19 Μαΐ 2012

Αλαλούμ: «Η Μέρκελ προτείνει δημοψήφισμα - ή μήπως όχι;» διερωτάται ο γερμανικός Τύπος


Στη σύγχυση και το αλαλούμ, που επικράτησε μετά την κυβερνητική ανακοίνωση, ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ μετέφερε στον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν, σκέψεις για τη διενέργεια...
 
 δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές, με το ερώτημα «κατά πόσον επιθυμούν οι Έλληνες πολίτες την παραμονή στην ευρωζώνη», αναφέρεται το σύνολο του γερμανικού Τύπου που μεταξύ άλλων διακρίνει αντιφάσεις και οργή…

Για «συγκεχυμένο μήνυμα από την Αθήνα» κάνει λόγο  το Spiegel-Online και αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Πρώτα λέει η ελληνική κυβέρνηση, ότι η Α. Μέρκελ πρότεινε στην Αθήνα δημοψήφισμα για την παραμονή στην Ευρωζώνη. Στη συνέχεια ακολουθεί η κατηγορηματική διάψευση του Βερολίνου. Πλήρης σύγχυση. Στην πραγματικότητα, μια τέτοια ψηφοφορία δεν θα είχε αυτή τη στιγμή σχεδόν καμιά πιθανότητα να υλοποιηθεί». 
Το δημοσίευμα μάλιστα θυμίζει, ότι «ήδη τον Νοέμβριο του 2011, ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, είχε προτείνει δημοψήφισμα για το ευρώ, το οποίο προσέκρουσε σε ισχυρές αντιδράσεις εκ μέρους του Βερολίνου και του Παρισιού. Στη συνέχεια, ο Παπανδρέου αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Και τώρα πάλι ένα δημοψήφισμα μοιάζει πολύ απίθανο».

«Το Βερολίνο αντικρούει την κυβέρνηση στην Αθήνα» σύμφωνα με την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία, ταυτόχρονα, επικαλείται δήλωση του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης, Δ.Τσιόδρα, στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι «Είναι αλήθεια» οι αναφορές και ότι όλα τα ελληνικά κόμματα είχαν ενημερωθεί σχετικά.

Στην «αναστάτωση» που προκάλεσε στην Ελλάδα η πρόταση, που φέρεται να έκανε η Καγκελάριος Μέρκελ, να ψηφίσουν οι Έλληνες κατά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου και για την παραμονή (της χώρας) στην ευρωζώνη αναφέρεται και η Berliner Morgenpost και μεταφέρει κυρίως τις αντιδράσεις των ελληνικών κομμάτων, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Τα κόμματα αντέδρασαν με αγανάκτηση».

Περί «σύγχυσης», σχετικά με την πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ευρώ στην Ελλάδα, γράφει και ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Berliner Zeitung, εξηγώντας ότι «το βράδυ της Παρασκευής υπήρξε η πληροφορία, ότι η Καγκελάριος Μέρκελ σύστησε στην Ελλάδα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με θέμα την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Αυτό ανέφερε το γραφείο του Έλληνα υπηρεσιακού πρωθυπουργού. Τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου αντέδρασαν στο θέμα με αγανάκτηση. Οι σχετικές αναφορές είναι αναληθείς, διέψευσε η Καγκελαρία, προτού καν περάσει μια ώρα».

«Η Μέρκελ προτείνει δημοψήφισμα – ή μήπως όχι;» διερωτάται το γερμανικό κανάλι ARD (tagesschau.de). Ο ανταποκριτής του ARD στην Αθήνα Peter Dahlheimer, επικαλούμενος πηγές της ελληνικής Προεδρίας της Δημοκρατίας, δήλωσε στην εκπομπή «Tagesthemen», ότι η Μέρκελ «έθεσε προς συζήτηση» το θέμα του δημοψηφίσματος κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παπούλια. Ο ανταποκριτής επεσήμανε, ότι ήδη μια τέτοια πρόταση, ασχέτως του πώς εννοούνταν, στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή ερμηνεύεται όχι ως πρόταση, αλλά ως επιταγή». 

«Αντιφάσεις μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας» διακρίνει η  η Γερμανική εφημερίδα Zeit-On LIne, καθώς «σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση η Μέρκελ θέλει να ψηφίσουν οι Έλληνες για το ευρώ, ενώ η γερμανική κυβέρνηση αμφισβητεί δήθεν πρόταση της Μέρκελ περί δημοψηφίσματος». 

Για «Παιχνίδι σύγχυσης» κάνει λόγο η FTD.de (Financial Times Deutschland), γράφοντας χαρακτηριστικά: «Κεραυνός εν αιθρία την Παρασκευή το βράδυ: Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση η Α. Μέρκελ φέρεται να πρότεινε στη χώρα δημοψήφισμα για το ευρώ. Λίγα λεπτά αργότερα η γερμανική κυβέρνηση το διαψεύδει. Στην Αθήνα επικρατούν δυσπιστία και οργή». 

«Σύγχυση» και «οργή» παρατηρεί στην Αθήνα και η STERN.de: «Δήθεν πρόταση Μέρκελ προκαλεί σύγχυση. Η καγκελάριος Α. Μέρκελ φέρεται να πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Η διάψευση ήλθε άμεσα. Η οργή στην Αθήνα είναι μεγάλη».

ΠΗΓΗ: tvxs.gr