10 Ιουν 2012

«Ελαφρύ» Μνημόνιο για την Ισπανία


Η Ισπανία είναι η τέταρτη χώρα που θα λάβει κοινοτικούς πόρους, ωστόσο σημειώνεται, πως η κίνηση αυτή δεν αποτελεί "διάσωση" της χώρας, αλλά "οικονομική βοήθεια" προκειμένου να αντιμετωπισθεί η τραπεζική κρίση.  
Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης...
ωστόσο, κάνουν λόγο για ένα πιο «ελαφρύ»  Μνημόνιο. 

Αίτημα για την οικονομική στήριξη των τραπεζών υπέβαλλαν οι ισπανικές αρχές, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ . Στην ανακοίνωσή του ο Γιούνκερ αναφέρει, πως το αίτημα θα γίνει δεκτό.


Η οικονομική βοήθεια θα χορηγηθεί από τους μηχανισμούς διάσωσης EFSF και ESM και θα είναι σχεδιασμένη, ώστε να παρέχει επαρκή στήριξη, καλύπτοντας όλες τις πιθανές ανάγκες που προβλέπονται από τα stress test που διεξάγουν οι εξωτερικοί ελεγκτές που έχει ορίσει η ισπανική κυβέρνηση.


Το ποσό το δανείου, μαζί με ένα περιθώριο ασφαλείας, αναμένεται να ανέλθει σε 100 δισ. ευρώ, τονίζεται στην ανακοίνωση. Μετά το επίσημο αίτημα, η Κομισιόν μαζί με την ΕΚΤ, την EBA και το ΔΝΤ θα καταθέσουν την πρότασή τους για τις προϋποθέσεις που θα τεθούν στις ισπανικές τράπεζες.


Τα χρήματα θα χορηγηθούν στο ισπανικό ταμείο ενίσχυσης των τραπεζών (FROB), το οποίο με τη σειρά του θα τα διοχετεύσει σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά. Η ισπανική κυβέρνηση θα έχει την πλήρη ευθύνη και θα υπογράψει μνημόνιο κατανόησης.


Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, κάνουν λόγο για ένα πιο «ελαφρύ»  Μνημόνιο, το οποίο η Μαδρίτη θα κληθεί να εφαρμόσει υπό την διακριτική επίβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.


Η Ισπανία θα «ζητήσει μια ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική βοήθεια» για τις τράπεζές της, επιβεβαίωσε  σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Λουίς ντε Γκίντος."Η οικονομική αυτή στήριξη θα κατευθυνθεί προς το (ισπανικό δημόσιο ταμείο αρωγής του τομέα) Frob και το Frob θα δώσει τα χρήματα αυτά στις τράπεζες που το ζητούν», σημείωσε, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μαδρίτη μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup.
Ο ντε Γκίντος δεν έδωσε στη δημοσιότητα έναν αριθμό όσον αφορά τη βοήθεια αυτή, ωστόσο σημείωσε, ότι η βοήθεια προς την Ισπανία δεν θα συνδέεται «με κανέναν όρο εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα».