«Ένα παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα» προτείνει η Deutsche Bank σε έκθεσή της στις 18 Μαΐου.
Το νόμισμα «Geuro» θα χρησιμοποιείται για την πληρωμή εσωτερικών υποχρεώσεων, σύμφωνα με τον συντάκτη της έκθεσης Thomas Mayer...
Ο Thomas Mayer, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank και αναλυτής της γερμανικής τράπεζας, στην έκθεσή του σημειώνει, πως, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις δημοσκοπήσεις, ενδέχεται στην Ελλάδα να προκύψει κυβέρνηση, που θα απορρίψει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.
Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να βρεθεί μία λύση, που δεν θα είναι η έξοδος της χώρας από το ευρώ, καθώς, όπως τονίζει ο Thomas Mayer στην έκθεσή του, «είναι τυπικά απίθανο η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, όπως και οι χώρες της ευρωζώνης να εγκαταλείψουν εντελώς την Ελλάδα».
Ωστόσο, επισημαίνει, πως «απίθανο είναι να υποχωρήσουν ΔΝΤ και ευρωζώνη στις πιέσεις της Ελλάδας για μία de Facto λήξη του προγράμματος, καθώς αυτό θα δημιουργούσε προηγούμενο και αναταράξεις στα προγράμματα προσαρμογής των άλλων κρατών» και τελικά στο ενδεχόμενο εξόδου της Γερμανίας από το τη νομισματική ένωση.
Στην έκθεση του αναλυτή της Deutsche Bank προτείνεται «ο δρόμος της μικρότερης αντίστασης», όπως λέει, που είναι «η διακοπή της δανειοδότησης προς την ελληνική κυβέρνηση και η συνέχιση των πληρωμών για την εξυπηρέτηση του χρέους και η σταθεροποίηση των ελληνικών τραπεζών σε μία ευρωπαϊκή Bad Bank».
Στη συνέχεια ο Thomas Mayer προτείνει τη δημιουργία ενός νέου νομίσματος, που ονομάζει Geuro, και το οποίο θα κάνει την εμφάνισή του μετά την έκδοση της κυβέρνηση χρεογράφων οφειλής (IoUs), Αυτά θα δοθούν από την Ελλάδα σε όσους χρωστάει χρήματα, ως απόδειξη οφειλής μέχρι να καταφέρει να τους αποπληρώσει σε ευρώ.
Το Geuro, φθηνότερο και ενδιάμεσο νόμισμα, θα κυκλοφορεί παράλληλα με το ευρώ και σταδιακά θα κυριαρχήσει στην εγχώρια αγορά. Το νέο νόμισμα θα χρησιμοποιείται και στις εισαγωγές, για αυτό προτείνεται η ισοτιμία του με το ευρώ να είναι 50% χαμηλότερα.
«Αυτό θα επιτρέψει επίσης στην Ελλάδα να εφαρμόσει μία υποτίμηση της ισοτιμίας, χωρίς τυπικά να έχει βγει από τη νομισματική ένωση. Αρχικά θα περιμέναμε μία μεγάλη υποτίμηση, αλλά οι ελληνικές αρχές θα είχαν τη δύναμη να σταθεροποιήσουν ή ακόμη και να ενισχύσουν ξανά την ισοτιμία του Geuro έναντι του ευρώ μέσω μίας δημοσιονομικής πολιτικής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να αφήσουν ανοιχτή την πόρτα για μελλοντική επιστροφή στο ευρώ», σημειώνει ο Thomas Mayer, σύμφωνα με το Capital.gr.
ΠΗΓΗ: tvxs.gr