11 Μαΐ 2012

WSJ: ΄Ετσι έφτασε η Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας


Ανάλυση του Marcus Walker στην Wall Street Journal με τίτλο "Πως απέτυχε το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας", εξιστορεί τα κύρια γεγονότα από την αρχή της ελληνικής κρίσης μέχρι τις πρόσφατες εκλογές και σημειώνει...
κάποιους από τους λόγους αποτυχίας του σχεδιου διάσωσης της χώρας.

Μετά από δυο χρόνια από το πρώτο bailout για να σωθεί η Ελλάδα, το σχέδιο διάσωσης απειλεί να καταστρέψει το κοινό νόμισμα, σημειώνει το ρεπορτάζ. Οι εκλογές της 6ης Μάιου άφησαν εντελώς αδύναμα τα κόμματα υπέρ του μνημονίου και οι νέες εκλογές, που επίκεινται, δεν είναι σίγουρο ότι θα δώσουν σταθερή κυβέρνηση.

Το αυξανόμενο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η αυστηρή λιτότητα σε συνδυασμό με μια κακοφτιαγμένη οικονομική αναδιάρθρωση, που έχει οδηγήσει τη χώρα στα όρια οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης. Η ιστορία του αποτυχημένου bailout διδάσκει, ότι η επιβολή λιτότητας σε μεμονωμένα μέλη δεν θα σώσει το κοινό νόμισμα, αντίθετα μπορεί να το καταστρέψει, σημειώνει το δημοσίευμα.

Πάνω από όλα δείχνει, τι μπορεί να κάνει η επιβολή της γερμανικής λιτότητας σε άλλες κοινωνίες. Όπως άλλωστε δηλώνει η Λουκα Κατσέλη, «το πρόγραμμα είναι αυτοκτονικό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για το ευρώ».

Παρ’ όλ’ αυτά, η Γερμανία χτες επέμεινε στην πιστή τήρηση των όρων του προγράμματος, το οποίο έχει αφήσει δυο μεγάλα προβλήματα στην Ελλάδα: ένα χρέος μιάμιση φορά στο μέγεθος της οικονομίας της και μειωμένους μισθούς και τιμές για να γίνει η χώρα ανταγωνιστική.

Πολλοί από τους αναμεμειγμένους στην προσπάθεια διάσωσης υποστηρίζουν, ότι η ευθύνη βρίσκεται στην ελληνική πολιτική τάξη, που δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να αναμορφώσει τη χώρα, στο μη ρεαλιστικό πρόγραμμα που επιβλήθηκε και στην απώλεια της εμπιστοσύνης των πιστωτών στην Ελλάδα.

Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου δηλώνει, ότι ήταν μια σχεδόν ακατόρθωτη αποστολή και σημειώνει, ότι η κα Μέρκελ του είχε πει, ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι τόσο απεχθές, ώστε να μη θελήσει κανείς στο μέλλον να το ακολουθήσει.

Αν και όλοι συμφωνούσαν ότι η Ελλάδα χρειαζόταν μεταρρυθμίσεις, το ΔΝΤ επέμεινε ότι πρέπει να γίνουν μέσω της ανάπτυξης. Η Ευρώπη όμως είχε άλλη άποψη. Από την αρχή της κρίσης, η Lazard Ltd, σύμβουλος του κ. Παπανδρέου είχε επισημάνει, ότι θα χρειαστεί αναδιάρθρωση του χρέους. Όμως η κα Μέρκελ δήλωσε στον κ. Παπανδρέου, «κι εγώ θα ήθελα να μειώσω το χρέος μου στο μισό».

Στην αρχή το πρόγραμμα είχε τη λαϊκή υποστήριξη και ο κ. Παπακωνσταντινου επιτέθηκε στο έλλειμμα. Όμως δεν κατάφερε να πείσει τους υπουργούς να κλείσουν ζημιογόνες δημόσιες επιχειρήσεις και να απολύσουν δημόσιους υπαλλήλους. Έτσι πήρε τα οικονομικά μέτρα που μπορούσε και η δημόσια οργή άρχισε να αυξάνεται.

Όταν ανέλαβε ο κ. Βενιζέλος αντιμετώπισε την οργή των ευρωπαίων ομολόγων του και όταν πια παραδέχτηκε ότι το πρόγραμμα δεν λειτουργούσε, η Ελλάδα ήταν σημαντικά εκτός πορείας.

Το ρεπορτάζ μεταφέρει το περιστατικό στο πρωθυπουργικό αεροπλάνο, όπου ο κ. Βενιζέλος εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το προταθέν δημοψήφισμα, χωρίς να ενημερώσει το κ. Παπανδρέου. Η πρόταση του δημοψηφίσματος σόκαρε τόσο τους ευρωπαίους ηγέτες όσο και τον κ. Σαμαρά.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου που προέκυψε από τη συγκυρία δεν είχε την πολιτική δύναμη να εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Σαμαράς ήταν εκείνος που επέμεινε για άμεσες εκλογές θεωρώντας ότι θα τις κερδίσει, όμως η ψήφος έδειξε την οργή του λαού απέναντι στα δυο μεγάλα κόμματα που έφεραν την Ελλάδα στην κρίση και απέτυχαν να την διασώσουν.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr