Συν/ξη στον ΒΗΜΑ Fm
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Το χτεσινό αποτέλεσμα που σημαίνει την απώλεια της δεδηλωμένης για το ΠΑΣΟΚ, φέρνει πολιτικές εξελίξεις σύντομα; Δηλαδή εκλογές ας πούμε;...
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Εκλογές σε μια συγκυρία συναισθηματικά φορτωμένη με την κοινωνική αυτή κατάσταση που γνωρίζουμε όλοι και αποτυπώθηκε χτες στα δραματικά γεγονότα της Αθήνας, θα ήταν μια προοπτική κι ένα σενάριο που θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα στη χώρα.
Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, παρά τα χτεσινά προβλήματα στις ψηφοφορίες, μπορούν με τους Αρχηγούς τους να καθίσουν στο τραπέζι, να συζητήσουν, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτή την Κυβέρνηση να αντέξει. Να αντέξει και στο χρόνο. Να δώσουμε χρόνο στο χρόνο, γιατί η συγκυρία δεν επιτρέπει μια απλή αριθμητική αποτύπωση των πολιτικών δυνάμεων. Δεν λέω ότι δεν πρέπει να εκφραστεί ο λαός. Ο λαός πρέπει να εκφραστεί. Αλλά να δούμε εάν αυτή η συγκυρία είναι ευνοϊκή για τα συμφέροντα της χώρας.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ κ. Μπεγλίτη; 22 διαγραφές χτες.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Η επόμενη μέρα στο πολιτικό σύστημα. Το πολιτικό σύστημα, επειδή πολλές φορές μιλούσαμε για το τέλος της μεταπολίτευσης, ήρθε χτες το βράδυ. Τα πολυσυλλεκτικά Κόμματα, που αντλούσαν τη δύναμή τους και την εξουσία τους από το κράτος τελείωσαν.
Το κράτος βρίσκεται σε κρίση. Βρίσκονται σε κρίση τα πολυσυλλεκτικά Κόμματα. Από σήμερα, είναι μια άλλη μέρα για το πολιτικό μας σύστημα. Πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές, συντεταγμένες αλλαγές, έχουμε ανάγκη από ισχυρά πολιτικά Κόμματα, είναι δημοκρατικοί θεσμοί, είναι παράγοντες σταθερότητας πολιτικής και δημοκρατικής σταθερότητας για τη χώρα. Μην ρίχνουμε όλα τα βέλη πάνω στα Κόμματα. Πρέπει να γίνουν όμως αλλαγές. Τελείωσε μια μεγάλη εποχή ευωχίας και αμεριμνησίας για την χώρα. Τα σοκ θα είναι μεγάλα, οι θυσίες πρέπει να είναι μεγαλύτερες, γιατί πάνω απ' όλα το διακύβευμα είναι να κρατήσουμε την πατρίδα μας όρθια.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Θα ξαναδούμε όμως δυο ισχυρούς πόλους ή θα έχουμε πολυδιάσπαση του πολιτικού συστήματος;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πιστεύω ότι θα περάσουμε μια μεταβατική περίοδο, ενδεχομένως κατακερματισμού, η οποία θα οδηγήσει όμως στη συγκρότηση πόλων, που θα έχουν σταθερή και ειλικρινή σχέση με τη νέα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας μας.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Στο ΠΑΣΟΚ βλέπετε να υπάρξει ομαδοποίηση τέτοια και μάλιστα στην παρούσα Βουλή από αυτούς που καταψήφισαν; Ή, για να το συγκεκριμενοποιήσω περισσότερο, υπάρχει μια ομάδα βουλευτών υπό τον κ. Καστανίδη η οποία δεν παρουσιάστηκε να ψηφίσει. Αυτοί είχαν στείλει και επιστολή, φαίνεται ότι λειτουργούν ως ομάδα. Βλέπετε η ομάδα αυτή να αποκτά και κοινοβουλευτική έκφραση;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αν σήμερα δεν είναι σε θέση κάποιος να αρθρώσει ένα ρεαλιστικό πολιτικό λόγο, αποτελεσματικό πολιτικό λόγο, για την επίλυση των πολιτικών προβλημάτων, η οποιαδήποτε ομαδοποίηση δεν θα είναι τίποτε άλλο, παρά, θα έλεγα, έκφραση προσωπικών φιλοδοξιών. Δεν βλέπουμε τη διατύπωση μιας εναλλακτικής πρότασης και πιστεύω ότι η ίδια η δυναμική των οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων όλες αυτές τις προσπάθειες θα τις περιθωριοποιήσει.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Πως γίνεται ο κ. Παπανδρέου να υπερασπίζεται και σωστά κατά την άποψή σας το νέο Μνημόνιο τη νέα δανειακή σύμβαση διότι θεωρεί ότι έτσι θα αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία και αριθμός στενών συνεργατών του, γιατί και ο κ. Καστανίδης έως προσφάτως και η κα Λούκα Κατσέλη ήταν στενοί του συνεργάτες για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα και αριθμός βουλευτών οι οποίοι ήταν στο στενό πυρήνα των υποστηρικτικών του, να καταψηφίζουν ή να απέχουν.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πρώτον, αυτές οι πληροφορίες, αυτή η σεναριολογία, που ακούστηκαν την τελευταία περίοδο, ότι δηλαδή ο Παπανδρέου βρίσκεται πίσω από αυτές τις κινήσεις, είναι μια άθλια κατασκευή, για να μην πω μια άθλια προβοκάτσια. Δεν έχει καμία σχέση ο Παπανδρέου και δεν έχει κανείς το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον Παπανδρέου.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Ωραία δεν έχει καμία σχέση. Πως εξηγείτε εσείς όμως αυτό το φαινόμενο;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι γενικότερο. Το ΠΑΣΟΚ συγκροτήθηκε από αντιφατικές δυνάμεις στη 40χρονη διαδρομή του. Αυτές οι αντιφάσεις γίνονται εκρηκτικές σε συνθήκες κρίσης και το αποτέλεσμα αυτών των εκρηκτικών αντιφάσεων το βλέπουμε σήμερα.
Πιστεύω και κάτι άλλο, ενδεχομένως πιο εικονοκλαστικό. Πιστεύω ότι οι αλλαγές που έπρεπε να κάνουμε πολύ πιο παλιά και ο Γιώργος Παπανδρέου το 2004, αλλαγές που δεν έγιναν τότε, ακριβώς τις πληρώνουμε σήμερα.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Κύριε Μπεγλίτη λυπούμαστε αλλά δεν έχουμε άλλο χρόνο στη διάθεσή μας.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Θα έχουμε την ευκαιρία σε επόμενη συνέντευξη.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Ναι, άλλωστε η περίοδος είναι πυκνή πολιτικών γεγονότων, άρα θα τα ξαναπούμε πάλι είμαι σίγουρος.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Να πούμε πάντως ότι ξεκινάει μια νέα περίοδος για τη χώρα, πρέπει να παλέψουμε μέσα από την Κυβέρνηση Παπαδήμου, να στηριχθεί η χώρα, να μείνει όρθια όπως σας είπα. Να είναι αποτελεσματική η Κυβέρνηση και αυτό είναι μια ευθύνη του Πρωθυπουργού του κ. Παπαδήμου. Περιμένουμε τις δικές του πρωτοβουλίες. Από εκεί και πέρα όμως, είναι μια νέα μέρα, μια νέα εποχή και για το πολιτικό σύστημα και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Θέλει και χρόνο για να αποδώσει όμως η Κυβέρνηση Παπαδήμου, κ. Μπεγλίτη.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θέλει την υποστήριξή μας. Την ειλικρινή μας υποστήριξη σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια που καταβάλλει.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Θα γίνει σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρωθυπουργό; Ξέρετε κάτι;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δεν το γνωρίζω. Μέχρι αργά χτες το βράδυ, που ήμουν στη Βουλή, δεν υπήρχε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αλλά αντιλαμβάνεστε όμως, επειδή οι εξελίξεις τρέχουν δεν θα το απέκλεια. Αλλά δεν το γνωρίζω.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Μπεγλίτη σας ευχαριστούμε. Καλημέρα σας.