6 Απρ 2012

«Και στην Πόλη θα 'ναι ωραία με το έβδομο παρέα»


Από το «και στο Παρίσι θα 'ναι ωραία με την Κούπα για παρέα» του 1996, στο «και στην Πόλη θα 'ναι ωραία με το έβδομο παρέα» για τον Παναθηναϊκό! 
Ο Πρωταθλητής Ευρώπης νίκησε τη Μακάμπι με 86-85 στον πιο δραματικό από τους πέντε...
 
 προημιτελικούς, εξασφάλισε την παρουσία του σε φάιναλ φορ για 11η φορά και πάει στην Κωνσταντινούπολη για να υπερασπιστεί τα κεκτημένα, αρχικά με αντίπαλο το μεγάλο φαβορί, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας!

Ο Παναθηναϊκός, παρουσία 22.000 οπαδών του, έβαλε τα χέρια του και παραλίγο να βγάλει τα μάτια του, αλλά ο Διαμαντίδης ήταν εκεί. Πέραν των 25 πόντων και την απίστευτη ψυχραιμία του στο τελευταίο λεπτό, όταν ευστόχησε στις πέντε από τις έξι βολές που εκτέλεσε, ο αρχηγός έκλεψε την... μπουκιά από το στόμα του Μπερστάιν, στα πέντε τελευταία δευτερόλεπτα που είχε η Μακάμπι για να φύγει νικήτρια.

Μέχρι βεβαίως να φτάσει ο Παναθηναϊκός να πανηγυρίσει, πέρασε από σαράντα κύματα κι αυτό οφείλεται πρώτα στη Μακάμπι, που δεν το έβαλε ποτέ κάτω και επέστρεψε τέσσερις φορές από το -11, και δεύτερον, στην έλλειψη ψυχραιμίας των «πράσινων» από τη γραμμή των βολών!

Είναι χαρακτηριστικό ότι 1:20 πριν από το φινάλε ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στο +7 (81-74), αλλά ακολούθησαν τρεις χαμένες βολές του Μάριτς, δύο του Καϊμακόγλου και κάποια ανόητα φάουλ στις επιθέσεις της Μακάμπι. Στα 12' ο Μπλου με γκολ φάουλ διαμόρφωσε το 83-82, ακολούθησε το δεύτερο ζευγάρι εύστοχων βολών του Διαμαντίδη (85-82) για να φτάσουμε στα 9,8'' πριν από το τέλος με τον Περπέρογλου να κάνει φάουλ στην προσπάθεια του Πνίνι για τρεις πόντους!

Ο Ισραηλινός γκαρντ ευστόχησε και στις τρεις (σ.σ.: ήταν απίστευτος ο διάλογος που άνοιξε με τον Διαμαντίδη, σε μια προσπάθεια ο ένας να επηρεάσει τον άλλον, κάθε φορά που πήγαιναν στη γραμμή των βολών), ισοφάρισε σε 85-85 και στα 5'' πριν από το φινάλε ο Διαμαντίδης ευστόχησε στη μία από τις δύο βολές και στη συνέχεια έκλεψε την μπάλα, με τον κόσμο να... εισβάλλει στο παρκέ και να τον πνίγει στις αγκαλιές.

Ερωτηθείς ο Μπλατ αν θ' άλλαζε κάτι στον αγώνα, αποκρίθηκε:  
«Θα έκλεινα τον Διαμαντίδη στο ξενοδοχείο. Είναι εκπληκτικός παίχτης, δεν θέλω να τον ξαναδώ μπροστά μου».

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Μάριτς 5, Περπέρογλου 9 (1), Μπατίστ 8, Λόγκαν 4, Σάτο 1, Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 25 (2), Βουγιούκας 8, Καλάθης 4, Σμιθ 2, Καϊμακόγλου 5 (1), Γιασικεβίτσιους 13 (1).

ΜΑΚΑΜΠΙ: Παπαλουκάς, Χέντριξ 8, Σμιθ 9, Μπλου 14 (1), Ελιάχου 4, Μάλετ, Πνίνι 9 (2), Μπερστάιν 10 (2), Οχαγιόν 10 (2), Τζέιμς 2, Σχορτσανίτης 8, Λάνγκφορντ 11 (1).

ΠΗΓΗ: ethnos.gr