1 Μαρ 2012

Κίνημα «πατάτα» κατά μεσαζόντων


Διευρύνεται το κίνημα για διανομή φθηνών προϊόντων στη χώρα εν μέσω της οικονομικής κρίσης, με το δήμο Παλλήνης να αναλαμβάνει πρωτοβουλία διανομής φθηνής...
πατάτας Νευροκοπίου, χωρίς μεσάζοντες, μετά από ανάλογη επιτυχημένη κίνηση στην Κατερίνη.

Ο δήμος άρχισε ήδη να συλλέγει παραγγελίες κατοίκων, ώστε να φθάσουν οι αναγκαίες ποσότητες από τους πατατοπαραγωγούς, ενώ η δημοτική αρχή Παλλήνης τονίζει πως, αφού το κράτος δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση, η κοινωνία μπορεί να αυτοοργανωθεί.



Η προσπάθεια αναμένεται μάλιστα να επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα, καθώς το κίνημα μεταφέρεται σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Το σχέδιο του Δήμου Παλλήνης είναι να ορίσει μία συγκεκριμένη ημέρα, κατά την οποία οι πατατοπαραγωγοί θα έρθουν να πουλήσουν το προϊόν τους στους δημότες έναντι 28 λεπτών, όπως υπολογίζεται. Ο δήμος δεν εμπλέκεται στην οικονομική συνδιαλλαγή μεταξύ παραγωγών και δημοτών, παρά μόνο θα προμηθεύσει με ένα κουπόνι τους δημότες που έχουν κάνει παραγγελίες (έως τις 8 Μαρτίου), προκειμένου να το παραδώσουν στους παραγωγούς.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να απλώσει ένα δίχτυ προστασίας του εισοδήματος που συνεχώς συρρικνώνεται, τόνισε ο δήμαρχος Παλλήνης Αθανάσιος Ζούτσος μιλώντας στη ΝΕΤ, ενώ η αντιδήμαρχος Ειρήνη Κουνενάκη δήλωσε στον ΣΚΑΙ πως στόχος της κίνησης είναι «να ταρακουνήσουμε την αγορά».

Εκτός από το δήμο Παλλήνης και την Κατερίνη, πρωτοβουλίες για κατάργηση των μεσαζόντων που επιβάρυνουν υπερβολικά τις τιμές των αγαθών απλώνονται σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος, το «κίνημα της πατάτας» που ξεκίνησε από την Πιερία, επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές της χώρας, αφού παρόμοιες κινήσεις γίνονται σε Βέροια, Βόλο, Δράμα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη.

Μετά τις πατάτες, το επόμενο προϊόν που θα διακινηθεί απευθείας από τους παραγωγούς είναι το λάδι της Κρήτης καθώς και όσπρια και ρύζι από παραγωγούς της Μακεδονίας, αλλά και αλεύρι στη Θεσσαλία.



ΠΗΓΗ:citypress.gr