16 Απρ 2012

Η ώρα των διλημμάτων


Τον βηματισμό τους με την κοινωνία προσπαθούν να βρουν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Με τα ποσοστά τους να παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, στα επιτελεία του ΠαΣοΚ και της ΝΔ επικρατεί...
πυρετός για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα και για τις λεπτομέρειες της προεκλογικής εκστρατείας. Οι δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Ευ. Βενιζέλου αλλά και του κ. Αντ. Σαμαρά δείχνουν ότι έφθασε η ώρα να τεθούν τα μεγάλα διλήμματα. Από την πλευρά του ΠαΣοΚ αναδεικνύεται το ερώτημα πώς θα κυβερνηθεί η χώρα ώστε να διασωθεί η εθνική περιουσία που διαμορφώθηκε από τις θυσίες του ελληνικού λαού και να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Η Συγγρού επενδύει στο δίλημμα «αυτοδύναμη κυβέρνηση ή ακυβερνησία και νέες εκλογές» και επιμένει ότι μπορεί να πετύχει αλλαγές στην πολιτκή του μνημονίου. Μέχρι στιγμής η επιχειρηματολογία αυτή δεν φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση στον κόσμο. Είναι ενδεικτικό ότι η δημοσκοπική εικόνα των δύο κομμάτων παραμένει «παγωμένη» τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ στη Β’ Αθήνας τα ποσοστά τους παρουσιάζουν μικρή πτώση.



Η εκτίμηση ορισμένων δημοσκόπων αλλά και μιας μερίδας πολιτικών είναι ότι τελικώς το ποσοστό του δικομματισμού θα κινηθεί λίγο πάνω από το 50%. Για το ΠαΣοΚ το μεγάλο στοίχημα, λένε, είναι αν θα καταφέρει να πείσει τα μεσαία στρώματα που το στήριζαν τα προηγούμενα χρόνια να πάνε στην κάλπη και να ψηφίσουν. Αν συμβεί αυτό ενδεχομένως να υπερβεί το 20%. Η ΝΔ φαίνεται ότι έχει τη δυνατότητα να προσεγγίσει το 30% εφόσον σταθεροποιήσει τον πολιτικό προσανατολισμό της. Επίσης, η Δημοκρατική Αριστερά και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες φαίνεται ότι δεν θα καταφέρουν να διατηρήσουν ως το τέλος της κούρσας τα υψηλά ποσοστά που λαμβάνουν αυτή την περίοδο, αντίθετα από τη Χρυσή Αυγή, την οποία όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν εντός Βουλής - ορισμένες καταγράφουν στην Α' Αθήνας διψήφιο ποσοστό για την Ακροδεξιά. Σε άνοδο βρίσκονται το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι απώλειες για τα κόμματα δεν μπορούν να προσδιοριστούν σε αυτή τη φάση καθώς ένα ποσοστό, περίπου 40%, των ψηφοφόρων δηλώνει ότι θα αποφασίσει την τελευταία εβδομάδα.


Κρίνεται η πορεία της Ελλάδας
Την περίοδο που θα κορυφώνεται η προεκλογική μάχη, η κυβέρνηση την οποία στηρίζουν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα θα συνεχίσει τη λειτουργία της. Οπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος στο μήνυμά του για τη διάλυση της Βουλής, προεκλογική περίοδος δεν σημαίνει ότι σταματά το έργο της κυβέρνησης. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε χρόνο. Τα προβλήματα δεν περιμένουν. Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 6ης Μαΐου έχει δύσκολο έργο μπροστά της» τόνισε.
Ο κ. Παπαδήμος στο ίδιο μήνυμα διετύπωσε την άποψή του για τη χώρα κινούμενος σε μια τολμηρή (και καθόλου ουδέτερη) πολιτική γραμμή. «Είμαι σίγουρος ότι ως κοινωνία θα επενδύσουμε στη δημιουργία και όχι στην αποδόμηση. Αυτό σημαίνει να επιλέξουμε τον δρόμο που διασφαλίζει τη θέση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ευρώ. Από τις επιλογές που θα κάνουμε δεν θα κριθεί μόνο ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί την επομένη των εκλογών. Θα κριθεί η πορεία της Ελλάδας τις επόμενες δεκαετίες» σημείωσε.
Αυτή τη στιγμή η αυτοδυναμία φαντάζει άπιαστο όνειρο, οπότε το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας που θα παρουσιάσουν τα κόμματα - κυρίως τα δύο μεγαλύτερα - θα πρέπει να μπορεί να εξασφαλίσει ευρύτερες συναινέσεις ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες υλοποίησής του μετά τις εκλογές. Ταυτοχρόνως θα πρέπει να παλέψουν με την οργή του κόσμου, την απόρριψη του παλαιού κομματικού συστήματος και ένα επίμονο αίτημα κάθαρσης που ωθεί τμήματα της νεολαίας (και όχι μόνο) στην άκρα Δεξιά. Εμπειρα στελέχη και των δύο κομμάτων εκφράζουν τον φόβο ότι το ΠαΣοΚ και η ΝΔ έχουν εναγκαλιστεί σε ένα μοιραίο τανγκό και τα προεκλογικά βέλη δεν θα πλήττουν μόνο τον αντίπαλο αλλά θα τραυματίζουν εξίσου και τα δύο κόμματα που μοιράστηκαν την εξουσία τα τελευταία 38 χρόνια.


Οργισμένοι ψηφοφόροι
Βουλευτές και υπουργοί που άρχισαν να πραγματοποιούν τις προεκλογικές συγκεντρώσεις τους ομολογούν ότι έρχονται καθημερινά σε επαφή με ένα διαφορετικό εκλογικό σώμα από αυτό που γνώριζαν. «Οι άνθρωποι είναι οργισμένοι, καχύποπτοι, γίνονται αγενείς και προσβλητικοί». «Ερχονται στις συγκεντρώσεις σαν να ντρέπονται και θέλουν περισσότερο να μιλήσουν για τα προβλήματά τους παρά να μας ακούσουν». «Εχουν βαρεθεί να ακούν από εμάς τη διάγνωση των προβλημάτων, αναζητούν λύσεις» λένε.
Στην Ιπποκράτους επεξεργάζονται με εντατικούς ρυθμούς το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας με προτάσεις που θα συμπληρώνουν ή και θα υπερβαίνουν τις πολιτικές του μνημονίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αυτό θα έχει συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις. Επιπλέον θα κοστολογηθούν τα ισοδύναμα μέτρα και κάθε άλλη πρόταση που θα παρουσιάζει ο κ. Σαμαράς, για τον οποίο ο κ. Βενιζέλος επαναλαμβάνει ότι «βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου» και ότι κινείται χωρίς επίγνωση των κινδύνων επιζητώντας την αυτοδυναμία μέσω αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων.


Οι στόχοι της Ιπποκράτους
Ο Βαγγέλης μπαίνει στο κάδρο του πρωταγωνιστή
Ο κ. Ευ. Βενιζέλος προβάλλει σταδιακά το ερώτημα όχι μόνο ποια κυβέρνηση αλλά και ποιος πρωθυπουργός θα κυβερνήσει τη χώρα. Τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του επισημαίνουν ότι σήκωσε το βάρος της διαπραγμάτευσης για το δεύτερο μνημόνιο και για το PSI, με τον πρόεδρο της ΝΔ «κρυπτόμενο» και ότι είναι ο πρώτος υπουργός Οικονομικών που αφαίρεσε και δεν πρόσθεσε χρέος στη χώρα.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έχει αρχίσει με προσεκτικό τρόπο να αποστασιοποιείται από τα πεπραγμένα του κ. Γ. Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι μολονότι δεν συμμετείχε στον κλειστό κύκλο που λάμβανε τις αποφάσεις, εξέφρασε τη διαφωνία του με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν», με την προσφυγή στο ΔΝΤ, με την απόφαση να μην ψηφιστεί το πρώτο μνημόνιο με πλειοψηφία 180 βουλευτών, με τον χαρακτηρισμό της Ελλάδας ως διεφθαρμένης χώρας, με το δημοψήφισμα.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ πάντως θα επιμείνει να διατυπώσει την πρότασή του για το μέλλον της χώρας - «είναι εθνική κρίση να βυθιζόμαστε στο παρελθόν ενώ κινδυνεύουμε να χάσουμε το τρένο» παρατηρεί - και γι' αυτό το επιτελείο του οργανώνει ένα πυκνό πρόγραμμα περιοδειών για κάθε ένα από τα επόμενα Σαββατοκύριακα με ομιλίες σε κλειστά γήπεδα, συνεντεύξεις Τύπου και συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς. Το σκεπτικό είναι να συνομιλήσει ξανά το ΠαΣοΚ με την κοινωνία, η ηγεσία του να ακούσει αλλά και να πει αλήθειες και να συζητήσει τις προτάσεις της για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας.
Η σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει το επιτελείο της Ιπποκράτους φάνηκε στη διαδικασία συγκρότησης των ψηφοδελτίων: ο τοπικός κομματικός μηχανισμός ήταν είτε απρόθυμος είτε ανύπαρκτος και οι ενδιαφερόμενοι λιγότεροι από κάθε φορά. Από τα περίπου 410 ονόματα που χρειάζονται για να κλείσουν τα ψηφοδέλτια ανακοινώθηκαν 285 και όχι σε όλες τις περιφέρειες, προκαλώντας μουρμούρα.


to vima.gr