22 Μαΐ 2012

Το «τέλος της ελληνικής τραγωδίας» προβλέπει ο Ρουμπινί


Με την πρόταση της γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ για δημοψήφισμα στην Ελλάδα ασχολήθηκε ο ξένος Τύπος, σημειώνοντας πως θα πρέπει να υπάρξει ένα ξεκάθαρο μήνυμα τόσο από τους ευρωπαίους, όσο και από τους Έλληνες για την πορεία...
που θα ακολουθήσει η χώρα στο μέλλον. 

Εν τω μεταξύ, ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί κάνει λόγο για το τέλος «της ελληνικής τραγωδίας», που θα γραφτεί με χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη.


Σε άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times Deutschland, ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί προβλέπει, πως «η ελληνική τραγωδία φτάνει στο τέλος της», υποστηρίζοντας πως αυτό το τέλος θα γραφτεί εντός του 2012 ή του 2013, με την Ελλάδα να χρεοκοπεί και να βγαίνει από την ευρωζώνη.


Στο άρθρο του ο Ρουμπινί τονίζει, πως η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη σε έναν φαύλο κύκλο αφερεγγυότητας, έλλειψης ανταγωνιστικότητας και ύφεσης που συνεχώς κλιμακώνεται. 
«Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτό, είναι η ελεγχόμενη χρεοκοπία και η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη, που θα συντονιστεί και θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΚΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ, ελαχιστοποιώντας τις παράπλευρες απώλειες για την χώρα και την υπόλοιπη ευρωζώνη», σημειώνει.


Ο γνωστός οικονομολόγος επισημαίνει, ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια υποτίμηση του νομίσματός της, αφού η αναδιάρθρωση δεν μπόρεσε να την βοηθήσει σημαντικά και εκτιμά, πως η χώρα θα έπρεπε να προβεί σε νέα αναδιάρθρωση για να μειώσει ακόμα περισσότερο το χρέος της.


Παράλληλα, εκτιμά, ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα προκαλέσει μετάδοση του προβλήματος σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, καθώς «οι χώρες αυτές παρουσιάζουν ήδη παρόμοια προβλήματα». «Οι παράπλευρες απώλειες μετά την έξοδο θα είναι σημαντικές αλλά μπορούν να περιοριστούν», γράφει και προσθέτει, πως «σε έναν γάμο που μοιάζει καταδικασμένος να αποτύχει, είναι προτιμότερο να υπάρχουν κανόνες για το αναπόφευκτο διαζύγιο, ώστε να γίνει λιγότερο δαπανηρό και για τις δύο πλευρές».


«Μια ομαλή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, συνεπάγεται σημαντικό οικονομικό «πόνο», αλλά το να βλέπεις σε slow motion την άτακτη κατάρρευση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας είναι χειρότερο», καταλήγει ο Ρουμπινί.


Η Süddeutsche Zeitung αναφέρει, πως στην Αθήνα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μελετάται το ενδεχόμενο να ψηφίσουν οι Έλληνες πολίτες σχετικά με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της εφημερίδας από την Αθήνα οι Έλληνες θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ διατήρησης του ευρώ και δέσμευσης εκπληρώσεων όλων των όρων του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ή όχι.


Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει, ότι «οι ευρωπαίοι ηγέτες ισορροπούν σε ένα λεπτό σκοινί και επιθυμούν να καταστήσουν σαφές στους Έλληνες πόσο επικίνδυνο είναι να ξεσπάσουν άλλη μία φορά την οργή τους στα δύο παραδοσιακά αστικά κόμματα στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, καθώς και ότι απειλούνται με χρεοκοπία, εάν ριζοσπαστικές δυνάμεις ανέλθουν στην εξουσία».


«Η εμπειρία έχει, όμως, δείξει ότι οι Έλληνες δεν δέχονται καμία ανάμιξη στα εσωτερικά τους. Για το λόγο αυτό συζητείται παρασκηνιακά η ιδέα ενός δημοψηφίσματος: Ο λαός, δηλαδή, να ψηφίσει και επί του ερωτήματος, εάν θέλει η νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα πακέτα εξυγίανσης. Σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να ακολουθήσει η έξοδος από την Ευρωζώνη», τονίζεται από τη Süddeutsche Zeitung.


Στην ανταπόκριση σημειώνεται, πως η πρόταση για δημοψήφισμα «εκφράζει την επιθυμία πολλών, να αποσαφηνιστεί επιτέλους το πώς φαντάζονται οι Έλληνες πολίτες το μέλλον τους, επειδή από αυτό εξαρτάται και το μέλλον των Ευρωπαίων». Στο δημοσίευμα σημειώνεται, πως ευρώ και αποδοχή συμβάσεων «πάνε πακέτο» και αυτό πρέπει να γίνει σαφές στους Έλληνες.


«Εντός ή εκτός;» είναι σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα το «θεμελιώδες ερώτημα», ωστόσο όπως σημειώνεται, επειδή «το δημοψήφισμα είναι ένα λεπτό θέμα και για αυτό αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων κεκλεισμένων των θυρών». Από την πλευρά του ο Martin Schulz (SPD), πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, υποστηρίζει πως «χρονικά και νομικά είναι μάλλον δύσκολο, είναι κάτι που θα πρέπει να αποφασίσουν οι Έλληνες πολιτικοί».

ΠΗΓΗ: tvxs.gr