσμικούς εταίρους μας», σημείωσε.


«Πολιτική αθλιότητα» Τσίπρα για την ΑΤΕ


Σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα εξαπέλυσε ο κ. Βενιζέλος για την κριτική που έχει ασκήσει στους τρεις αρχηγούς για το θέμα της ΑΤΕ. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είπε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από την Τράπεζα της Ελλάδας ότι με την λύση που προωθείται απορροφάται στο σύνολο του το δίκτυο των καταστημάτων της ΑΤΕ αλλά το προσωπικό της (είχε προταθεί στο πλαίσιο της εξυγίανσης της τράπεζας η απόλυση περίπου 2.500 υπαλλήλων), διασφαλίζεται η υπέγγυα αγροτική γη, οι κανόνες διαφάνειας σε ότι αφορά την τύχη των θυγατρικών επιχειρήσεων αλλά και η στήριξη των αγροτών.           

«Είναι πολιτική αθλιότητα αυτά που λέει ο Τσίπρας. Τι προτείνει δηλαδή να απολυθούν οι υπάλληλοι; Να καταρρεύσει η ΑΤΕ; Να μπει σε περιδίνηση όλο το τραπεζικό σύστημα καθώς η ΕΚΤ απειλεί να διακόψει τη χρηματοδότηση προς την ΑΤΕ;», διερωτήθηκε. «Ακούω ύβρεις και εύκολες καταγγελίες, κυρίως από τον Τσίπρα και τον Καμμένο. Δεν απαντάμε γιατί αδιαφορούμε για τις ύβρεις και τις γελοιότητες, αλλά όλα έχουν ένα όριο», πρόσθεσε.      

Επιπλέον ο κ. Βενιζέλος, προειδοποίησε σε σχέση με τις διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων αλλά και για τη στελέχωση του κράτους, ότι η ενδιάμεση περίοδος δεν είναι «περίοδος χαλαρότητας της διαφάνειας». Η τρικομματική κυβέρνηση απαιτεί διαφορετικές συμπεριφορές από όλους μας, πρόσθεσε. Να υπενθυμίσουμε ότι τα θέματα αυτά ετέθησαν το τελευταίο διάστημα επίμονα από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠαΣοΚ κ. Μιχ. Χρυσοχοίδη.  

Αιχμές για Διαμαντοπούλου

Αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στον νόμο για τα πανεπιστήμια, ο κ. Βενιζέλος αποτυπώνοντας για πρώτη φορά την επίσημη άποψη του ΠαΣοΚ, σημείωσε ότι θεωρεί τον «νόμο Διαμαντοπούλου» μια  σημαντική θεσμική κατάκτηση για την αναβάθμιση των ΑΕΙ επειδή αποβάλλει τον κομματισμό από τα πανεπιστήμια και εκσυγχρονίζει τη λειτουργία τους. «Ως καθηγητής από νεαρή ηλικία, απεχθάνομαι κάθε μορφής φοιτητοπατερισμό», τόνισε. Είπε επίσης ότι τον ξένισε η απόφαση της κυβέρνησης να φέρει το πρώτο νομοσχέδιο στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να συζητηθεί σε τέσσερις συνδριάσεις στην Ολομέλεια ώστε να έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν όλοι οι βουλευτές και υπάρξει μια άνεση χρόνου για την επεξεργασία του κειμένου.

«Ελπίζω να μην κατηγορηθούμε για ύβρι προς τη Δημοκρατία αν ζητήσουμε να ξανασυζητηθούν κάποιοι όροι της δανειακής σύμβασης η οποία ψηφίστηκε με πλειοψηφία των 2/3 από τη Βουλή. Υπάρχει μια ανοιχτή διαδικασία, η Βουλή έχει δικαίωμα να νομοθετεί και δεν έχει ευνουχιστεί», συμπλήρωσε. Να σημειωθεί ότι η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου σε ανακοίνωση της είχε χαρακτηρίσει ύβρι προς τη Δημοκρατία την αλλαγή του νόμου που είχε προωθήσει και είχε ψηφιστεί από τα 4/5 της Βουλής.

Τη διαφωνία του με τις αλλαγές στο νόμο για την παιδεία εξέφρασε ο κ. Ανδ. Λοβέρδος με γραπτή τοποθέτηση που έστειλε στο γραμματέα της ΚΟ του ΠαΣοΚ κ. Ι. Μανιάτη. Ο πρώην υπουργός που απουσίαζε από την συνεδρίαση της ΚΟ καθώς βρίσκεται εκτός Αθηνών υποστήριξε σύμφωνα με πληροφορίες ότι οι επιμέρους αλλαγές που διευκολύνουν την λειτουργία των πανεπιστημίων μπορούν να γίνουν με τροπολογίες και όχι με την κατάθεση σχεδίου-νόμου.