«Οι πιθανότητες κατάρρευσης μεγάλων τραπεζών είναι πλέον περισσότερο από ορατές», τονίζεται σε εξαμηνιαία έκθεση της ΕΚΤ. SOS για συστημική κρίση. Τέσσερις παράγοντες δημιουργούν το εκρηκτικό μείγμα....
«Καμπανάκι» για κίνδυνο κατάρρευσης στην Ευρωζώνη αλά? Lehman Brothers χτυπά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την ώρα που ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποιεί ότι η κρίση χρέους όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά θα συνοδευτεί από νέα επεισόδια μεγάλης οικονομικής αστάθειας και αβεβαιότητας.
Στην εξαμηνιαία της έκθεση, που παρουσιάστηκε από τον αντιπρόεδρο Βίτορ Κονστάντσιο, η ΕΚΤ αναφέρει πως «οι πιθανότητες κατάρρευσης μεγάλων τραπεζών είναι πλέον περισσότερο από ορατές» και προειδοποιεί για το ενδεχόμενο η δημοσιονομική κρίση να λάβει χαρακτηριστικά συστημικής κρίσης.
Ως αιτίες οι κεντρικοί τραπεζίτες αναφέρουν ένα επικίνδυνο μείγμα τεσσάρων παραγόντων:
Ο «ιός» της δημοσιονομικής κρίσης μεταδίδεται σε όλο και περισσότερες χώρες, την ίδια ώρα που οι αγορές δεν εμπιστεύονται πλέον τους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Η ανακεφαλαιοποίηση ιδιωτικών κυρίως τραπεζών γίνεται όλο και πιο δύσκολη.
Οι προοπτικές βελτίωσης της παγκόσμιας οικονομικής συγκυρίας χειροτερεύουν, τη στιγμή που τα ασφάλιστρα κινδύνου των τραπεζών αυξάνουν.
Η ανισότητα μεταξύ των μεγάλων οικονομιών και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης.
«Αυτό το μείγμα παραγόντων είναι ιδιαίτερα εκρηκτικό», αναφέρει η ΕΚΤ. «Εν κατακλείδι», επισημαίνεται, «η μετάδοση των εντάσεων ανάμεσα στις χώρες μέσω του τραπεζικού συστήματος έχουν αυξηθεί για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό από την κατάρρευσης της Lehman Brot-hers».
Οι τραπεζίτες ρίχνουν το ανάθεμα στην πολιτική. «Με την καθυστερημένη της απάντηση στην κρίση έκανε το πρόβλημα οξύτερο. Στην ανασφάλεια των αγορών συνέβαλε και η μετ' εμποδίων διαδικασία επικύρωσης αποφάσεων προηγούμενων συνόδων κορυφής». Ο Βίτορ Κονστάντσιο κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να εφαρμόσουν τάχιστα τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου. Νωρίτερα είχε δηλώσει ότι η διάλυση του ευρώ θα ήταν «παράλογη» και «αδιανόητη».
Κριστίν Λαγκάρντ
Δύσκολες οι αποφάσεις για την Ελλάδα
«Οι αποφάσεις για την Ελλάδα ήταν από τις πιο δύσκολες που έλαβε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» σύμφωνα με τη γενική διευθύντριά του Κριστίν Λαγκάρντ.
Σε συνέντευξή της στην «Ουάσιγκτον Ποστ», η επικεφαλής του ΔΝΤ αιτιολογεί την άποψή της λέγοντας: «Χρειάστηκε να αναθεωρήσουμε μέρος των αναλύσεών μας και το πλαίσιο βάσει του οποίου εγκρίθηκαν οι διάφορες δόσεις του προγράμματος. Χρειάστηκε να αναθεωρήσουμε ό,τι είχαμε κάνει πριν, να ενημερώσουμε τον κατάλογο των δράσεων που πρέπει να αναλάβει η χώρα. Κι όλα αυτά την ώρα που η Ευρωζώνη εισερχόταν στην κρίση των κρατικών χρεών».
Οπως εξηγεί, η μεταβολή της στάσης του ΔΝΤ που παρατηρήθηκε Αύγουστο και Σεπτέμβριο (π.χ. στο θέμα μιας ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους) ήρθε «μετά από συνδυασμό των στοιχείων, της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, αλλά και της συλλογικής απόφασης ότι οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς και απόλυτα ξεκάθαροι σχετικά με τους αριθμούς και τις αναλύσεις μας». Σημειώνει ακόμη ότι «θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο για την Ευρωζώνη να φτιάξει ένα χρονοδιάγραμμα των μέτρων που σκοπεύει να λάβει κατά της κρίσης χρέους».
Κατά την άποψή της οι Ευρωπαίοι «έχουν ήδη κάνει πάρα πολλά πράγματα. Και θα πρέπει να υλοποιήσουν και να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους. Να κάνουν ό,τι πρέπει. Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι οι άλλοι θα κάτσουν και θα χαλαρώσουν αναμένοντας να ρυθμιστεί αυτό».
To Ethnos.gr